pieczen - 12156 przepisów (strona:382/811)

Bułeczki mleczne - Petit Pains Au Lait 246

ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.w maszynie do chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć

Stare Gary
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 225

talerz do ostygnięcia.Rozgrzać  grill w piecyku.  kromki chleba, posmarować resztą masła po jednej stronie. Umieścić chleb masłem  do góry na blasze i wstawić pod grill. . Piec, aż będą lekko złote i chrupiące  około 3 minut. Uważać aby chleba nie przypalić. Wyjąć i lekko ostudzić. Rozgrzać piekarnik do 210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem(...)ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku kanapki się stopi

Stare Gary
Bakłażan z pesto z orzechów nerkowca 228

bardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego bakłażana. Pesto z orzechów i kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia.Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgsonskładniki dla 2 osób1 większy bakłażan lub dwa małeoliwa do posmarowaniapesto50 g orzechów nerkowca40 g kolendry1 - 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwydo podania50 g fetyoliwaprzygotowanieRozgrzać(...)noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną  kratkę, nie przecinając skóry.Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować bakłażany oliwą.  Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie.  Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować orzechowe pesto. Do blendera włożyć orzechy, kolendrę i czosnek, dolać oliwę, wszystko zmiksować

Stare Gary
pâté (pasta) z wątróbki gęsiej 253

sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz  do  mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia(...)małych foremek. Można dodatkowo  przecedzić przez sito o drobnych oczkach.Wstawić  naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości  naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje.  Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z  grzankami. Smacznego

Stare Gary
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 209

łyżeczkaDodatkowo:* jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz * mleko- 1 łyżkaBułeczki:Najpierw trzeba zająć się pure z dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać, by dynia się nie spaliła)Ostudzić i zmiksować na gładką masę (będzie to pełna szklanka).Do miski przesiać mąkę i zrobić

Kraina Miodem Płynąca
100% Blok bakaliowy 236

włoskie, nerkowce, żurawina, śliwki, rodzynki oraz morele- wybierajcie te bez siarki!) dodać jajka, miód, ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać.Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 min. (25 min. góra-dół, a kolejne 10 min. tylko góra).Jeżeli wierzch mocno zaczyna się zarumieniać, to wystarczy przykryć folią.Kroić po ostudzeniu.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 174

Bałkański sos, to nic innego jak ajwar, czyli pieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek.Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing(...)wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół.Warzywa- bakłażana i paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową (folii biorę tyle, aby po upieczeniu móc owinąć nią warzywa) i piec w piekarniku do momentu, aż warzywa będą miały mocno przypieczoną/czarną skórkę (u mnie trwało to około 30 min.)Wyłożyć blaszkę z piekarnika i warzywa dokładnie zawinąć w folię

Kraina Miodem Płynąca
826. Bananowa kasza manna & Naleśniki. 305

pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;)Naleśnik Primavera(z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy)A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię

More food, love and dreams
Domowa granola 187

i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut, aż do delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut.Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc

upichcic
Florentynki 196

dokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi
Świąteczny tort w gwiazdki 270

makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut  180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany.Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wystudzony(...)smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.Przykrywamy trzecią.Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę.Wierzch posypujemy kakao.Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.Rozpuszczamy białą czekoladę.Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.Rozpuszczamy gorzką czekoladę.Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając gwiazdki.Owijamy pasem tort

Mienta blog
Szarlotka orkiszowa ze stewią i słówko o stewii 235

minut.W 150-200 ml zimnej wody rozpuscic budyn lub make ziemniaczana i wymieszac z gotujacymi sie jablkamiDodac rodzynki i orzechy .Odstawic do wystygniecia.Piekarnik nagrzac do 190 °C.Wylozyc papierem do pieczenia tortownice,boki posmarowac maslem.2/3 ciasta rozwalkowac przez folie spozywcza na oproszonej maka(...)stolnicy,wylozyc nim dno tortownicy i uformowac rand.Ponakluwac widelcem.Na ciasto nalozyc przygotowana mase z jablkami.Reszte ciasta zetrzec na grubych oczkach tarki i rownomiernie rozlozyc na jablkachWstawic do piekarnika i piec 50-60 minut.Studzic na kratce.Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.Smacznego!Do wypieku ciasta uzylam stewii zamiast cukru.Niestety nie jest to stewia 100%.Uzylam stewii,ktora stoi juz na wszystkich sklepowych polkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 240

powinna byc za gesta.Tu trzeba wyczuc,czy caly budyn to nie bedzie za wiele zagestnika.Przy bardzo soczystym rabarbarze moze trzeba bedzie odlac troche soku.Odstawic do wystudzenia.Forme wylozyc papierem do pieczenia,a bok foremki wysmarowac maslem.Piekarnik nastawic na 180 ° C.Ubic piane z bialek.Pod koniec ubijania powoli lyzka po lyzce dodawac cukier caly czas ubijajac.Miedzy dwoma kawalkami foli spozywczej rozwalkowac ciasto(...)lepiej,bo smaczniej zmielonami migdalami.Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi.Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 ° C piec 50-55 minut.Po 15-tu minutach przykrylam wierzch folia,zeby beza sie za bardzo nie zrumienila

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 160

Przy ich pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow.Skladniki na 12 buleczek:500g maki pszennej 5501 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej)210 ml mleka25 ml wody rozanej1 lyzeczka soli1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kajmakowe babeczki 157

znowu wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodką od razu do płynnych składników i połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć foremkami i napełnić je ciastem. Babeczki piec 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu babeczki wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. ( do babeczek nie dajemy cukru bo masa jest wystarczająco słodka

Ewa w kuchni