pieczen - 12156 przepisów (strona:374/811)

22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 242

nadal wyczuwalne, trzeba ją dalej ubijać. Ubitą pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tworzymy nią prostokąt wielkości kartki A4. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę - powinna być chrupka z wierzchu a lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Gruszki osączamy z zalewy. Każdą z gruszek przekrajemy na cienkie plasterki. Syrop z gruszek

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierniczki II 167

łyżka kakao10 g przyprawy korzennejSposób przygotowania:Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i drobny cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy(...)mąki.Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności od grubości. Ciastka dekorujemy według uznania :)Smacznego

Słodkie Przyjemności
Miodownik 178

Wymieszać w malakserze, albo mikserem, połączyć z pianą z ubitych białek i bakaliami - lekko mieszając.Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę.Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny z białym serem i wanilią 155

przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CJajka miksujemy razem z cukrem, dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i mleko i dalej ubijamy do połączenia się składnikow.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, odstawiamy.W oddzielnej misce ucieramy ser razem z jajkiem(...)cukrem waniliowym, gdy masa będzie jednolita, przerzucamy do masy jajecznej i lekko mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i lekko mieszamy.Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.Pieczemy około 25 minut - do zarumienienia - studzimy w piekarniku.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka czekoladowa 154

obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką.Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kawowa babka z orzechami włoskimi 242

wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem z orzechami.Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem(...)najniższych obrotach.Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy.Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy połamanymi orzechami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka migdałowo-czekoladowa 172

wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dolewamy olej, ekstrakt i mleko i mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Czekoladę(...)kroimy na drobno i wrzucamy do mąki. Suche składniki mieszamy razem z masą jajeczną, a następnie przelewamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Studzimy na kratce.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Waniliowy sernik bez maki 300

wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka serowa 299

pieczenia i partiami wsypujemy do jaj.Ciasto przelewamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/mąką.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35-40 minut - do zarumienienia.Studzimy w formie.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Gofry jak z budki 304

łyżki mąki pszennejszklanka + 2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki olejułyżka ekstraktu waniliowegododatkowo: dżemy, bita śmietana, cukier puder, świeże owoceSposób przygotowania:Do wysokiego naczynia wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać.Żółtka roztrzepujemy, dodajemy mleko, mieszamy, a następnie przelewamy jajeczną mieszankę do mąki dodajemy olej, ekstrakt i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach. Ciasto powinno być(...)gęste.W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka, które następnie dodajemy partiami do ciasta gofrowego. Lekko mieszamy, odstawiamy.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 2 do 4 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, owocami czy polewą.Smacznego

Słodkie Przyjemności
British Apple Pie 149

dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową, cukrem

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka zbożowo-owsiane 176

ugniatamy, w razie potrzeby lekko podsypując mąką.Z przygotowanej masy ugniatamy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, a następnie układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je przygniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez  13 minut w zależności od grubości ciastek.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Calzone 211

zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały.Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.Podajemy na ciepło jak i na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffiny Brownie 296

mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy czekoladowej.Foremki na muffiny wykładamy papilotkami a następnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Wytrawne muffiny ze szparagami i cheddarem 248

mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)startym serem sola i pieprzem.Do suchych składników dolewamy płynne i mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone szparagi.Blaszkę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, następnie napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C.Podajemy na ciepło i na zimno!Smacznego

Słodkie Przyjemności