pochodzi z warsztatów AEP Makro – Nowe trendy w kuchni polskiej. Składniki na 2 porcje ? comber z sarny ok. 150 g ? 1/2 cebuli białej ? 3 ogórki konserwowe ? 8 sztuk pieczarek konserwowych ? 1 ogórek zielony długi ? 2 jajka przepiórki Marynata ? sól, pieprz do smaku ? 1 ziarno ziela jałowca ? 1 łyżka oleju oraz ? 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych ? sos balsamiczny(...)posiekać, dodać olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso. Odstawić do lodówki. ? Z zielonego ogórka wyciąć z długości 6 cienkich plastrów, resztę ogórka pokroić w drobną kostkę. ? Pieczarki, ogórki kiszone i cebulę pokroić w drobną kostkę. ? 2 kromki chleba przekroić po przekątnej i obsmażyć na oleju na złoty kolor. ? Usmażyć jajka przepiórcze na sadzone. ? Na talerzu ułożyć obok siebie
To co kochamkrem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? natka pietruszki Dodatki ? makaron nitki – 1 opakowanie ? 100 g sera żółtego Wykonanie: ? Cebulę(...)pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. ? Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, którą należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. ? Zupę podawać z ugotowanym makaronem
To co kochamLekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany 30% ? 1 łyżka mąki pszennej ? natka pietruszki ? 2 łyżki oleju ? 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. ? Cebulę podsmażyć na 2 łyżkach oleju(...)dodać pieczarki, sos sojowy, sól, pieprz i poddusić 5 minut. ? Dolać śmietankę i gotować aż płyn trochę się zredukuje. ? Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gulasz. ? Na koniec dodać natkę pietruszki. ? Kaszę gryczaną gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. ? Podawać kaszę gryczaną polaną pieczarkowym gulaszem
To co kochamzupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 marchewka, 4 ziemniaki ? 1 ząbek czosnku ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? natka pietruszki ? 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. ? Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, którą należy posolić, aby puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, posiekany drobno czosnek, startą marchewkę na tarce i całość podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 minut. ? Do zupy dorzucić kaszę jaglaną i pokrojone
To co kochamciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: ? 3 filety z kurczaka Farsz ? 500 g pieczarek ? 200 g sera(...)żółtego ? 1 cebula ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy Wykonanie: Farsz ? Cebulę posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. ? Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz w maszynce do mielenia mięsa. ? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubej tarce. ? Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez
To co kochamZaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry. Składniki: ? 4 marchewki ? 1 pietruszka ? 2 cebule ? po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu ? 2 łyżeczki przyprawy curry ? sól, pieprz do smaku ? 3 kostki rosołowe warzywne ? 4 łyżki oliwy ? 500 g pieczarek(...)gotować 30 minut z dodatkiem kostek rosołowych i ziół. ? Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści laurowych. ? Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić curry i gotować w kremie 10 minut. ? Na koniec wrzucić na 2 minuty makaron ryżowy nitki. ? Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki
To co kochamKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą ? 150 g pieczarek ? 1 cebula ? 100 g sera camembert ? kilka suszonych pomidorów z oleju(...)ponacinać wzdłuż, tak aby udało się rozłożyć jak największy płat. ? Posypać solą i pieprzem, rozłożyć na wierzchu pokrojone suszone pomidory. ? Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. ? Dodać pieczarki pokojone w kostkę, poddusić aż woda odparuje, przyprawić solą i pieprzem. ? Farsz nałożyć na przygotowany filet z kurczaka. ? Na farszu położyć ser camembert pokrojony w plastry. ? Zwinąć mięso z farszem
To co kochamżeby była jakaś stara, tygodniowa! Po prostu została z przedwczorajszego obiadu, a ponieważ słyszałam o kotletach z kaszy jaglanej, postanowiłam spróbować je zrobić z kuskusem. Kotleciki pachną cebulką i pieczarkami, są mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Idealnie pasuje do nich sos czosnkowy i zielenina. Składniki: – 1,5 szklanki kaszy kuskus ( już gotowej do jedzenia) – 2 jajka(...)mała cebula – 4 duże pieczarki – sól, pieprz do smaku – 1 płaska łyżeczka majeranku – olej do smażenia Sos czosnkowy – 2 łyżki majonezu – 2 łyżki gęstego jogurtu – 1 ząbek czosnku – sól do smaku Wykonanie: – Kaszę wymieszać z jajkami, przyprawić solą i pieprzem. – Do kaszy zetrzeć na drobnej tarce cebulę
To co kochamwielbicieli śledzi mam apetyczny przepis... Składniki : 600 g solonych płatów śledziowych 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu 180 g marynowanych pieczarek w zalewie octowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, olej do smażenia 1 duża cebula Przygotowanie: Płaty śledziowe wymoczyć, pokroić w paski Cebulę pokroić w pół krążki(...)smażyć na głębokim oleju z solą, liściem laurowym i zielem - do zeszklenia cebuli Dodać mieloną paprykę, cukier do smaku, ok.5 łyżek zalewy z pieczarek, keczup, koncentrat oraz pokrojone i osączone z zalewy pieczarki, wymieszać Do tej przygotowanej, ostudzonej masy dodajemy pokrojone śledzie- mieszamy Przekładamy do słoików, przechowujemy w lodówce W zimnie postoją choć 2-3 tygodnie. Moje uwagi: kiedy połączyłam
Proste Potrawysię odgrzewa, zachowując przy tym swój smak i aromat. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego! BROKUŁOWA ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS Składniki 150 g makaronu kokardki 250 g pieczarek 400 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 150 g tartej mozzarelli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (u mnie majonez wegański) 2 łyżki(...)papryką słodką, curry oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażamy. Do cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli, cukru oraz odrobiną soku z cytryny
Przepiski.plprzyjęciu albo na wynos do pracy lub szkoły. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam! Moje pizzerinki zrobiłam w dwóch wersjach, klasycznej z szynką, serem i pieczarkami oraz drugiej dla miłośników trochę innych smaków – z camembertem, żurawiną i żółtym serem. Jeśli lubicie np oscypki na ciepło z żurawiną, to takie połączenie z pewnością także Wam zasmakuje(...)płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka suszonego oregano Sos do pizzy: 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Dodatki: wedle upodobań: wędliny, sery, podsmażone pieczarki, warzywa, owoce itp *** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi
Blog z Apetytemzakwasie jest nie mniej smaczna, ale ciasto wyrasta nieco dłużej, dlatego najczęściej przyrządzam ciasto na pizzę na drożdżach. Pizza z boczkiem obok wędzonego boczku zawiera również zieloną paprykę, cebulę, pieczarki i szynkę. Pizzę można nadziać, czym tylko się chce. Piekę pizzę z łososiem . W sezonie na nowalijki króluje pizza ze szparagami . Do pizzy można również wybrać alternatywny sos zamiast pomidorowego(...)porcje Składniki: 450 g mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1 zielona papryka 4 pieczarki 1 cebula 200 g wędzonego boczku 150 g szynki 300 g mozzarella 1 łyżka suszonego oregano suszone płatki chili do smaku Sos do pizzy 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ziół
codojedzeniaCzas pieczenia/gotowania: 18 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 60 g passaty pomidorowej oregano 50 g żółtego sera mozzarella Dodatki np.: 100 g pieczarek 1 cebula czerwona lub 50 g kukurydzy konserwowej 50 g ogórka kiszonego 120 g sera mozzarella z zalewy 2 pomidory przygotowanie Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozwiń(...)zostawiając wolne boki ciasta, a następnie posyp oregano. Następnie posyp startym żółtym serem mozzarella. Na ser żółty wyłóż wybrane dodatki. Ja zrobiłam dwie wersje pizzy – pierwsza to pokrojone pieczarki i cebula. Druga pizza to kukurydza konserwowa, ogórek kiszony, ser mozzarella z zalewy i świeże pomidory. Pizzę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 16-18 minut. Sprawdź inne przepisy
Via Gustopełna warzyw, doprawiona na mniej lub bardziej pikantną według uznania. Zarówno moi goście, jak i domownicy bardzo ją polubili. Zupa tajska jest warta wypróbowania! Polecam Składniki: 250 g małych pieczarek 1 duża cebula 1 papryka słodka 2 średnie marchewki 2 garście drobno poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka (240 ml) mleczka kokosowego z puszki 300 g tofu naturalnego(...)łyżeczka kurkumy w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku papryka chilli (mielona lub w płatkach) według uznania do smaku Wykonanie: Obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na oliwie aż ładnie się zarumienią z obu stron. Po usmażeniu odkładamy. Marchewki obieramy i kroimy na półksiężyce. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy na cienkie paski, kapustę drobno szatkujemy
Lamarida.plpush({}); Składniki na Kopytka z sosem pieczarkowym: 1 kg ugotowanych, przestudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kopytek z sosem pieczarkowym: Ziemniaki przecisnąć przez praskę(...)łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać partiami kopytka. Gotować od wypłynięcia około 3 minut. Ugotowane kopytka wyjąć łyżką cedzakową lub przecedzić na durszlaku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki. Chwilę podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Następnie
Danka Pichci