garnek, to rzucam się na to danie wygłodniała i zniecierpliwiona. Talerze czekają na stole, wino oddycha w kieliszkach, a bagietka w koszyku aż prosi się, żeby zanurzyć ją w sosie. Boeuf bourguignon ! Danie kuchni francuskiej, które Amerykanie poznali dzięki Julii Child, a my poznaliśmy je i Julię dzięki Meryl Streep i filmowi Julie i Julia . To chyba mój ulubiony film(...)inaczej. A Wy, robiliście już boeuf bourguignon? Składniki 1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki) 150g wędzonego boczku 4 marchewki 5 średnich cebul 0,5kg pieczarek 400g pomidorów (mogą być z puszki) 250ml czerwonego, wytrawnego wina ok. 2 szklanek bulionu wołowego bukiet ziół 4 gałązki tymianku 5 ziaren ziela angielskiego 3 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami 1 liść laurowy
W kuchni wieczoremunikają ze względu na jego "suchość" to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Dziś przedstawiam pyszne, kruche mięsko w pikantnym sosie z pomidorami, cebulą, papryką i czosnkiem. SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska* mąka 2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych(...)łyżeczka cukru szczypta soli 1 szkl bulionu 3-4 ząbki czosnku 1/2 szkl pikantnego keczupu olej do smażenia mięsa można dodać jeszcze ine warzywa np. pieczarki, kukurydzę * lub przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić
Kto ugości moich gości?WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 26 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki: 1 kg ulubionej kiełbasy, 4 nieduże cebule,
JejKuchniaoraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Odstawić przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego z kartonika szczypta soli 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii łyżka oliwy Bazylię posiekać. Dodać do przecieru pomidorowego wraz(...)minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodatkowo: ok. 250 g sera (mozzarelli lub mieszanki mozzarelli i łagodnego sera żółtego), dowolne dodatki (np. papryka, cebula, pomidory, suszone pomidory, pieczarki), 1/2 łyżeczki suszonego oregano do posypania. Piekarnik nagrzać do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli mamy kamień do pieczenia pizzy – wstawić go wcześniej na co najmniej pół godziny
Bulliowygodnie jest smażyć na dwa razy, na mocnym ogniu — nie puszczą wtedy wody. Też powinny się przyrumienić. Jeśli macie ochotę możecie podsmażyć je na maśle zamiast na oleju. Gotowe pieczarki zdejmujemy z patelni do rondla. Na patelni delikatnie rumienimy cebulę, tak by jej nie przypalić, a gdy już będzie szklista i zacznie zmieniać kolor — wciskamy ząbek czosnku żeby pozbyć się(...)mało — dolejcie odrobinę wrzącej wody żeby nie przerywać duszenia. Gdy mięso będzie już miękkie, do gulaszu dodajemy ogórki kiszone i całość dusimy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos można delikatnie zagęścić. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kolejno składniki, rozpuszczamy trzy łyżki masła. Wsypujemy pełną łyżkę mąki pszennej, z lekkim czubem i całość smażymy, stale mieszając, około minuty
Karo in the Kitchenszklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie bywa, zmieniłam koncepcję na potrawę. Miał być sos, skończyłam na zupie. Wyszła super. Mam nadzieję, że macie świadomość tego, że zupa wyszła nieco tłusta. Nic to, jest zima czy coś, więc można przymknąć na to oko. Mona, dzięki za michę :D. Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 500 g pieczarek 1 mała cebula 100 g sera z niebieską pleśnią
Kardamonovykostkę, podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy półplasterki pieczarek i dusimy razem, aż odparuje cały płyn, dorzucamy pokrojone na kawałki żołądki kurczęce, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Podsmażamy chwilę wszystko razem, dodajemy odrobinę wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż żołądki zmiękną, uważając cały czas, aby sos za bardzo nie odparował. Na koniec dodajemy sól
Quinoa Raz!powietrzu. Smacznego! Składniki : * czerwona papryka * cukinia * czerwona cebula * pieczarki * bakłażan * 3 łyżki oleju rzepakowego * łyżeczka oregano * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Olej wymieszać z oregano i pieprzem. Warzywa pokroić na dowolne kawałki i posolić. Wymieszać z olejem i odstawić na 15 minut. Grillować 7-8 minut. Podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym
Magiczne Życie Martyoliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego
Tagebuch po polskuopakowaniu. Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, dolewamy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ajvar, mieszamy podgrzewając wszystko na małym ogniu. Doprawiamy całe danie (sól, pieprz, włoskie przyprawy), próbując. Wyłączamy gaz, na patelnię z sosem dodajemy makaron. Całość mieszamy, aby sos pokrył makaron. Danie
Słodkie okruszkikostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce
Smakołyki Asismażymy, boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieczarkami. 2. boczek rozkrawamy na prostokąt, smarujemy farszem, zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco
Podróż w kulinariatłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych grzybów. Wcześniej odsączone grzyby siekamy. Dusimy pod przykryciem do zgęstnienia sosu. Pod koniec można dodać jeszcze łyżeczkę mąki owsianej. Kaszę gotujemy
BaRepasćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród