dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.Ciasteczkowy spód:250g ciasteczek owsianych (ja użyłam czekoladowych), 100g masła,Ciasteczka
Delicious Titbitskruche ciasteczka podpowiedziała mi teściowa :) Składniki:1/2 kg mąki, 3 jajka, 2 łyżki miękkiego smalcu,250 g masła (lub margaryny),250 g cukru,3 łyżeczki proszku do pieczenia,porządna garść żurawiny :) porządna garść rodzynek :)Bakalie należy wcześniej sparzyć. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajka, masło pokrojone w kostkę i smalec oraz posiekane bakalie. Zagnieść i następnie rozwałkować(...)grubość ok. 2-3 mm i... można wycinać. Podczas wałkowania można delikatnie posypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto nie może być zbyt grube, bo ciasteczka jeszcze urosną. Piec w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie (tym się nie przejmujemy), ale po chwili kruszeją. Po wystygnięciu przekładamy do puszki
Delicious Titbitsdołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione.Jeżeli mamy opcję termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił
Czerwona Porzeczkamargarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotujeextra virgin Chleb kroimy na paski szerokości ok. 1-2 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posypujemy mieszanką ziół i delikatnie spryskujemy całość oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu przez 5-7 min do chrupkości. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościnakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć(...)minut w ciepłe miejsce. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masy. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem
Pudełko rozmaitościciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię(...)zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione czas możemy adekwatnie skrócić bądź wydłużyć). Bon Appetit
Pudełko rozmaitościwzbogacić o wiśnie, bita śmietanę itp. ale na to też przyjdzie okazja innym razem.Składniki : 300 g maki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego(...)najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie:W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 170' C przez 40 minut.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie naszego bloga. Piszcie swoje przemyślenia
cookplSkładniki: 2 pomarańcze 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree) 1 jajko 1/3 szkl. oleju 250 g mąki 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić do malaksera i zmiksować na puree. Przełożyć zawartość(...)oddzielnie suche. Połączyć razem i nakładać ciasto do formy wyłożonej papilotkami pod sam wierzch,gdyż ciasto bardzo nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok 20-25 min. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkawilgotne ;) Od siebie dodałam polewę z białej czekolady :) Z porcji wyszło mi 12 muffinek. Składniki: Suche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody Mokre: 1 jajko 100 ml maślanki naturalnej 1/2 szklanki oleju 80 ml syropu ( z puszki po brzoskwiniach) Dodatkowo: 4 połówki brzoskwiń z puszki tabliczka białej czekolady(...)mieszamy aż ciasto będzie jednolite. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy tak, żeby brzoskwinie dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto wkładamy do foremek i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy mleko i rozpuszczamy wszystko w rondelku. Rozpuszczoną czekoladą polewamy upieczone i zimne muffinki.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZjem to!. Polecam bo jest wspaniały! ;) Z przepisu wyszło mi 40 babeczek. Składniki: Kruche ciasto miodowe: 3 szklanki mąki 1 masło 3/4 szklanki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Krem: 300 g cukierków Michałki- u mnie białe 2 śmietany kremówki 36% ( u mnie z Piątnicy 2x 200g) Do dekoracji(...)lodówki aż się schłodzi. Gdy ciasto jest za rzadkie można dodać mąki, gdy nie chce się skleić dodajemy trochę więcej śmietany. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Nakładamy krem do foremek, dekorujemy babeczki i chłodzimy przez około godzinę. Chociaż... łasuchy, które nie mogą się doczekać mogą popodjadać już wcześniej ;) SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaPrzygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną(...)Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą.Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się
Monia miesza i gotujebraku takich foremek użyłam foremki na muffinki. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło
Mama Gotujedzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Upieczonego łososia podajemy z ulubionymi sałatami i np. z ziołowymi kuleczkami ziemniaczanymi :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemiód, ocet balsamiczny , sok pomarańczowy, otartą skórkę i 1/2 szklanki żurawin . Wylać mieszaninę na blachę z dynią i za pomocą rąk lub szpatułki równomiernie rozprowadzić na każdym kawałku dyni . Piec przez 20 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 220 stopni , dodać pozostałe żurawinę i piec dodatkowe 15 minut (do czasu kiedy dynia będzie miękka i zacznie rumienić się na brzegach
Jem więc Jestem