szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie bywa, zmieniłam koncepcję na potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią
Kardamonovykostkę, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy półplasterki pieczarek i dusimy razem, aż odparuje cały płyn, dorzucamy pokrojone na kawałki żołądki kurczęce, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Podsmażamy chwilę wszystko razem, dodajemy odrobinę wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż żołądki zmiękną, uważając cały czas, aby sos za bardzo nie odparował. Na koniec dodajemy sól
Quinoa Raz!powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać z oregano i pieprzem. Warzywa pokroić na dowolne kawałki i posolić. Wymieszać z olejem i odstawić na 15 minut. Grillować 7-8 minut. Podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym
Magiczne Życie Martyoliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego
Tagebuch po polskuopakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie
Słodkie okruszkikostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce
Smakołyki Asiopakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie
Słodkie okruszkismażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco
Podróż w kulinariatłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy
BaRepasćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródfantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się tym przepisem składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek łyżka pasty pomidorowej 5 szalotek 2 ząbki czosnku
Stare Garykawałku papryki czerwonej i zielonej oraz po dwie pieczarki. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. Przygotowane roladki obsmażam na maśle. Wlewam 1 litr wody. Wsypuję mąkę oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Śmietanę mieszam z musztardą. Wlewam odrobinę wywaru spod mięsa. Mieszam i wlewam do sosu. Gotuję 3 minuty. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasicebule 3 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokroić w kostkę. 2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 3. Pierś pokroić w kostkę. 4. Cebulę obrać i drobno pokroić. 5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić solą oraz pieprzem. 6. Smażyć jak placki ziemniaczane. 7. Podawać z sosem czosnkowym
A Ty Smakuj Mnieprostokąty, na brzegu każdego układamy warzywa, kawałki kurczaka i pieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki
KasiekGotujeoleju. 2. W osolonym wrzątku obgotowujemy brokuł. 3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, lekko podsmażamy na patelni. 4. Warzywa z mięsem mieszamy, dodajemy oliwki. 5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem. 7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa Anipomidora oraz malutkich konserwowych papryczek chilli. Pieczarki pokroiłam w plastry, cebulę w cieniutkie półplastry. Papryczkę posiekałam drobniutko, żeby dawkować ostrość ;) Ser starłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry. pizza przed włożeniem do pieca Zanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli
Codzienna kuchnia niecodziennapodzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych i mniejszych niż te sklepowe(...)jeden. Jeśli macie już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy
les mirabellesdodałam tłuszczu ponieważ karkówka nie była zbyt chuda. Jak macie chude karkówki to dodać trochę oleju do smażenia. Zdjąć obsmażone karkówki z patelni i i obsmażyć cebulkę i pieczarki. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Smażyć aż cebulka lekko zmięknie. W kubku wymieszać wodę z ogórków, keczup, przecier pomidorowy. Wylać wszystko na patelnię. Mięso położyć ponownie na patelnię. Dodać majeranek(...)trochę wody, wymieszać. Zagotować i doprawić solą do smaku. Gotować na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie. W czasie gotowania trzeba podlewać odrobiną wody. Jak chcecie można sos zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podczas gotowania wlewać rozmieszaną mąkę i zagotować. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Smacznego
Kuchnia Pokoleń