pieczen - 12156 przepisów (strona:401/811)

PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 250

Ciepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie: "zjedz mnie!". Zbliżasz się uzbrojony w nóż, czaisz się, wahasz i nagle już! Ukradkiem wcinasz, by nikt nie dojrzał Twojej słabości.Nie posiadam "ręki" do chlebów na zakwasie. Nie nie mam i już. Każdy(...)około 30-40 minut aż wyrośnie, przykryte folią spożywczą.Następnie ponownie wyrabiam, odstawiam na 25 minut w foremce,uprzednio wysypanej odrobiną mąki. Po tym czasie wstawiam chlebdo nagrzanego pieca, piekę 20 minut w 220 stopniach, po czym 10-15 w 160 stopniach, dla chrupiącej skorupki.Studzę po wyjęciu na kratce.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 166

pleciemy warkocz. Posypać kruszonką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej chałkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 45 minut

Walijskie Pichcenie
DOMOWE JAGODZIANKI 188

środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut. Po upieczeniu lukrujemy. Do lukru dodałam trochę jagodowego nadzienia, w celu nadania koloru

Walijskie Pichcenie
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 277

utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować(...)masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 220

mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia , nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,(i tu zaczynamy nowy rozdział swojego życia i zamiast mięsem werbalnie

Malinowe Pocałunki
Ciasto malinowy pocałunek. 212

Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy:   400g

Malinowe Pocałunki
Fiołkowe babeczki. 185

róże, fiołki i czarny bez, czyli wszystko to co pięknie pachnie. A jak pachnie tak smakuje. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 jajko Farmio 3/4 szklanki posiekanej czekolady  1/2 szkl plus dekoracja fiołków(...)łodyżki i chwilę mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek (ok 2/3 wysokości, i najlepiej włożone do blaszki na muffinki). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 minut.Śmietanę ubijamy na sztywno dodając w trakcie barwnik spożywczy (jego ilość uzależniona jest od tego jaki odcień chcemy uzyskać), pod koniec dodajemy cukier i rozpuszczoną

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 210

dobrze wyrabiamy. Rozgrzewamy gofrownicę układamy na niej kawałki papieru do pieczenia ( bez tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę.Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku.Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu

Malinowe Pocałunki
Konurs z Polsat Food Network - wyniki. 179

łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 30 min w 180 stopniach. Rewelacyjne na ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce  minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni

Malinowe Pocałunki
Nalewka z malin z dodatkiem miodu 258

które wykorzystałam do wypieku muffinków - Muffiny dyniowe) wykorzystałam je do wykonania ciasteczek z malin oraz dodatkiem świeżego jabłka. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,3 szkl. cukru jabłko szklanka "pijanych" malin 0,5 szkl. jogurtu naturalnego / kefiru / maślanki  2 jajka(...)szkl. ojeju roślinnego łyżka miodu Wykonanie: W osobnych naczyniach mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Następnie zawartość dwóch naczyń mieszamy na jednolitą masę, którą napełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jedząc muffiny wyczuwalne są w nich pestki z malin, które "chrupią" w zębach, jednak jest to miły deser i dodatek

Taste Of My Day
B... Bagietka! 191

cukru 2 łyżki masła 2,5 łyżeczki drożdży instant 2,5 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki (użyłam pszennej) 1 szklanka wody kropla oleju do nasmarowania miski papier do pieczenia woda do spryskania piekarnika Przygotowanie: Mleko gotujemy. gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, dodajemy cukier i masło, mieszamy, aż do połączenia się składników. Przelewamy do miski, studzimy(...)podobno ;) Formujemy bagietki, nacinamy je wzdłuż (nie przecinamy!) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Przed zamknięciem drzwi należy spryskać środek piekarnika wodą, co przyczyni się do powstania smacznej, chrupiącej skórki :) pieczemy ok. 35-40min w 200'C. Moje bagietki znalazły się w piekarniku w II turach. Przyznam się, że pierwsza z nich niestety wyszła z małym zakalcem. Podejrzewam

Kitchens Alphabet
Bardzo odchudzony sernik / Diet cheesecake 1559

łyżki skrobi/mąki kukurydzianej 1 szklanka chudego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia. W misce miksera umieść zmielony twaróg, żółtka, słodzik, ekstrakt i mąkę/skrobię kukurydzianą. Zmiksuj na jednolitą(...)masę, po czy wlej mleko i ponownie dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Przełóż masę do tortownicy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients

karmelowy
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 191

Następnie wyrabiamy raz jeszcze i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam 25 x 10 cm). Odstawiamy do podwojenia objętości po czym smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach. Smacznego

Mienta blog
Sernik na zimno z truskawkami 454

wszyscy natomiast wiedzą, że jeszcze bardziej nie potrafię piec. Ciasto droźdżowe zawsze będzie miało zakalec, a dwukolorowe marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :DGotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco

Kulinarne zapędy Kokosa
Pizza margherita 251

formujemy naszą pizzę na lekko natłuszczonej blasze, smarujemy ciasto sosem, na nim ląduje pokrojona w plastry mozarella oraz, jeśli macie ochotę, inne dodatki i czas do pieca ;) 180 st. C, około 15 minut pieczenia i nasz obiad jest gotowy. Gotową pizzę posypujemy listkami bazylii. Moja pizza była na cienkim cieście, jeśli chcecie, by Wasze była puszyste, wystarczy wyrobioną kulkę

Kulinarne zapędy Kokosa