pieczen - 12156 przepisów (strona:428/811)

KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 185

masa przypominała konsystencją... mięso na klopsiki. Będzie się kleić, ale nie będzie rozpadające się (każdy chyba wie, jaka jest konsystencja masy na mielone).  Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia. Za pomocą rąk pospanych mąką, formuję kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Układam w niewielkich odległości (nie urosną mocno).  Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę kuleczki

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI Z KISIELI. 267

stopni.  Białka jaj ubijam na sztywną pianę.  Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka i ucierałam dalej.  W osobnej misce dobrze mieszam mąkę, kisiel, proszek do pieczenia.  Suche składniki i aromat dodaję do masy maślanej. Dokładnie mieszam.  Dodaję pianę z białek  i delikatnie łączę całość szpatułką. Masa będzie gęsta. Przekładam do formy na muffinki(...)wyłożonej papilotkami.  Piekę 25-35 minut, do suchego patyczka.  Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia.  polewa:100 g białej czekolady4 łyżki mlekałyżka masła4-5 łyżek cukru pudru Podgrzewam mleko z masłem i czekoladą, mieszając,by się nie przypaliła. Do płynnej masy dodaję cukier puder i energicznie mieszam, rozcierając grudki, aż do jednolitej konsystencji. Jeśli będzie zbyt rzadka, dodać

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. 643

minut, aby "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5-1cm, nie cieniej. Wykrawam kształty. Układam je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w 180 stopniach. Wyjmuję natychmiast po wyłączeniu piekarnika, inaczej mogą zrobić się twarde, a tak są mięciutkie i jędrne. Po wystudzeniu dekoruję. O lukrowaniu - TUTAJ. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
GOLONKA W KAPUŚCIE Z POWIDŁAMI I WINEM. 251

płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję majeranek, dodaję rozkruszoną kostkę mięsną i zakrywam resztą powideł oraz kapusty. Wlewam do całości wino. Woreczek/rękaw zamykam szczelnie (wiążę(...)pomocą specjalnego klipsa) i wkładam do piekarnika. Piekę przez 1,5 godziny w 200 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 223

ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam  kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 262

miksuję. Na samym końcu wrzucam pulpę z kaszy i cukru. Dokładnie miksuję. Batoniki drobno kroję, dodaję do ciasta i mieszam łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Na wierzchu umieszczam posiekaną pozostałą czekoladę gorzką (100g) i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 45 minut w 180 stopniach do momentu, aż patyczek włożony w środek ciasta

W kuchni Karmel-itki
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 194

ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie  mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły.  Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładam papierem do pieczenia,  przy czym boków niczym nie smaruję. Delikatnie przekładam ciasto.  Piekę w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam

W kuchni Karmel-itki
KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE. 277

przecież, kto nie lubi babeczek? :) KOLOROWE BABECZKI MAJONEZOWE /podstawowy zmieniony;/ na 14 babeczek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 łyżki majonezu Delikatnego Winiary sok z 1 cytryny ulubione kolory barwników (u mnie w proszku) Oddzielam białka od żółtek i ubijam je na sztywną pianę(...)ciasto na 3-4 porcje (w zależności od ilości kolorów, ale najlepiejużyć trzech), łączę z barwnikami. Napełniaj papilotkipo łyżce stołowej każdego ciasta. Układam na blasze, wstawiam do rozgrzanego piekarnikai piekę około 20-25 minut w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka". Studzę chwilę w piekarniku, po czym pozostawiam do całkowitegowystudzenia już na zewnątrz. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Groszek ptysiowy do zup 371

przełożyć masę do czystej, foliowej koszulki na dokumenty, obciąć 3-4 mm rogu koszulki i wyciskać jak tradycyjnym rękawem – ja często tak robię). Na blaszce układamy papier do pieczenia i wyciskamy(...)zachowując odstęp) małe kuleczki z masy o średnicy ok. 1 – 1,5 cm  (urosną w piekarniku).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut. Post Groszek ptysiowy do zup pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Muffiny kakaowe z budyniem 282

Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki do muffinek) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - budyń śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu(...)ciasta, na to łyżkę budyniu i znowu ciasto, tak żeby foremki były zakryte do ok 2/3 wysokości, gdyż ciasto nieco urośnie. Ja na koniec użyłam jeszcze posypki czekoladowej. Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni

Zgrabne Gotowanie
Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem 200

włożyć do naczynia żaroodpornego. Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około(...)Podawać z pieczonymi ziemniaczkami

Zgrabne Gotowanie
Muffiny owsiane z truskawkami i czekoladą 192

przy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na 12 muffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski(...)wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut

Zgrabne Gotowanie
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 358

KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I WARZYWAMI (forma o średnicy 28 cm) Składniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa(...)włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie

Zgrabne Gotowanie
Dietetyczne ciasteczka owsiane z czekoladą i żurawiną 247

mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby oraz posiekaną czekoladę i żurawinę. Wszystko mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki układamy ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. Podawać po wystygnięciu, najlepiej z herbatą

Zgrabne Gotowanie
Paszteciki z kapustą i grzybami 461

paski, tak żeby na każdym można było położyć farsz i zawinąć w rulon. Gotowe "rulony" pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika powinny sobie poleżeć jeszcze przez około(...)minut. Z wierzchu paszteciki można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np. czarnuszką, czarnym sezamem lub makiem, dla ozdoby. Ja niestety nie miałam czym posypać, więc ominęłam ten etap. Paszteciki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Powinny być zarumienione. Podawać oczywiście z barszczem czerwonym

Zgrabne Gotowanie