kupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu(...)takiej ilości by niemal nakrył mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Pieczemy 2 do 3 godzin aż wołowina zmięknie. Sprawdzamy co jakiś czas nakłuwając wołowinę widelcem. W czasie duszenia się wołowiny przygotowujemy dodatki. Pieczarki starannie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy
Kolizje SmakówGrillowana dorada (ψητό τσιπούρα)Moja ulubiona rybka:) Świeżutka, z dodatkiem sałatki lub frytek (dla mnie wybór oczywisty). Jeżeli chcecie przygotować doradę w domu, możecie skorzystać z przepisu na doradę pieczoną z oliwą i czosnkiem. Gyros ( Гύρος - czyt. jiros)Co tu dużo mówić, to taki grecki kebab;) W naszej tawernie podawany był z pitą, frytkami, sosem tzatziki i sałatką. Bardzo(...)gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki (Σουβλάκι)Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem
Chilli Czosnek i OliwaKatalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina (cordero asado) lub mleczne prosię, typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla(...)jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek jedzą pieczonego indyka, choć część osób wybiera się w ten dzień do restauracji. źródło zdjęcia W Katalonii kultywowana jest wspaniała tradycja nazywana Tio de Nadal lub Caga tio. El Tio nazywana jest
Chilli Czosnek i Oliwaparmezan. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz słodką papryką i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki foremki wyłóż ciastem francuskim i nałóż połowę masy szpinakowej. Wetknij do masy jajka ugotowane na twardo obrane(...)skorupek, a następnie przykryj je pozostałą masą szpinakową.* Przykryj wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz okrągłej formy, wypełnij ciasto francuskie całym nadzieniem, wetknij
Chilli Czosnek i Oliwadworze. Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny(...)końcu paski w drobną kostkę. Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy. Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina. Przepis na wielkanocne kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki edycja
Chilli Czosnek i Oliwanaczynia. Pomidory przykryj wieczkami. Do naczynia wlej jeszcze 2-3 szklanki wody, następnie przykryj naczynie folią aluminiową. Gemistę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. W połowie pieczenia zdejmij folię aluminiową. Ryż powinien się ugotować, a warzywa być miękkie. W razie czego sprawdzaj poziom płynu w naczyniu i polewaj nim warzywa od czasu
Chilli Czosnek i OliwaWrzuciłam do miski, polałam oliwą, obsypałam przyprawami i wymieszałam, aby każda utaplała się w ziołowej marynacie. Wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzałam do 180st. Frytki piekłam na papierze do pieczenia przez 20-30min. Natomiast dzień wcześniej pesto mnie się zachciało. Zrobiłam. I rozkminka, zbrukać nim makaron czy mielone? Bo wyszło przepieprznie pysznie! Już dawno
bastalenaarabskiej do smaku. Warzywa przełożyć do kaszy, dodać do niej jajko i mąkę. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie formułować spłaszczone kulki. Układać na papierze do pieczenia . Piec w 190 stopniach przez ok. 20 minut. Możecie też je usmażyć. Jednak ja ostatnio jak tylko mogę wykorzystuję piekarnik do dań obiadowych. Sos: Garść pieczarek pokrojonych 1 szklanka bulionu
Fabryka pomysłówwycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut. Odkładamy do ostygnięcia a następnie przekładamy konfiturą. * Ja kładłam bezę na każde ciasteczko i zlepiałam dwoma ciasteczkami bezowymi. Możecie również
Made By Mom And Sonpudru) sok z połowy limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do dekoracji: 330 ml śmietany 30% 4 łyżki konfitury truskawkowo- rabarbarowej truskawki listki mięty Przygotowanie: Na papierze do pieczenia obrysowujemy 4 krążki o średnicy 10 cm. Białka wlewamy do suchej misy robota, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce wymieszanego cukru cały czas miksując(...)masy wyciskamy małe beziki, które wykorzystam do przygotowania deseru Eton mess. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy blaszkę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 1o0 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNastępnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku. The post Pikantne roladki z ciasta francuskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony Cukier Wykonanie: Mąkę, żółtka, proszek, masło i 2 łyżki cukru wymieszać Uformować ciasto w kulkę i włożyć na 1godz do zamrażalki Jabłka wydrążyć (by nie było ogryzki i pestek) oraz(...)zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami cukru i posypać tym jabłka Piec w 180 stopniach przez 20 min Bon apetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Biszkopt genueński to biszkopt pieczony z dodatkiem masła. Po upieczeniu trzeba go rzucić w formie na podłogę, dzięki temu biszkopt nie opadnie i będzie płaski. W swoim składzie nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki ubitym jajkom, które wcześniej muszą być ogrzane w ciepłej wodzie. Jest
Marta Gotujebłąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe z cukrem 500 ml mleka 3 gruszki Ponadto karmelizowane gruszki 5 gruszek 4 łyżki masła 5 łyżek cukru Opcjonalnie przyprawy korzenne. Gruszki obieramy, przekrajmy(...)ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry gruszek, zlać gorącym budyniem. Na budyniu ułożyć karmelizowane gruszki, polać sosem karmelowym który pozostał z gruszek. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku. rrarossa@gmail.com
RAROSSA