pieczen - 12156 przepisów (strona:388/811)

Ciasteczka z sezamem 193

odstawiamy do lodówki na 30 minut.   Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Pieczemy w temperaturze 180 st. C do zrumienienia.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Babka makowa 241

jajko                            -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia                            -aromat wanilinowy lub śmietankowy-na masę makową:                            -20 dkg mielonego(...)Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut.Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.   Jest upieczone.   Wyjmujemy z foremki i studzimy.   Polewamy przygotowanym lukrem.Lukier:-białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem

Maminek kulinarny
Ciasto chlebowe z jagodami 175

Pojawiły się świeże jagody.Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia chleba,upiec ciasto z jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem.Składniki na ciasto chlebowe:-10 dkg drożdży-3 szklanki ciepłej wody-1 kg i szklanka mąki 650-3 płaskie łyżeczki cukru-3 łyżeczki soli- łyżka olejuDrożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę(...)chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę 180 st. C.Ciasto z jagodami pieczemy ok. 40 minut a chleb 45-50 minut.   Ciasto z jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.   Na 5 minut przed wyjęciem chleba  smarujemy go krochmalem

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 175

późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze śliwkami.Wybieramy śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg drożdży-1,5 szklanki ciepłego mleka-3 łyżki cukru-ok. 5 szklanek mąki 450-4 jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki margaryny-szczypta soli-aromat śmietankowy lub waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg mąki(...)wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:   Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.   Wycinamy spore krążki,które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.   Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto.   Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy

Maminek kulinarny
Leczo 213

   Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka.Składniki:-5 dużych papryk-4 średnie cukinie-5 pomidorów-4 cebule-1/2

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 196

zrumienienia.   Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.    Wycinamy prostokąty.   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 208

posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego

Maminek kulinarny
muffinki cynamonowe z jabłkami 135

naturalnego125ml oleju słonecznikowego2 jaja75g ziaren słonecznikaRozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wykładamy blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę.Odmierzamy do miski mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.W osobnej misce mieszamy trzepaczką cukier, miód, jogurt, olej i jaja.Mieszamy mokre składniki z suchymi(...)dodajemy pokrojone jabłko i ziarna słonecznika. Nie mieszamy zbyt długo, ponieważ grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki.Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i wstawiamy formę do nagrzanego piekarninika. Pieczemy około 20 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Potem ostrożnie wyjmujemy muffinki i układamy na metalowej kratce do studzenia ciasta. Przed

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki kokosowe 195

280g mąki pszennej30g wiórków kokosowych150g cukrucukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka200ml mleka kokosowego90g jogurtu naturalnego85g masła, stopionegoPrzygotowanie:Formę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami.Mąkę, wiórki, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce.W drugim(...)naczyniu łączymy jajka, mleko kokosowe, jogurt i stopione masło.Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Kiedy w masie nie będzie widać grudek mąki, napełniamy nią papilotki do połowy wysokości.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Wytrawne babeczki z serem feta, oliwkami i pomidorami 233

pieczenia1/2 łyżeczki solipieprz2 łyżeczki ziół prowansalskich100g suszonych pomidorów w oliwie100g czarnych oliwek bez pestek250g sera feta Przygotowanie:W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy(...)składników suchych i niedbale mieszamy łyżką.Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy.Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Skandynawskie ciasteczka korzenne 136

goździków w proszku1 jajkoPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około pół godziny. Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy. Wbijamy jajko i wlewamy miód z masłem i cukrem. Mieszamy składniki za pomocą miksera. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy(...)lodówki na na co najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Tortilla hiszpańska z szynką 240

wymieszać ze śmietaną i serem.Do jajek dodajemy warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o średnicy 24 cm, wygładzamy powierzchnię.Tortillę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 155

przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).KremSkładniki:300g serka

Smakowity Blog Kulinarny
Chlebek bananowy 182

szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cynamonuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni C. Foremkę wielkości 10 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.W misce mieszamy mąkę(...)cukrem, solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodajemy jajka, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. Mieszamy do momentu połączenia się składników w masę.Masę wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę lub aż wbity w środek ciasta patyczek będzie po wyjęciu suchy. Podajemy z ulubionymi powidłami

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 189

Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze raz je podpiekamy, tym razem w 150 stopniach

Smakowity Blog Kulinarny