skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez. ok. 60 minut. (na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę naczynia, aby skórka się zrumieniła).Udka faszerowane są daniem bardzo smacznym i prostym. Do farszu możemy dodać swoje ulubione
mojewypiekiinietylkoPita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy chlebki pita przestygną przekrajamy je i wypełniamy farszem. U mnie był to falafel
mojewypiekiinietylkoprzeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy (większe niż na zdjęciu powyżej; ja ułożyłem je trochę za blisko siebie). Piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC.* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków
Food Squareżurawiny się nadadzą, bo i dlaczego nie...? Po drodze do domu rozważałam różne możliwości; gdy weszłam do kuchni, plan już był gotowy.Bardzo podobają mi się ciasta z całymi gruszkami, piekłam już raz takie. Są dość proste w wykonaniu, a wyglądają naprawdę rewelacyjnie. Te równo wystające z ciasta ogonki robią duże wrażenie, nie umiem oprzeć się ich urokowi. Chciałam jednak, żeby(...)cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować.Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmaku.Ciasto rozwałkowuję na długi prostokąt. Nakładam na środek farsz i zlepiam brzegi. Długi rulon z nadzieniem nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C. Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka.Życzę smacznego
Anielska Kuchnia Anicieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki z cukinii z suszonymi(...)mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę(...)pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz
W Mojej Kuchni LubięPapryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z SantoriniSałatka z pomidorów i mozzarelliRoladki z cukiniiSałatka z bobu z pesto z orzechówLadenia, pizza z GrecjiSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyCoca, pizza z HiszpaniiTarta ze szpinakiem i jajkiemChleb andaluzyjskiPity z rybą(...)marokańskuGrzanki śródziemnomorskieMini kanapeczki z halloumiDip z buraka z za'ataremEmpanadas z tuńczykiemCygara z ciasta filoDip z pieczonych pomidorówKeftedakiaTortilla z piekarnikaPity z halloumiTurecka pasta z bakłażanaGallette z pomidorami i pestoRoladki z papryki i serka koziego
Chilli Czosnek i Oliwazwyciężyła Yen z Ven. Proszę Cię o namiary na siebie, na maila oczywiście, jutro wyślę paczuszkę :)A teraz o jedzeniu! jak wiecie sobotnią tradycją w azylu stało się pieczenie pizzy. Szukam
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej Wiewióryobiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewiórylaski wanilii * jajkoPrzygotowanie :Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martyzrobić kokardki). Z jasnego ciasta zrobić kuleczkę i umieścić ją między kokardkami.Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, prezenciki ułożyć na nim.Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni i piec ciasteczka przez 13 minut. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościśmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem(...)uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę, orzechy i rodzynki obtoczone w mące by nie opadły na dno ciasta. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 1 h w temperaturze 160 - 170 stopni c. Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół, i smarujemy konfiturą. Ponownie składamy i polewamy polewą czekoladową. piernik z konfiturą
Bon Appetit Małgorzaty