pasztet z watrobek - 500 przepisów (strona:26/34)

Pasztet drobiowo-wieprzowy 172

można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego

Kubki smaku
Pasztetowa słoikowa 200

było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram majeranku 150 gram kaszy manny

Smaki Ewy
Cebula 214

suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia

Klaudynkowa kuchnia
Pasztet z żurawiną 185

świąteczny pasztet. W tym roku nie dodawałem żurawiny do środka, żeby nie był za słodki, tylko ułożyłem z niej na wierzchu choinkę. Jak zwykle wyszedł bardzo dobry. Tylko Mama narzekała, że znowu dodałem wątróbkę :) No cóż – rzecz gustu. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Domowy pasztet 165

najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy

Na moim talerzu
Domowy pasztet 192

najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy

NA MOIM TALERZU
Ale pasztet! 293

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy, następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Całość (wraz z masłem) odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o włoszczyznę - do pasztetu daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół

Garniec Magalie
PASZTET WIELKANOCNY 183

najmniej posiłków. Ratuję się wodą i jogurtem naturalnym. Wczoraj za to przygotowałam pasztet, przepyszny. Mazurków i bab nie robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny

pieprzny smaczek
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 204

było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny także na kanapkę, ale można dać tłuszczu niewiele, wówczas będzie wersja dietetyczna. Piekłam w 2 metalowych, ciemnych formach- keksówkach, o wym. 27x8cm (dół formy) Składniki: - ok.1350-1400g pieczonych, gotowanych i/lub smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku(...)mnie podczas gotowania zniknęła cała wlana woda. Pieczarki myję, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na małej ilości oleju kokosowego. Do miski z mięsem, dodaję zmielone: słoninę, marchew, wątróbkę, cebule z czosnkiem oraz korzeń pietruszki. Ugotowane podgrzybki kroję nożem na drobne kawałeczki i dodaję do miski z mięsem. Pieczarki dodaję w plastrach (nie rozdrabniam ich). Wszystko co smażę doprawiam solą

Smaczne Zdrowe
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 200

czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?Już raz podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli.Składniki:mięso z 1 królika u mnie 1,5 kgpół kilograma surowego boczkupół kilograma słoninypół kilograma drobiowej wątróbkiplus podroby z królikawłoszczyzna(...)około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy pasztet 178

dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą mamy z gotowania mięsa, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny. Formę do pieczenia posypujemy bułką tartą i przekładamy pasztet

Olga Piecze i Gotuje
Domowy pasztet. 152

Domowy pasztet ma zupełnie inny smak niż sklepowy. Warto trochę się natrudzić, bo efekt pracy nam to wynagrodzi! Składniki: ( na 2 keksówki) 700 g łopatki wieprzowej   800 g piersi z kurczaka   400 g surowego boczku   400 g wątróbki   łyżka masła   1 marchewka   1 pietruszka   5 jaj   2 cebule   1 bułka kajzerka

Symfonia smakowa
Porosołowy pasztecik gotowany na parze 184

już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet.  Obierałam mięso wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego na parze ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Paszet-smarowidło z bażanta z czarnuszką i grilowanym pomidorkiem 207

Dziczyzna Uwielbiam. Robiłam  już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona(...)pół i grillowane Wino czerwone -do marynaty Sposób: Bażanta marynujemy na całą  noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia: Mięska myjemy oczyszczamy z błonek również wątróbkę  kroimy na mniejsze kawałki  i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę  rozmarynu ,owoce jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu

Viola cooks with passion
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 184

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!