Penne z sosem z grillowanych warzyw 220cebulę, paprykę, cukinię i pieczarki ułożyć na tatce posypać solą, rozmarynem i kilkoma gałązkami tymianku. Grillować przez 20min w 180st C. Pomidory sparzyć i obrać z nich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod
Gaździnka warzy
SHAORMA Z KURCZAKIEM 318samym czasie sos z 3 lyzek majonezu i 3 lyzek smietany, dodajemy zgnieciony czosnek i sol do smaku. Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz. Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata. Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore smazymy na oliwie np cebule, papryke, pieczarki. Smacznego
Przysmaki Karolki
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 302tego warzywa kiszone na modłę Ormiańską przez panią Emmę, sałatka z cebuli i pietruszki (nie lubię surowej cebuli ale takie połączenie idealnie podkreśliło smak mięsa) i ten pyszny, pikantny sos którym polano mój kawałek karkówki - jestem w niebie... W ostatni wtorek ponownie udałam się tam z Przyjaciółmi Oksaną i Felixem (jestem tymczasowo słomianą wdową więc niech Ryszard czyta i niech(...)opisu tych pyszności ;-D) i oczywiście po raz kolejny nie zawiodłam się. Mięciutka karkówka i boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze nie koniec
sierotka maRysia w kuchni
Chow mein z krewetkami i kurczakiem 229Jesienny chow mein z krewetkami, kurczakiem i pak choi i…Tak bym mogła wymieniać w nieskończoność, bo do makaronu można dodać dowolnie wybrane warzywa. Dzisiaj
codojedzenia
MAKARON Z POMIDORAMI I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 186dente. Cebulę siekam, pieczarki kroję w plasterki, podsmażam na maśle. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Czosnek siekam. Wrzucam do podsmażonych warzyw. Dodaję przyprawy, chwilę smażę, co jakiś czas mieszając. Mąkę dokładnie rozrabiam w małej ilości wody, dodaję wraz ze śmietanką do pomidorów. Gotuję na małym ogniu, mieszając do momentu zgęstnienia sosu. Na koniec dodaję posiekaną natkę
JejKuchnia
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 317naleśników ) Farsz: 350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki
W kuchni u Moniki
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 259czosnkowy. Sos do bułeczek można zrobić dowolny np. koperkowy. ostry czy też inny, Wasz ulubiony. Przepis: kliknij po przepis Pulpeciki w zalewie octowej. Przepis: kliknij po przepis Naleśniki z mięsem mielonym. To jeden z przepisów, do którego naprawdę często zaglądacie od kiedy tylko pojawił się na blogu. Przepis: kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście
W kuchni u Moniki
Pomysły na domową zapiekankę 198jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie. Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy
Gotuję Testuję
Domowa pizza 184smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak suszone pomidory Połowa M na bogato straty na grubych oczkach żółty ser kawałki szynki pieczarki zielone oliwki
Kukuleczki
szybkowar-uda kurczaka w sosie pieczarkowo-porowo-pietruszkowym... 229zeszklić pokrojone pory z pieczarkami włożyć z marynatą udka kurczaka, wlać wodę 2 szklanki, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka na talerz, wywar przelać do rondla, makę wymieszać z wodą i śmietaną, wlać do wywaru mieszając doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu wsypać natkę pietruszki
W Mojej Kuchni Lubię
BABECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 343CUKROWY DETOKS – PROPOZYCJA Kasza gryczana – moja ulubiona. Do wszystkiego. Tym razem w formie pieczonych małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z
Mam To Na Widelcu
Drożdżowe bułeczki na ciepło 174przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula
Kuchnia w czekoladzie
Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym 337Kupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku
Moje Małe Czarowanie
Burrito z moimi wariacjami podane z sosem żurawinowo-czosnkowym. 251maśle z oliwą, dodajemy pieczarki. Po chwili dorzucamy fasolę. Doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy po łyżeczce papryk ostrej i słodkiej i pół łyżeczki wędzonej. Dodatkowo dorzucamy szczyptę czosnku niedźwiedziego i oregano. Wlewamy puszkę z pomidorami i dorzucamy pokrojone w kostkę kotlety drobiowe. Zostawiamy na małym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i utworzy się gęsty sos. Mieszamy co kilka minut
BaRepas
Pieczarki duszone na maśle 224czasu mieszamy. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy sól i cukier oraz pieprz. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok 20 minut. Po tym czasie grzyby odkrywamy i zwiększamy płomień pod rondlem, tak by większość wody wyparowała. Gdy zostanie jej już naprawdę niewiele, dodajemy resztę masła. Mieszamy do czasu, aż masło się stopi, a powstały sos nieco zagęści
W SMAK