podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze. Bazą był oczywiście - SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI!! ;)) piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu
BezglutenowaIzabelałodygi selera naciowego, 1/2 kolorowej papryki, 1 nieduża cukinia, 2 kapusty pak choi, 150 g grzybów (pieczarki, boczniaki), 1 pojedyncza pierś kurczaka lub druga porcja grzybów, sól i pieprz, olej do smażenia, do posypania: liście selera naciowego lub świeża kolendra sos sezamowy: 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka
Eksperyment sobotniCebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym , żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 °C. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem
kgwjanczewododać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-) Składniki: surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik ) 200 g wędliny w plasterkach 150 g sera zółtego w plastrach 150 g sera żółtego tartego 1 cebula ketchup lub dowolny sos pomidorowy Wykonanie
IMPRESJA SMAKUrozgrzanym oleju wrzucamy pokrojoną cebulę. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, pomidory z puszki, kukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinariaskóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki , pieczarki, ale ja tego nie dodawałam. 6. ½ puszki pomidorów zmiksować, doprawić solą, chili i oregano. 7. Na patelnię włożyć kawałki pomidora, wymieszać. 8. Wlać sos pomidorowy, dodać szczyptę cukru. Wcisnąć ząbek czosnku. 9. Całość dusić aż do odparowania sosu i przeniknięcia wszystkich smaków
W mojej kuchniczas :) czy u was też zawitało dzisiaj słońce? :) kuskus, z groszkiem i fasolką na roszpunce, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był
More food, love and dreamslodówki na ok. 30 minut, aby przyprawy dobrze się przegryzły. Podajemy z gotowanymi warzywami. To uniwersalny sos, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z brokułami. O dobroczynnym działaniu szpinaku można przeczytać w przepisach na kulki szpinakowe oraz sałatkę ze szpinaku i pieczarek
My Chcemy JeśćSmaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400 g filetu z piersi kurczaka 2 duże cebule 6 pieczarek Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy
VioletoweKucharzeniecebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w ćwierć plasterki pora, mieszamy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie
Kuchenne Wariacjekiełbasy 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy do składników i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (aczkolwiek nie jest to konieczne). Resztę sosu
My simple kitchenwłoską i niewielką ilością oliwy z oliwek.Następnie grillujemy. W tym samym czasie dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy. Ośmiorniczki odcedzamy z oleju, rolujemy w grillowanej cukinii razem z serem mozzarella. Podajemy na kaszy kuskus wraz z sosem pomidorowym Święta są fantastycznym momentem na eksperymentowanie w kuchni!! Smacznego
MarciochaKucharzyPieczarki przekroic na pol,wieksze na 3-4 czesci.Dorzucic do cebuli i przesmazyc razem 1 minute. Do pieczarek z cebula wlac bulion,dolozyc kotlety i dusic pod przykryciem do miekkosci od 20-40 minut,w zaleznosci od wielkosci i grubosci kotletow. Sos doprawic do smaku sola i pieprzem.Posypac posiekana zielona pietruszka.Podawac z gotowanymi ziemniaczkami.Smacznego! 1 porcja to 386 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka 3/4 szk wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Sos : 2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 4 łyżki wody 2 szczypty soli Farsz : 4 cienkie wiejskie kiełbasy 150 g wędzonego boczku 200 g pieczarek 2 cebule 200 g żółtego sera 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z czosnkiem i bazylią
Ewa w kuchnipieczarki. Wszystko razem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na upieczonym gofrze układamy mięso z pieczarkami i cebulką. Posypujemy kukurydzą i startym drobno żółtym serem. Przykrywamy drugim gofrem. Zapiekamy razem jeszcze kilka minut ( aż ser się roztopi ). Podajmy z sosem czosnkowym i ketchupem. Smacznego
Ostra na SłodkoDziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 220 g ulubionego makaronu 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka(...)praskę 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g serka śmietankowego 2 szklanki startej na tarce mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz
karmelowypieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu(...)Węglowodany: 113,2 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 491,8 kcal Białko: 23,2 g Tłuszcze: 19,3 g Węglowodany: 56,6 g Artykuł Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem pochodzi z serwisu ale Pysznie
ale Pyszniesos wzbogacimy jeszcze szlachetnym dodatkiem prawdziwków, to dostaniemy w nagrodę naprawdę niezwykle aromatyczne danie o głębokim i złożonym smaku. Po prostu niebo w gębie, co tu więcej pisać ;) Składniki: 5 niedużych piersi z kurczaka 10 plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 5 łyżek posiekanego szpinaku 7 łyżek startego żółtego sera 7 łyżek bułki tartej 250 g pieczarek 1 garść suszonych(...)cebulę oraz czosnek i podsmażyć 5 minut. Dodać pieczarki pokrojone na grubsze plasterki lub w ćwiartki. Dodać prawdziwki wraz z płynem od namaczania, masło oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Dodać śmietankę i wymieszać. Naczynie z kurczakiem wyjąć z piekarnika i dodać do niego sos grzybowy. Piersi posypać resztą sera i bułki
zadanie-gotowaniegarnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut. Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu(...)przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu
JejKuchniailość wg upodobania): cebula pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry sałata – liście sos barbecue ogórki konserwowe pokrojone w plastry ser żółty w plastrach, najlepiej typu cheddar podsmażony bekon majonez wymieszany z ketchupem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru opcjonalnie: awokado pieczarki ser camembert Wykonanie: Mięso dokładnie wymieszać z papryką, musztardą, ketchupem, drobno pokruszonym serem pleśniowym, Doprawić(...)grillu albo w rozgrzanym piekarniu, gdy mięso jest prawie gotowe. Jeśli chodzi o warstwy burgera, tak naprawdę istnieje pełna dowolność, są tylko pewne zasady :) Dolną bułkę smarujemy warstwą sosu barbecue. My kładziemy potem sałatę, cebulę, gorącego burgera, na niego bezpośrednio ser żółty (wtedy ma szansę się lekko roztopić), pomidora, ogórka, groący bekon, camembert, ewentualnie inne dodatki. Jeśli używacie dwóch
Pociąg Do Kuchnismaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję zagęścić sos mąką pszenną i zabielić kremówką. Inspiracja tutaj . Jeśli macie ochotę na inne połączenia mięsa z owocami, zapraszam do obejrzenia przepisów na: schab pieczony ze śliwkami i morelami , schab z jabłkami i pieczarkami , kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami , wątróbkę z czereśniami i rozmarynem(...)papierowym ręcznikiem kotlety (nie rozbijane) oprószyć solą i pieprzem, z obu stron obsmażyć rumiano na rozgrzanym z olejem maśle. Podlać zalewą z ananasa w takiej ilości, ile chcemy otrzymać sosu. Na kotletach położyć po plastrze ananasa, pozostałe dwa pokroić w małe kawałki i wraz z rodzynkami dodać do sosu. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez około 25 minut
Kuchenne zapiski Edytypotrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże
Codziennik Kuchenny