pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:225/369)

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 248

tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki(...)makaronu, najlepiej krótkiego 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki

karmelowy
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 159

pomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla.  Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :)  Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree . Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree(...)lekko nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym). 2. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem. 3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu

Kraina Tysiąca Smaków
Kurczak w czerwonym winie zapiekany pod ziemniakami 171

ziemniaków 2 marchewki 200g pieczarek cebula Około 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany łyżka przecieru pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, szczypta cukru, liść laurowy *W przygotowywaniu tej potrawy mąkę można pominąć. Zapiekanka nie traci na smaku, jednak powstały sos będzie rzadszy. Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)patelni podsmażamy trochę oleju rzepakowego i smażymy cebule na złoty kolor. Kiedy cebula się usmaży przekładamy do formy do zapiekanek i na tej samej (nie umytej patelni) podsmażamy pieczarki. W między czasie czyścimy mięso z błonek i kroimy w paski.  Obsypujemy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką. Pieczarki przekładamy do naczynia z cebulą. Wykładamy mięso i smażymy

Kolizje Smaków
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 165

uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą(...)cebule w piórka. Na kostce masła szklimy cebulę, dodajemy mięso i pieczarki, obsmażamy całość. W rondelku robimy zasmażkę: rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy białym winem. Zasmażkę dodajemy do mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy groszek, posiekaną natkę pietruszki, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatałową. Podajemy frykas z rombami babki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana papryka 156

pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki  1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 l wywaru warzywnego Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam(...)rozpaść. Paprykę myję przekrawam u góry, tworząc pokryweczki  i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając,  o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny

Gosia gotuje
Leczo z parówek 939

plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć papryki z cebulą. Po chwili dodać pieczarki również chwilę podsmażać do częściowego odparowania płynu. Wlać pomidory z puszki wsypać suszone pomidory i chwilę podgotować. Dodać parówki doprawić do smaku i całość gotować około 10 minut aż sos lekko zgęstnieje

Ala piecze i gotuje
Błyskawiczna pasta jajeczna 178

Błyskawiczna pasta jajeczna to świetny dodatek na kanapkę. Pasta ta pozwoli Wam urozmaicić Wasze śniadanie. Przygotowanie pasty jajecznej jest bardzo szybkie i proste, potrzebujecie dosłownie kilku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 187

Kurczaka obrać, posiekać.  Wrzucić na rozgrzaną patelnię posiekane drobno: cebulę, paprykę oraz pieczarki. Podsmażać przez kilka minut, aż zmiękną.  Za pomocą rózgi połączyć mleko i mąkę, wlać na patelnię, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka (dodać jej tyle, by sos był pikantny). Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć.  Wrzucić na patelnie pokrojoną w kostkę mozzarellę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz drobiowy z pieczarkami. 556

oraz cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na osobne patelni, następnie dodajemy do kurczaka i pieczarek, zalewamy wodą troszeczkę ponad poziom mięsa i warzyw. Doprawiamy papryką wędzoną, papryką ostrą, natką pietruszki i czosnkiem. Mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła. Dusimy jeszcze około 10 minut. Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego

Moje-pitraszenie
ZAPIEKANKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ ORAZ KURCZAKIEM 136

Woreczek kaszy orkiszowej   1 Filet z kurczaka  10 Pieczarek 1/2 Por 1 Czerwona papryka  przyprawy:  2 Łyżki EVITA Shoarma Biała  2 Łyżki EVITA Sól Cebulowa  1 Łyżka EVITA Kozieradka  1 Łyżka EVITA Pieprz Seczuański Mielony  Olej do smażenia  Sos:  50g Masła 100g Mąki  200 ml Mleka 15 dag Sera

Gotowanie Patki
Kociołek prowansalski 182

zawita wiosna? Składniki 4 udka indycze bez kości i skóry 250 g pieczarek 2 gałązki selera naciowego kawałek selera 1 pietruszka 1 papryczka chilli  bez pestek 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 2 średnie marchewki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Udka podzielić na dwie lub trzy części, skropić sokiem

O kuchni z uczuciem
Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z migdałami 134

minut, by zmiękły. Można użyć pomidorów w oliwie i wtedy oczywiście ten krok pomijamy. Pieczarki i ziemniaki odcedzić po ugotowaniu. Wrzucić do jednego naczynia. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ziemniaków. Wszystko razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sos do sałatki: do zakręcanego słoiczka wlać oliwę i ocet winny. Dodać jęczmień i jogurt. Zakręcić

Weekendy w domu i ogrodzie
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 174

Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć i osuszyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Tapas Party. Menu na imprezę. 137

pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki schabowe z oscypkiem 133

oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami

Pyry na Gaz
Klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym 235

Jeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki na klopsiki: - 1 czerwona cebula -

Kuchenne Wariacje
Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 171

solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
Ryż z soczewicą 179

połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala.  Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy sos z warzyw i soczewicy

Weganka gotuje
Kotlety ziemniaczano ryżowe 159

Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne, ale równie smaczne. Używając

mojewypiekiinietylko
Pieczony kurczak z soczewicą 137

szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym z pieczenia kurczaka sosem. Źródło

Moja Galeria Smaku
Miso ramen - królowa zup 178

pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania),  tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto na pizzę bez drożdży 179

niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek ( taki zestaw był dziś ), kukurydzę i paprykę - w różnych kolorach. Piekłam

apetytnapieczenie
Zapiekanki z pieczarkami i serem, rodem z PRLu 199

każdej z części dociskamy by zrobić miejsce na farsz. Smarujemy keczupem. 2. Ser i pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy razem i posypujemy obficie bagietki. 3. Bagietki układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polewamy keczupem ulubionym sosem

Szefowa kuchni
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 155

dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył

Kuchnia w opałach
Potrawka z kurczaka 202

się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.  W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 170

  Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.  Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe. 1 kg karkówki

VioletoweKucharzenie