pieczen - 12156 przepisów (strona:433/811)

Pomarańczowe kwadraciki 188

masła- 80 g miodu- 3 żółtka- starta skórka z jednej pomarańczy- starta skórka z połowy cytryny- sok z połówki pomarańczy- 250 g mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki miodu- 3 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Masło ucieramy z miodem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy starte(...)skórki z owoców. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 C. Wystudzone ciasteczka smarujemy polewą (podgrzewamy miód wymieszany z sokiem z pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Serniczek z nutą kawową 307

żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ubijamy białka i dodajemy do przygotowanej masy delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy

Zainspirowana w kuchni
Pudding pomarańczowy 184

łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 4 jajka- otarta skórka i sok z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Wszystkie składniki oprócz dżemu miksujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po tym czasie wyciągamy i wierzch smarujemy dżemem, wsadzamy jeszcze na 5 minut do piekarnika

Zainspirowana w kuchni
Sernik pomarańczowy 193

ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy zmiksowane płatki migdałowe, cynamon, kakao i posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy łyżką i wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut.Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można(...)dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy jeszcze 20 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem

Zainspirowana w kuchni
Serduszka z niespodzianką 202

czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie, muffinke wkładamy na pół minutki do mikrofalówki i nadzienie znowu ma konsystencję płynną :)Składniki:- 250 g mąki- 100 g cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody- 2 łyżki kakao- 300 ml kefiru- 1 jajko- 1 tabliczka czekolady deserowej- 100 g masła- 1 tabliczka białej czekoladyPrzygotowanie:W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki(...)składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się masy, ale tak by było grudkowate. Formy na muffinki napełniamy masą i w środek każdej wkładamy kostkę białej czekolady. Pieczemy w 180 C przez 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 190

wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek

Zainspirowana w kuchni
Kajmakowy sernik 297

jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylepiamy ciastem a na nie wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 1,5 godziny. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Tarta pomarańczowa 526

następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem(...)śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 284

zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna z 1 laski wanilii 80 g rodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła      Masło podgrzewamy(...)dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła, mieszamy do gładkości. Polewamy ostudzoną babkę, dekorujemy posypką lub bakaliami i odstawiamy

sama złodycz
Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą 205

gorzkiejgarść orzechów ziemnych5 łyżek masła      Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy(...)brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut.       2 łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy

sama złodycz
Chleb z suszonymi figami i orzechami laskowymi 162

odrobinę zwiększyć ilość wody, żeby otrzymać pożądaną konsystencję - gęstą, zbitą, ale nie dającą się uformować w bochenek. Podobną do błotka :)      Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, obsypujemy otrębami, przykrywamy folią i owijamy(...)bawełnianą ściereczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 40 minut.      Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z folii i przekładamy na kratkę, po godzinie zawijamy w bawełnianą ściereczkę i tak czekamy do całkowitego ostygnięcia

sama złodycz
Ciasteczka marchewkowe - carrot cakes 263

brązowego4 jajka1,5 szkl oleju2 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl startej marchwi- 3-4 sztgarść rodzynek Wykonanie:Cukier, jajka I oliwę- ubijamy mikserem. Dodajemy proszek do pieczenia(...)Miksujemy.Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami za pomocą łyżki wykładamy do formy mufinowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C około 20-25 min- lub do suchego patyczka.Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową.Składniki:200 ml śmietany do ubijania200

Smaki Edyty
Muffiny- piknik charytatywny dla Mateusza Bednarczyka 268

Dzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na  ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę, wolę I swoje chojne serca możecie pomóc I Wy. Najmniejszy wkład pomoże Mateuszkowi wrócić do pełnej sprawności. Tutaj możecie poszukać wszelkich informacji:http://www.mateuszbednarczyk.com/  serdecznie Was pozdrawiam Edyta z rodziną. W załącznikach

Smaki Edyty
Biszkopt - najlepszy na tort 2565

make I makę ziemniaczaną- porcjami. I biszkopt prawie gotowy. Do nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu- rzucamy ciasto na ziemię ( z wysokości około 50-70 cm) . Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta. Odkładamy do ostygnięcia.Smacznego

Smaki Edyty
Tort z musem czekoladowym 400

obroty I dodajemy make I makę ziemniaczaną- porcjami. Do nagrzanego piekarnika na 170 C wkładamy biszkopt. Pamiętajmy - wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia, a boki pozostawiamy suche. Pieczemy ok 35 min lub do suchego patyczka.Wykonanie I zdjęcia biszkopta- znajdziecie tutaj Składniki na mus * :3 jajka 1/2 szkl drobnego cukru250 gr gorzkiej czekolady50 gr masła150 śmietany

Smaki Edyty