pieczen - 12156 przepisów (strona:392/811)

Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 209

formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Cukier i wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość 1-2 mm. Zostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 202

drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym go trzeci raz z rzędu gdyby nie to, że mi się puree z dyni zaczęło kończyć, a jeszcze tyle mam z nim planów... Chleb jest rewelacyjny. Pachnie bosko, ma cudowny, żółciutki kolor. Jest mięciutki(...)godzinę.Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut.Formę wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Posmarować wierzch ciasta wodą.Piec w 225 st. C. przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. piec jeszcze 35 minut.Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć na kratkę i pozostawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na zakończenie sezonu dyniowego: chleb 155

Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą.Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Uwielbiam tegoroczny listopad. W końcu mam czas(...)wszystko: czytam, gotuję, piekę, spaceruję mimo niesprzyjającej pogody. I tak mi dobrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 175

przesada, i przerzuciłam się na rozmiar m z mojej serduszkowej kolekcji foremek. I taki rozmiar Wam polecam - inaczej istnieje możliwość, że nigdy z kuchni nie wyjdziecie...Wycinanie i pieczenie to jednak dopiero początek. Później trzeba wyciąć drugie tyle serduszek z marcepanu, posklejać całość, no i polukrować... Bolały mnie plecy, ręce i stopy, miałam dość i powiedziałam sobie nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 211

Spóźniłam się ze Świętami. Za późno zabrałam się za pieczenie ciasteczek, nie przygotowałam wymarzonego, piernikowo-pomarańczowego sernika. Żurawinę musiałam zamrozić, bo nie dałam rady zrobić ciasta, które od dawna chodzi mi po głowie. Nie wiem, jak to się stało. Inspiracji było mnóstwo, czekały wszędzie, aż zwrócę na nie uwagę. Ciągle o Świętach rozmawialiśmy, w końcu wyciągnęliśmy krasnale

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 157

rozwiązuje zagadki i podróżuje po wymyślonych przez kogoś krainach. Nie mam mu tego za złe - ja wtedy siadam sobie wygodnie na kanapie i czytam, albo idę do kuchni i piekę. Póki słyszy, co do niego mówię, nie jest źle.Oczywiście podejmował próby przekonania mnie do zabawy. Kupił wyścigi samochodowe - płyta porasta kurzem w kącie, bo żadne z nas nie miało(...)będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką. Odstawić na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz już nie mogę więcej pisać, bo prawie wskoczyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 191

lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić.Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 149

błogiego lenistwa, z drugiej jednak strony ogromnie jestem podekscytowana. Troszkę się już zaczęłam w domu nudzić...Chociaż nie, nuda to złe słowo. W końcu miałam czas na książki, pieczenie, ćwiczenia, spacery czy po prostu oglądanie filmów z C., i bardzo mi się to podobało. Jednak w życiu potrzeba nieco różnorodności - cieszę się, że będę się spotykać z ludźmi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 166

papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 310

zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik (ale taki niepieczony!), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki(...)uzyskania dość gęstej konsystencji - 30-40 minut. Często mieszać.Masę wystudzić, zmiksować blenderem na gładko.Masło rozpuścić.Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić.Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z nerkowcami - najlepsze 181

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać supeł, podwinąć pod spód końce. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut.Jajko roztrzepać, posmarować wyrośnięte bułki. Posypać grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.Piec w 200 st. C. 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Plany na weekend? U mnie leniuchowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 157

wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem.Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość.Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania na przykład

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe wianuszki 187

wałeczek. Zawinąć po dwa razem, z każdego warkocza uformować okrąg.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać czarnuszką.Piec w 200 st. C. przez 20 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!Jeszcze tylko kilka godzin, i jedziemy. Nie mogę się doczekać! Choć sama podróż to średnia przyjemność, to cel zdecydowanie wart

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 193

przyszłości. Piętnastego stycznia rozpoczynam naukę, i po trzech latach i siedmiu miesiącach, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będę, uwaga, z zawodu, cukiernikiem! Moje marzenie staje się rzeczywistością - będę piekła nie tylko dla przyjemności; to, co sprawia mi tak ogromną radość, będzie moją pracą. Jestem zachwycona i niesamowicie podekscytowana. Kiedy adrenalina opadanie, prawdopodobnie wpadnę w przerażenie - szkoła bowiem jest(...)jajka, wlać masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odjąć około 150 g, rozwałkować na cienki placuszek wielkości formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć rozwałkowane ciasto - zapobiegnie wyciekaniu dżemu.Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posmarować dżemem, zostawiając 2 cm wolne od brzegu. Zwinąć w ciasny rulon wzdłuż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burza. I bułki z pokrzywą 165

środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika.Piec w 250 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pamiętajcie tylko, żeby dobrze skleić każdą bułeczkę, inaczej mozzarella z nich wypłynie... Mi się to przy kilku przytrafiło.Z drugiej strony

Pożeraczka, czyli raz adobrze