pieczen - 12156 przepisów (strona:393/811)

Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 200

schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając wystające brzegi.Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub grochem.Piec w 190 st. C. przez 15 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem.Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C.Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić.W tym czasie zmiskować chałwę z mascarpone, jajkami, budyniem, cukrem i śmietaną. Jeśli zostaną kawałeczki chałwy, nie szkodzi. Wylać masę na podpieczony spód.Piec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 201

cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut(...)napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 209

proszku do pieczenia80 g cukru trzcinowego4 ziarenka kardamonumokre:2 jajka250 ml mleka70 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:125 g białej czekolady200 jeżynMąkę przesiać, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem.Kardamon rozgnieść, wyjąć czarne ziarenka, rozgnieść je na pył w moździerzu. Dodać do mąki, wymieszać.Jajka lekko roztrzepać(...)dodać mleko, olej i ekstrakt, wymieszać.Czekoladę grubo posiekać.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia. Wsypać czekoladę, przemieszać. Dodać jeżyny, delikatnie wymieszać, żeby nie rozgnieść owoców.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Słyszałam pogłoski, że w tym tygodniu pogoda ma nas rozpieścić dwudziestoma pięcioma stopniami. Sama nie wiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O wszystkim i o niczym. I szarlotka 185

szło. W najlepszym razie dochodziłam do otwarcia strony i gapienia się w biały, pusty ekran... A często nawet tam nie udało mi się znaleźć.Najpierw piątek, kiedy pół dnia piekłam bułeczki i ciasteczka na sobotę, na wieczór panieński siostry C. Bezlaktozowa i bezglutenowa dieta Connie zawsze jest dla mnie dużym wyzwaniem, tym razem jednak poszło gładko, a efekt przeszedł moje(...)schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i brzegi na wysokość 4-5 cm.Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć ciasto z piekarnika, wyjąć z formy z kulki i papier.Piec w 200 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 192

gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku(...)cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem.Po tym czasie spodem szklanki zrobić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Wyłożyć nie w curd, brzegi posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz idę się zabrać za realizację mojej dzisiejszej listy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 190

cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Odstawić na 30 minut.Przed pieczeniem skropić wierzch wodą.Piec w 200 st. C. przez 40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Czy u Was też pogoda tak wariuje...? Nie wiem już, jak się ubierać. Słońce świeci, wszystko ładnie, pięknie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 213

ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec w 175 st. C. przez 15 minut, aż się lekko zarumienią.Ostudzić na kratce.Smacznego!Przepis dodaję oczywiście do dyniowej akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji 188

rozwałkować na niezbyt grube prostokąty o długości 30 cm. Ułożyć na blacie białe ciasto, na nim ciemne, dopasowując wielkość. Zwinąć w niezbyt ciasny rulon, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki(...)Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięty chleb naciąć 3 razy po skosie.Piec w 200 st. C. przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. i piec jeszcze 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jak już wspominałam - zaraz wychodzimy. I pewnie wrócimy późno. Ale może to i lepiej - w poniedziałek, jak znów zostanę sama w domu, może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawy tort na Halloween - dla dzieci i nie tylko 346

łyżka wody2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych(...)suchego patyczka.Przestudzić w formie 10 minut, następnie wyłożyć na kartkę do całkowitego ostudzenia.W przypadku braku trzech tortownic o takich samych wymiarach przygotowywać porcje ciasta z 1/3 składników i piec po kolei.Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, a następnie serek. Na końcu dodać ekstrakt, zmiksować. Masę schłodzić w lodówce 20-30 minut.Na paterze ułożyć blat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak straciłam szacunek do samej siebie. I boskie brownie z powidłami, na pocieszenie 243

Moich wypiekach, oczarował mnie on prostotą - wszystko wystarczyło wymieszać łyżką, przełożyć do formy i upiec. Ach, jak przyjemnie! Dorocie wyszedł murzynek, mi raczej brownie - być może za krótko je piekłam, ale nie wiem, jak przy tak małej ilości mąki można otrzymać puszystsze ciasto. Nie narzekam jednak, wręcz przeciwnie - smakuje bowiem obłędnie! Niesamowicie wilgotne, czekoladowo-śliwkowe, z delikatną nutą cynamonu. Sycące(...)powidłami i cukrem. Wbić jajka, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, mieszając drewnianą łyżką tylko do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić w formie.Smacznego!A przede mną znów aktywny weekend - dzisiaj do Karoliny, której mąż najwyraźniej bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb z prażoną cebulką 190

wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł.Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje

Gospodyni Miejska
Ślimaczki cynamonowe 236

pieczenia. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 10 - 15 minut.Po tym czasie jajo wymieszać z łyżką mleka i posmarować tą mieszanką każdego ślimaczka.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec w nagrzanym piekarniku przez około 12 - 15 minut na 3 półce, grzałka góra i dół, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji wychodzi około 12 - 15 grubych ślimaczków

Gospodyni Miejska
Twister jak z KFC 462

mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu;1/2 łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej do smażenia;Toster/ gofrownica.Sposób wykonania:Przygotować panierkę: mąkę dokładnie(...)minuty, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango twistera zawinąć w folię aluminiową, lekko spłaszczyć od góry i piec przez około 5 - 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Dodatki i sos można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi.Źródło przepisu: Kocham

Gospodyni Miejska
Ciastka maślane z kremem kawowym 403

powierzchni na placek o grubości 3 - 5 mm i wykrawać z niego ciastka - połowę z dziurką, połowę bez.Ciastka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.Upieczone ciastka wystudzić.Krem:Jaja wraz z cukrem miksować na parze, aż do uzyskania

Gospodyni Miejska
Stefanka 385

wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.Wystudzić.Krem:Mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i margaryną(...)dużo czasu).Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić

Gospodyni Miejska