Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 236solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotować
Ryż z soczewicą 239połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala. Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy sos z warzyw i soczewicy
Weganka gotuje
Kotlety ziemniaczano ryżowe 242Kotlety ziemniaczano ryżowe możemy podać jako zamiennik ziemniaków lub jako samodzielne danie – z sosem, czy też okraszone boczkiem z cebulką. Połączenie ziemniaków i ryżu jest bardzo trafione. Kotlety nie są ani suche, ani też się nie rozpadają. Można sobie skomponować samemu dodatki, np. pieczarki, paprykę, ser żółty… i nie tylko. Za każdym razem inne, ale równie smaczne. Używając
mojewypiekiinietylko
Pieczony kurczak z soczewicą 200szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę podawać razem z kurczakiem, całość można polać pozostałym z pieczenia kurczaka sosem. Źródło
Moja Galeria Smaku
Miso ramen - królowa zup 230pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta
Kuchnia Prezydentowej
Ciasto na pizzę bez drożdży 295niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek ( taki zestaw był dziś ), kukurydzę i paprykę - w różnych kolorach. Piekłam
apetytnapieczenie
Zapiekanki z pieczarkami i serem, rodem z PRLu 259każdej z części dociskamy by zrobić miejsce na farsz. Smarujemy keczupem. 2. Ser i pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy razem i posypujemy obficie bagietki. 3. Bagietki układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polewamy keczupem ulubionym sosem
Szefowa kuchni
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 220dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość smażyć, aż woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wlać śmietankę i zagotować, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, nie zapominając o mieszaniu. Dodać ugotowany makaron, który bardzo dokładnie wymieszać, aby pokrył
Kuchnia w opałach
Potrawka z kurczaka 265się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły
Kulinarne przygody Gatity
Karkówka w sosie keczupowo-chrzanowym 230Karkówka o wyrazistym i konkretnym smaku. Mięso jest delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Smak zdecydowanie trafił w nasze kubki smakowe. 1 kg karkówki
VioletoweKucharzenie
Grill. Pieczarki i ser. Pieczarki grillowane z serem taleggio 249niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Wołowina po burgundzku 212doczekać. Ale warto było czekać. Wołowinka była rewelacyjnie aromatyczna, miękka i smaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego(...)przekrojonych na połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który
Wyprawy kulinarne
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 198schab z pieczarkami we śmietanie (w niskiej temperaturze), który cieszył się wśród Was ogromnym zainteresowaniem. Ten sposób pieczenia mięsa sprawdził się doskonale. Jedynie czas przygotowania całej potrawy trwa dłużej niż tradycyjne pieczenie. Składniki: 1300 g udźca z indyka bez kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu
Kuchnia u Krysi
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 268Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry(...)podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń można dobrze ubić, jest wtedy bardziej zwarta i lepiej się ją kroi. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym 207jajkiem,zapieczone, a wszystko podane z sosem śmietanowo- szpinakowym. Smaczny obiadek. Nie wiem co mi się stało, ale ostatnio w moich daniach dużo szpinaku. Może, dlatego, że moje starsze dziecko jest jego miłośnikiem. Tak mam w domu Papaja :) Na blogu znajdziecie również łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis) Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku(...)mięso będzie upieczone. Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć. Mięso podawać polane sosem. kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym
O kuchni z uczuciem