Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 344obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły(...)łyżki oleju roślinnego 400 g mięsa z indyka (1 mała pierś), pokrojona w dużą kostkę 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 100 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona w kostkę 200 g dyni, obranej i pokrojone w małą kostkę 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki mielonej słodkiej
karmelowy
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 259indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś
Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 259indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś
Ze smakiem bez glutenu
Makaron z cukinią i pieczarkami 170push({}); Gotujemy makaron spaghetti. Cukinię i pieczarki kroimy w ćwiartki. Z chili wyrzucamy nasiona i kroimy drobniutko. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż warzywa są miękkie. Dodajemy jogurt i ugotowany makaron, doprawiamy kurkumą, pieprzem i solą. Dodajemy rozrobioną skrobię, parmezan i natkę pietruszki, smażymy jeszcze przez chwilę aż zrobi nam się gęsty sos
Delusional Trine
Bezglutenowa śniadaniowa pizza z dżemem, "serem" z nerkowców i owocami 218inuliny, która jest doskonałym probiotykiem. Zamiast sosu pomidorowego świetnie sprawdzi się prozdrowotny dżem Łowicz z dzikiej róży. Polecam go szczególnie teraz zimą, ponieważ jest skarbnicą witaminy C i wspomaga naszą odporność w walce z atakującymi nas zewsząd chorobami. "Ser" (bez laktozy) zrobiłam z moczonych przez całą noc nerkowców, a zamiast szynki, bekonu, pieczarek, czy cebuli, wrzuciłam na wierzch ulubione owoce
Quinoa Raz!
Pieczone udko z kaczki 204temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min. Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować. Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha Ważnym cyklem w pieczonym daniu jest redukcja temperatury i od czasu do czasu podlewając ją tłuszczem i własnym sosem który wydobywa się podczas pieczenia. Smacznego. *Kochani
Viola cooks with passion
Mięsne sakiewki 226tłuszczu. Do uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki
Kuchnia Danusi
Polędwica wieprzowa z warzywami 230wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Na duży gaz wrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min. Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad
Smaki Edyty
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 211rozgrzewający comfort food. Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym(...)Garnek możecie kupić w sklepie internetowym firmy Neoflam - tam też możecie poczytać więcej o jego właściwościach. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2/3 większej cukinii, 300 g pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki
Plate of Joy
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 265Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony(...)biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Farsz 2 opakowania szpinaku Ząbek czosnku 300g świeżych grzybów np. pieczarek lub podgrzybków Masło Cebula Sól, pieprz 250g startego żółtego sera Przygotowanie beszamelu : Na patelni roztapiamy masło i dodajemy mąkę mieszając intensywnie. Smażymy około 2 minuty na średnim ogniu. Czekamy do lekkiego spienienia powstałej masy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do garnka. Dolewamy gorącego mleka
Kolizje Smaków
Wołowina a la Stroganow 167Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru. Jeśli cebulki będą większe to przekroić je na pół. Pieczarki umyć pokroić w plasterki i dodać do cebulek. Smażyć chwilkę, doprawić solą. Polędwiczkę wołową pokroić na cienkie paski, doprawić solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę(...)zagotować. Można zrobić bez mąki, ale wtedy trzeba dodać mniej wody. Na koniec tylko dodać śmietanę i natkę pietruszki. Śmietanę wlać do kubka i dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i wlać do mięsa. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Polecam to było naprawdę pyszne
Kuchnia Pokoleń
Bitki wieprzowe w pieczarkach 183duszenia. Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Dodajemy do mięsa. Podlewamy bulionem. Dodajemy kilka listków laurowych i ziela angielskiego, dodatkowo dodajemy maggi do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę i dodatkowo ponownie niewielką ilość masła klarowanego. Wszystko razem delikatnie gotujemy do momentu zredukowania i zagęszczenia sosu. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Papryka z piekarnika, faszerowana kaszą i mięsem. 216mięso smażymy, ... i dodajemy pieczarki z cebulą, czosnkiem, dokładamy ugotowaną kaszę i chwilę smażymy, doprawiamy przyprawami, potem wykładamy do miski i farsz mamy gotowy :) Paprykę oczyszczamy z nasion, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła, potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :) Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr
chleba naszego