naturalnego mioduWszystkie składniki wrzucamy do miseczki, zalewamy odrobiną wody i mieszamy. Następnie dodajemy miód i ponownie mieszamy, aż składniki się zwiążą. Nakładamy po łyżce na papier do pieczenia. Pieczemy (a raczej suszymy) w 150 stopniach z termoobiegiem około 15 minut. Aromat z piekarnika był cudowny :) "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych (np. żurawina) www.naszekrzewy.pl" "Sprawdzone miejsce
Bon Appetit Małgorzatykakao, proszkiem i sodą. Dolewamy partiami mleko i olej oraz dodajemy odrobinę aromatu śmietankowego. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia(...)miksujemy z jajkami, dodajemy cukier, następnie mąkę ziemniaczaną i aromat śmietankowy. Masa serowa powinna być rzadka.3. Ser wykładamy na ciasto kakaowe. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i ciasto pieczemy 50-55 minut.4. Na ostudzone ciasto można wyłożyć polewę kakaową lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasto można zrobić w mniejszej blaszce - wtedy będzie wyższe.Smacznego
Kuchnia domowa Anipolewa kakaowa i kokosSposób wykonania:1. W gorącym mleku rozpuścić margarynę i cukier. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać do połączenia się składników.Przestudzić, dodać jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.2. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm), na wierzch wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka.3. Zrobić ciasto z kokosem: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić(...)ubić, potem dodać cukier, ubijać i dodawać po jednym żółtku, a na koniec przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.5. Na jabłka układać kupkami kokos i ciasto kakaowe. Piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.6. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać kokosem.Smacznego
Kuchnia domowa AniBlachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca.Pieczemy około 15-17 minut, aż ciasteczka się zarumienią
Mania Gotowaniazmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, przyprawy i mąkę wymieszaną z sodą (lub proszkiem do pieczenia). Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania(...)dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki ;). Jeśli wyjdzie zbyt gęste dodać trochę mleka sojowego lub wody gazowanej. Dodać żurawinę, wymieszać. Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia
głodny alergiktortownice)- 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA
Gotuj Z Muzykązłaczenia posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięciapiekarnik rozgrzać do 180` C.Strucle posmarować mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia.Studzić na kratce.Posmarować stopionym masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością cukru pudru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem
Anioły w kuchniWczoraj razem z koleżanką z klasy piekłyśmy ciasteczka orkiszowe na wigilię klasową. Myślałam, że wyszło ich trochę za dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~Składniki:420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej6g proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonej225g zimnego masła220g (1 szklanka) ciemnego brązowego(...)ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie i spłaszczamy je łyżką. Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Uwaga! ciasteczka twardnieją dopiero po wystudzeniu.*jeśli
Kuchenny Skrawek Niebaduże jajka1/4 kostki masła1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami(...)zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy kulki (mocne i zwarte, inaczej masa będzie się kruszyć). Rozpłaszczamy ręką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.5. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15 minut
Szefowa kuchnipodłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. lukierBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec
Stare Garypodłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do rośnięcia na ok godzinę . Aby uniknąć spękania makowca, można go ponakłuwać drewnianą wykałaczką. Piec w średnio nagrzanym ( 190 st C) piekarniku 45 min. Smacznego
Stare Garymiała być frittata z cieciorką , ale nieuważna kucharka otworzyła nie tę puszkę co trzeba. I tak powstała frittata z soczewicą, pieczona w piekarniku. Smaczna i ciepła i zimna.składnikipaczka młodego szpinakupuszka soczewicy - osączona1 cebula pokrojona w kostkę3 - 4 ząbki czosnku, posiekaneoliwa z oliwek 1/2 czerwonej papryki100 g chorizo pokrojone w kostkę1(...)Dołożyć szpinak i smażyć tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól , pieprz i paprykę. Składniki z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dołożyć soczewicę, zalać masą jajeczną , wymieszać delikatnie ale dokładnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok 20 minut , aż masa się zetnie (sprawdzać patyczkiem). Smacznego
Stare GaryBardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje WypiekiskładnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli12 g (1 łyżka) drożdży suchych(...)tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.w maszynie do chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba zgodnie z instrukcją. U mnie
Stare Garyszerokości 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut. w maszynie do chlebaCiasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy wszystkie składniki
Stare Gary