pasztet z watrobek - 500 przepisów (strona:26/34)

Pieczony pasztet,delikatny i idealny na kanapki 242

pyszny pasztet pieczony,bardzo szybki do zrobienia i nie drogi,można go kroić nawet bardzo cieniutko,bardzo delikatny,w sam raz do małosolnego ogóreczka lub pomidorka-polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę

Swojskie jedzonko
Pasztet z kaczki z suszoną śliwką 141

Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika. SKŁADNIKIkaczka ok 1, 40 kg.50 dag łopatki wieprzowej15 dag. wątróbki drobiowej 2 średnie cebule, obrane i pokrojone  grubą kostkę1 bułka4 - 5 jajekpieprz, sól do smaku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej2 ząbki czosnkuwarzywa: marchew, ćwierć części pora

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet z królika 163

Składniki: Mięso z królika 3 udka 0,5 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg podgardla 0,5 kg wątróbki z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka

The Sweet Damsel
PASZTET Z ŻURAWINĄ 189

Bardzo prosty pasztet do zrobienia.Tak w ogóle to miał być inny ,ale co tam bardzo gorąco polecam.Robiłam różne pasztety smaczne ale ten to niebo w gębie-od dziś nie ma dla mnie innego:)                 5 dużych porcji kurzech-ugotowanych i obranych z mięsa 20-30dag słoniny paprykowej(w sklepach mięsnych-słonina(...)patelni  wraz z  wątróbkę.Dodajemy do zmielonej masy 2 żółtka i bułkę tartą.Mieszamy dokładnie.Dodajemy namoczoną wcześniej żurawinę,odciskamy,mieszamy z masą mięsną.Farsz wkładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy(ja użyłam silikonowej)Wierzch zakrywamy folią aluminiową.Nagrzewamy piekarnik na 180st. i pieczemy ok.50 min. nie odkrywając pasztetu.Studzimy. Pasztet możemy mrozić w zamrażarce.Gdy chcemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Po rosołowy pasztet mieszany w trzech smakach 164

podanych proporcji wyszły mi trzy keksówki pasztetu, każdy o innym smaku. Do zdjęcia przekroił mi się akurat ten bez dodatków, ale najbardziej smakowała mi wersja z orzechami włoskimi. SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu 45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu 85 dag łopatki wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego 20 dag wątróbki z indyka liść laurowy kilka kulek(...)przestudzonym wywarze namoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać. Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć. Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet z wątróbki drobiowej bez pieczenia 174

Łatwy w przygotowaniu i przepyszny pasztet gotowy do spożycia od razu po zrobieniu. Przepis leżał dosyć długo w jednym z segregatorów z przepisami w kuchni na półce i w końcu nadszedł czas by go zrobić. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 4 marchewki ugotowane 1 cebula 3 łyżki majonezu sół, pieprz, majeranek do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Wątróbkę oczyścić

Motylkowa Kuchnia
Pasztet drobiowy. 161

Czasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet. Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :) Składniki: 850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości) 150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu) 1/2 małej marchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu

Agusiowe smakołyki
pasztet drobiowy bez pieczenia 420

pasztetu zachęcił mnie przepis znaleziony u Niki . Muszę przyznać, że się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, okazał się niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzymał formę podczas krojenia, a jednocześnie dawał się łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego

babka w formie
Pasztet drobiowo-wieprzowy 149

można również dodać suszone grzyby uprzednio namoczone, co zapewne wzbogaci smak mięsa . Do pasztetu dobrze jest zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego

Kubki smaku
Pasztetowa słoikowa 177

było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J . Składniki: 2 kg świeżego boczku 500 gram mięsa typu łopatka 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka ) 2 cebule Ok. 20 gram majeranku 150 gram kaszy manny

Smaki Ewy
Cebula 201

suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki, rumsztyku. Nie wspominając o sosach, zupach, surówkach, pastach smakowych itp.zrodlo: wyd. Publicat, "Kuchnia

Klaudynkowa kuchnia
Pasztet z żurawiną 166

świąteczny pasztet. W tym roku nie dodawałem żurawiny do środka, żeby nie był za słodki, tylko ułożyłem z niej na wierzchu choinkę. Jak zwykle wyszedł bardzo dobry. Tylko Mama narzekała, że znowu dodałem wątróbkę :) No cóż – rzecz gustu. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Domowy pasztet 147

najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy

Na moim talerzu
Domowy pasztet 167

najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku(...)pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy

NA MOIM TALERZU
Ale pasztet! 267

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)wywaru, odstawiamy do wystygnięcia. Wątróbkę drobiową myjemy, oczyszczamy z błon. Obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i czosnek siekamy, następnie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Całość (wraz z masłem) odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o włoszczyznę - do pasztetu daję 1 średnią pietruszkę, 2 marchwie, pół

Garniec Magalie

Proponowane wyszukiwania