pizzerii Sos: pomidory krojone w puszce 2 łyżki oliwy pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki bazylii 1 łyżka ketchupu trochę soli do smaku Farsz: pieczarki 50 dkg ser 30 dkg szynka 20 dkg można dodać ananasy z puszki (jak lubimy) ponadto (jak lubimy sos czosnkowy) Wykonanie: Ciasto wykonujemy wg.przepisu: Ciasto na pizzę jak z pizzerii Na patelni(...)sól do smaku .Gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.odstawiamy z ognia . Na blaszkę posmarowaną lekko oliwą wykładamy ciasto.( dość cienki placek) Ciasto smarujemy przygotowanym sosem. Na sos wykładamy pieczarki podsmażone na oliwie. Kładziemy szynkę (ja szynkę smaruję troszkę sosem czosnkowym. Potem posypujemy ananasem(ale niekoniecznie) Na koniec potarty żółty ser i posypujemy oregano. Pieczemy ok. 10minut w temp. 250st.C. Artykuł
Olcia gotuje!Wigilijna kapusta – smaczna ,również może być jako farsz do krokietów i pasztecików. Składniki; 1 kg kapusty kiszonej 300 g pieczarek 3 cebule 2 jabłka 100 g suszonej żurawiny pół szkl białego wina oliwa sól ,pieprz,pół łyżeczki kminku do smaku 1 łyżka Maggi 3 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru Wykonanie; Cebulkę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oliwie.Solimy(...)pieprzymy do smaku.W miedzy czasie kroimy kapustę.Do podsmażonych pieczarek i cebuli dorzucamy pokrojoną kapustę i potarte na dużych oczkach jabłka.Dodajemy trochę oliwy i smażymy ok 10 minut dodając maggi ,cukier , kminek od czasu do czasu mieszając.Po ok . 10 minutach dodajemy żurawinę i wino.Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze ok 20 minut.W czasie duszenia dodać 3 łyżki wody
Olcia gotuje!pasztecików nie jest skomplikowane, Serdecznie polecam prosty przepis na świąteczne paszteciki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na farsz 700 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 3 średnie cebule sól,pieprz do smaku 1 łyżka maggi olej Paszteciki z kapustą i grzybami – składniki na ciasto 500 g mąki 20 g drożdży 300 ml mleka(...)pasztecików 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 jaja odrobina maku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z kapustą i grzybami – sposób przygotowania Przygotowujemy farsz.Cebulkę kroimy w kostkę,pieczarki w większe kawałki,solimy i pieprzymy. Podsmażamy na patelni..Kapustę zalewamy wodą ,gotujemy ok 25 minut do miękkości.Kapustę odsączamy,kroimy i wrzucamy do pieczarek z cebulką Dodajemy maggi
Olcia gotuje!smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 ugotowanych jajek na twardo 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia sól, pieprz olej do smażenia Sos: ok.300g pieczarek 1 cebula 250 ml. śmietanki 18% 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka masła sól,pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jajka obrać i posiekać w słupki. Dodać(...)solą i pieprzem. Uformować niewielkie kotleciki.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.Odstawić. Przygotowujemy sos. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w plasterki ,dodać do cebulki. Smażyć cały czas mieszając ,aż pieczarki odparują wodę i zaczną się rumienić. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i zagotować. Zestawić z ognia
Olcia gotuje!łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 jajko pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia składniki na sos do klopsików: 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 2 małe czerwone papryki 2 ogórki kiszone 2 puszki pomidorów w kawałkach 250 gram ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku olej(...)małe klopsiki na około 2 cm. Na rozgrzanej patelni z olejem piekłam z obu stron na rumiany kolor. Następnie paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. cebulę pokroiłam w piórka. Pieczarki pokroiłam w talarki, a ogórki w kosteczkę. Na głębokiej patelni smażyłam cebulkę do zeszklenia przez około 5 minut. Do zeszklonej cebuli dodałam pokrojone pieczarki. Całość doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam
Olcia gotuje!Dzisiaj na obiad polecam wątróbkę z pieczarkami, w delikatnym sosie i surówkę z kiszonej kapusty. Danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przepis. SURÓWKA : 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchew kawałek selera por, kawałek natka pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy WĄTRÓBKA(...)wątróbki z kurczaka 3 cebule 20 dkg pieczarek mąka pszenna do obtoczenia sól, pieprz, tymianek olej do podsmażenia śmietana 30 % - 100 ml PRZYGOTOWANIE : Kiszoną kapustę przekładamy
Kulinarne Fantazje Mariolikażdej wersji. Składniki (na 4-5 dużych porcje): 400g mielonej wołowiny 400g mielonej wieprzowiny – użyłam łopatki 3 łyżki bułki tartej 1 duże jajko 1 duża cebula 250g pieczarek 4 ogórki kiszone około 500ml bulionu wołowego 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki musztardy – użyłam kremowej 3 łyżki ciemnego sosu sojowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki mąki(...)łyżki masła 3 łyżki oleju Do podania: makaron jajeczny, najlepiej szerokie wstążki kwaśna śmietana łyżka siekanego koperku Zaczynamy od przygotowania warzyw – pieczarki oczyszczamy z brudu – przecieramy ręcznikiem papierowym lub ściereczką, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w piórka. Ogórki kroimy w plasterki. Następnie przygotowujemy klopsiki – mięso przekładamy do miski, dodajemy
Smaczna Stronaklasyczny, prosty przepis>>> Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>> Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>> Pyszne łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami>>> Makaron z sosem truskawkowym>>> Sałatka z makaronem z zupek chińskich>>> Pamiętaj :) Aby zobaczyć przepis kliknij na obrazek lub w link(...)Spaghetti Napoli. Kurczak smażony z warzywami i makaronem Kurczak z warzywami i makaronem. Makaron z tuńczykiem i oliwkami Makaron z tuńczykiem i oliwkami. Pyszne łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. Makaron z sosem truskawkowym Makaron z sosem truskawkowym. Sałatka z makaronem z zupek chińskich Sałatka z makaronem z zupek chińskich
Moja Książka Kucharskaniepokalanek. grzyby – choć powszechnie uznawane są za mało wartościowe, to jednak posiadają zdolności regulacji poziomu aromatazy i estrogenu. Warto włączyć do diety takie grzyby, jak: shitake, maitake, pieczarki i borowiki. Zachęcam do wypróbowania jajek sadzonych w pieczarkach oraz zupy z soczewicy i pieczarek . warzywa strączkowe – wszystkie zawierają pokaźne ilości fitoestrogenów (szczególnie soja), które pomagają utrzymać w normie poziom
Natka PietruszkiSezon na paprykę w pełni, więc dziś zapraszam na naprawdę pyszną paprykę faszerowaną. Jest to łatwe danie idealne na obiad. Farsz składa się z cebulki, czosnku, mięsa mielonego, pieczarek, ryżu. Bardzo polecam i zapraszam po przepis Zapraszam też na film z przygotowaniem faszerowanej papryki krok po kroku SKŁADNIKI FARSZ -100g ryżu -500g mięsa mielonego(...)łopatki wieprzowej -2 duże ząbki czosnku -ok 200g pieczarek -1 cebula -ok 5 łyżek przecieru pomidorowego -sól, pieprz, papryka słodka DODATKOWO -ok 3 duże papryki czerwone (lub 6 małych) Cebulę kroimy w cienki piórka, czosnek drobno kroimy Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek-wszystko chwilkę smażymy. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone pieczarki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuporcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól i pieprz Przygotowanie(...)dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni aż liście zwiędną. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku doprawiając solą i pieprzem. Szpinak, bazylię, ugotowango brokuła, oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj. Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem, indykiem
I LOVE LIFEporcje: – 200 g makaronu razowego penne – 1 mały brokuł – 400 g piersi z indyka – garść posiekanych listków bazyli – 3 szalotki – 150 g pieczarek – 1 ząbek czosnku – 200 g śmietany 18% – 100 g szpinaku – 30 g pistacji – 30 g suszonych pomidorów – 100 g mozzarelli – sól i pieprz Przygotowanie(...)dente w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź wszystko. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni aż liście zwiędną. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku doprawiając solą i pieprzem. Szpinak, bazylię, ugotowango brokuła, oraz suszone pomidory posiekaj i wymieszaj. Całość wymieszaj z przygotowanym makaronem, indykiem
I LOVE LIFEGrill w wersji wege z kaszanką roślinną w cieście.Alternatywa dla osób nie jedzących mięsa. Do tego pieczarki nadziewane też kaszanką i marchewka. Pysznie, zdrowo i kolorowo. ciasto: 250g mąki 1/2 szklanki mleka roślinnego 25g drożdży świeżych 0,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli pozostałe: 8 kaszanek wege 6 pieczarek większych 4 marchewki 1/2 papryki 1 gałązka(...)pieczenia. Z reszty ciasta robię płaskie bułeczki. Kaszankę w cieście i bułeczki grilluję. Dwie kaszanki obieram z błonki, rozdrabniam widelcem. Dodaję pokrojoną paprykę i mieszam. Pieczarki nadziewam farszem. Układam na grillu. Marchewki kroję wzdłuż na pół, smaruję olejem posypuję ziołami i grilluję. Pomidorki też
wesoła kuchniaminut. Przepis pochodzi z bloga Pinchofyum.com Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (pióra) 1/2 główki kalafiora 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki mleka 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 3 łyżki masła Kulka mozzarelli Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Zagotuj posoloną wodę, wrzuć do niej kalafiora pokrojonego na różyczki. Gotuj(...)makaron. Dobrze posól (woda powinna smakować jak woda morska), wsyp do niej penne. Gotuj 8 minut. Odcedź. Krok 3 Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni, posiekaj w plastry pieczarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, posól i smaż na dość mocnym ogniu, aż grzyby się zrumienią. Zdejm z patelni. Krok 4 Przełóż patelnię z powrotem na palnik, wyłóż na nią łyżkę masła
Niedzielny kucharzpołowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wytrawnego wina (preferowane białe) Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano Natka pietruszki 4 łyżki masła 4 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Mięso(...)chwilę, a następnie wlej do rondla przesiekane pomidory z puszki wraz z płynem. Przypraw łyżką włoskiej przyprawy, zamieszaj, przykryj i duś kolejne 10 minut. Krok 4 W międzyczasie obierz pieczarki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i łyżkę oleju. Wyłóż na nie całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Krok 5 Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni
Niedzielny kucharz