mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia
Emcia Pichciowsiane, a resztę składników możecie dowolnie skomponować (u mnie z orzechami, migdałami, morelami, żurawiną i rodzynkami). Wszystko pieczone do chrupkości z miodem, oprócz suszonych owoców, które dodaje na sam koniec pieczenia. Nie ma nic lepszego niż domowe musli, te sprzedawane w sklepach są napakowane duuużą ilością cukru z małą ilością
Marta Gotujeżurawinę wszystko delikatnie wymieszać.Przygotować 2 blachy. Wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto nabierać na lekko zmoczoną wodą łyżkę i układać na blaszkach, w sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż ciasteczka lekko się ze złocą
Mania Gotowaniałyżki mleka · 50 g solonychorzeszków ziemnych Przygotowanie: Wszystkie orzeszki ziemne (te do ciasta i do kremu)wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiec przez około 10 minut, aż się zarumienia. Należy uważać bo orzeszki szybko się przypalają, więc lepiej mieć je cały czas pod kontrolą(...)połączyć wszystko z mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut. Przygotować masę karmelową. Masło roztopić, dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Uważać, aby nie przypalić masy. Następnie wlać 1/2 szklanki
Mania Gotowaniacukru pudru barwniki (opcjonalnie) aromat kokosowy lub waniliowy 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia) Przygotowanie Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany i ananasa dokładnie rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy bardzo drobno. Jajka roztrzepujemy delikatnie w misce(...)mąki dodajemy jajka, olej, orzechy, banany, ananas, sok z ananasa i mieszamy wszystko łyżka do połaczenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dzielimy masę na trzy części i pieczemy trzy osobne blaty. Każdy blat około 20-25 minut, aż będzie złoty. Przygotowujemy masę. Miękkie masło ucieramy z serkiem na gładka masę. Łączymy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy aromat oraz
Mania Gotowaniaognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą. Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną płaską powierzchnię wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie na grubość około 0,5-1 cm (ja użyłam wałka). Pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy masa się ochłodzi(...)układamy w nim wycięte kółeczka, powinny delikatnie na siebie zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy
Mania Gotowaniarabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego lub maślanki śliwki z kompotu ½ łyżeczki cynamonu(...)wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut
Mania Gotowaniaosuszamy ręcznikami papierowymi, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pstrągi, polewamy oliwą z oliwek, polewamy sokiem pomarańczowym, skrapiamy limonką, kawałki limonki układamy na pstrągach, posypujemy solą morską. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku około 35-45 minut w zależności od wielkości ryby. Młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy, nie obieramy. Następnie nacinamy głęboko aby utworzyły tzw. harmonijkę. Ziemniaki(...)układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut. Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem
SMYKWKUCHNIprostokątów wzdłuż dłuższego boku dużego prostokąta i układamy jeden na drugim. I znów kroimy na ok. 5- 6 kawałków, tym razem bardziej podobnych do kwadratu. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia(...)układamy naszego odrywańca w pozycji pionowej, smarujemy wierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł. Gdy zauważalnie zwiększy swoją objętość wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da! Smacznego
Symfonia Smakówpowstał rogalik, którego to rogi zaginamy lekko do dołu. Analogicznie postępujemy tak samo z każdą częścią ciasta. Zwinięte, nieupieczone jeszcze rogaliki kładziemy na blaszy wyścielonej papierem do pieczenia przy zachowanej objętości ok.2 cm między(...)rogalikami. Blachy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w niewłączonym jeszcze zamkniętym piekarniku na ok.30 minut - aż do zwiększenia objętości i "pulchności". Wierzch wyrośniętych rogalików smarujemy białkiem lub mlekiem i pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25-30 minut, aż do zdecydowanego zarumienienia powierzchi. Rogaliki posypujemy koperkiem i podajemy z dodatkami - smacznego
Symfonia Smakówniż 1 szklanka. Masa ma być dość gęsta, jednak musi się dać rozsmarować, nie może być sucha. Na samym końcu dodajemy sezam i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki(...)ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika, pokroić na kanapki i pozostawić do wystudzenia. Idealnie smakuje do wszelakich past (nam bardzo smakował z pastą z fasoli
Smaczne Zdroweminut. Po wyrośnięciu ciasto zbić i lekko zagniatając uformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem z wodą(...)lepszego koloru bułek), posypać ulubionymi ziarnami, skropić wodą i odstawić na chwilę do napuszenia na ok.10 minut. Po tym czasie wkładamy bułki do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy w tej temperaturze ok.20 minut na programie góra-dół. Następnie przałączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze ok.5 minut na termoobiegu. Smacznego
Smaczne Zdrowespory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu(...)dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki
Poezja smakuNastępnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor.Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki(...)masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki.Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut.W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor
Ze smakiem i z pasjąrano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się(...)ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
Ze smakiem i z pasją