oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę(...)przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć na ser i zapiec na złoty
Anioły w kuchniwiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki można posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieWszystko razem mieszamy przy pomocy miksera. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo ciasto typu brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc wilgotny, ale bez kawałków ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy
Kolizje Smakówwlać mieszankę karmelową, zmiksować krótko- do ciasta przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem na najniższych obrotach- gotową masę przelać do wyłożonej papierem tortownicy- piec w 170-180 stopniach przez 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, jeśli ciasto wyrosło z lekką górką, można delikatnie ściąć wierzch, aby otrzymać równy blatKREM
Smakołyki Berenikimąką stolnicy rozwałkować cienko i wycinać niewielkie kwadraty. Nakładać łyżeczką dżem i formować rogaliki (obrazek poniżej). Smarować białkiem i maczać w cukrze. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach - aż do zarumienienia. Pływające rogale na instagramie
Czarnawisienkaszybko wlać, ciągle mieszając, do rondelka. Mieszankę przelać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy ciasto na blaszkę i spłaszczamy. Pieczemy ok. 12 minut w 170 stopniach. Ciastka wyrosną ogromne. Wyciągamy je z piekarnika, i przekrawamy delikatnie na pół. Odstawiamy do wystygnięcia, aby stwardniały. Ciasteczka miodowo-owsiane z kokosem
Czarnawisienkawysokim naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej
Restauracyjka Literackaosób niedowierzających mocy zakwasu można dodać odrobinę drożdży, dla tych pewnych jego mocy, proponuję na samym zakwasie, wyrasta co prawda trochę dłużej ale dłużej też pozostaje świeży.Ja piekłam w dwóch formach 23x8, ciasta było tak na styk mogłoby być więcej, chlebki wyszły dość małe, więc proponuję użyć jednej formy mniejszej lub zamienić te dwie na jedną dużą, moja(...)30x11cm, wówczas pieczemy troszkę dłużej ale za to chlebek jest imponujących rozmiarów.Gdy do ciasta dodajemy drożdże masa wyrasta nam dwuetapowo (raz w misce, drugi w formie), gdy drożdże pominiemy, pomijamy również etap wyrastania w misce, pozostaje tylko w formie. Przepis znaleziony u Liski.Składniki:- 300g mąki żytniej chlebowej lub żurkowej (typ720,750)- 350g maki pszennej typ650- 300g zakwasu żytniego
Smaczne Zdrowegotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa(...)kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1
Kulinarny karnet ChristopheraPrzełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje
Kulinarny karnet Christopherawlać szklankę wody ,wstawić do nagrzanego piekarnika,temp.170stop. i piec około1 h. Miękkie mięso ostudzić, sos zlać do miseczki ,a mięso pokroić w plastry, trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje
Kulinarny karnet Christopheraimbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki(...)cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru pudru. Takie zdrowe, energetyczne ciasteczko przyda się każdemu oraz uczniowi ,studentowi
Kulinarny karnet ChristopheraLemon and cranberry cube. Składniki. 20 dag mąki pszennej 5 dag cukru 1 cukier waniliowy 100 g masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kwaśnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 30 dag marmolady cytrynowej 1 szklanka żurawiny suszonej Wierzch. 3 jajka 5 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy(...)Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w temp.180 stop. 35-40 minut. Kiedy przestygnie pokroić w kostkę i przybrać listkami melisy
Kulinarny karnet Christopheralipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać . 200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem do smaku
Kulinarny karnet Christopherajogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych. mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki: minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan(...)wiele schorzeń przewodu pokarmowego, w tym celiakię. Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc antynowotworowe właściwości łuski gryki interesują mnie tym bardziej. Jutro piekę razowy chleb gryczany :) Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :)PS.chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj
głodny alergik