mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej500 g podgardla1 garść suszonych grzybów1 pietruszka2 marchewki2 cebule3 listki laurowe6 ziarenek ziela angielskiego6 ziarenek(...)pietruszkę i cebulę. Wrzucamy grzybki, listki laurowe, ziele angielski i jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć.Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem
Kulinarne przygody GatityCebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu. Odstaw
Atlas Smakówbędzie! Do tego prosty w przygotowaniu i co najważniejsze nie trzeba go piec. Przepis na ten pasztet bierze udział w konkursie SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA! , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Składniki :* 35 dag wątróbki drobiowej* 60 dag uda z indyka* 35 dag mięsa gulaszowego z indyka * cebula* 2 ząbki czosnku(...)połączenia składników. Przyprawić do smaku ziołami. Przełożyć do foremki, ugnieść i odstawić na 3 godziny do lodówki. Przygotować kruszonkę z łyżki roślinnego smalczyku i posiekanych pistacji. Obłożyć nią pasztet. Odstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki. SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY CHLEB
Magiczne Życie Martytymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy(...)łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy garnka z ognia). Po przygotowaniu galaretki pozostawiamy ją do ostygnięcia (zbyt gorąca mogła by rozpuścić pasztet). Lekko schłodzoną galaretkę wylewamy na pasztet, dodajemy plasterek pomarańczy i wkładamy pasztet do lodówki do ścięcia. ***** We wash and dry livers, we cut the shallots. We put a piece of butter
Projekty ze smakiemjako kanapka do pracy czy, jako przekąska. Nawet moje dzieci polubiły kanapeczki z Pasztetem Wiosennym. Przepis jest na pełną foremkę keksówkę. Proponuję poeksperymentować i użyć swoich ulubionych dodatków do podkreślenia smaku. Proszę, oto mój sprawdzony przepis. Składniki: chude mięso 860g (ja użyłam chudej szynki wieprzowej) wątróbka wieprzowa 260g włoszczyzna bez kapusty 400g świeża papryka plus pieczarki łącznie 100g czosnek(...)dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo, mięso i wątróbkę. Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba
IzaGotujeBardzo prosta i pyszna pasta kanapkowa. Posmakuje nawet osobom nielubiącym wątróbki. To właśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika. Składniki (4 porcje) -250 g wątróbki
Zielona Kuchniapytanie. Warto więc przygotowywać w domu różne mięsa i pasztety, które potem chętnie zjedzą Nasi domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 80 dag chudej karkówki 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 2 bułki czerstwe sól pieprz gałka muształowa liście
Z Majeczką w kuchnibardzo tłuste, ale następnym razem dopilnuję, żeby boczek był naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka(...)zimne mięso i wątróbkę mielimy w maszynce 2 razy na najdrobniejszych oczkach, do zmielonej masy dodajemy bułkę tartą najpierw 1/2 szkl.(może wystarczy), gałkę. sól, pieprz, jajka , majeranek, 1/2 szkl. wywaru, masę dokładnie wyrobić nie może być sucha (w razie co dolać wywaru), ma być wilgotna, ale nie luźna. Ponieważ to mój eksperyment, to upiekę pasztet w kokilkach
Kuchnia BeatyPasztet z kurczaka jest bardzo smaczny przez to często go przygotowuję, w dodatku aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Dzisiaj wersja z grzybami leśnymi, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg ćwiartek(...)później wyciskamy. Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę o wymiarach 30/12 wykładamy folią aluminiową, wykładamy pasztet i wyrównujemy ją. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez
Kulinarne Fantazje Mariolipasztet przygotowujemy tylko w ten sposób). Obowiązkowo tata dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki(...)będzie miękkie), a na patelni podsmażamy wątróbkę. 3. Mięsa, warzywa i grzybki odcedzamy, studzimy, a następnie mielimy 3-krotnie. Dobrze jest mielić mięsa naprzemiennie – tzn. wołowinę, indyka i wątróbki na zmianę z podgardlem, w międzyczasie mieląc też warzywa. Do masy dodajemy ok. 2,5 - 3 szklanki bulionu (pozostałego z ugotowania warzyw, wołowiny i indyka), mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym
W mojej kuchnimoim znajdziecie też mleko i kremówkę. Pewnie jesteście zdziwieni tymi dodatkami? One sprawią, że pasztet będzie smarowniejszy bez konieczności dodawania tłuszczu, a także nabierze delikatnego smaku. Z podanych składników wychodzi 8-10 średnich słoiczków od dżemów. Składniki: 1, 5 kg łopatki wieprzowej 0,7 kg wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 5 większych ząbków czosnku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu(...)łyżki masła. Dołożyć wątróbki i mieszając co jakiś czas udusić je do miękkości. Pamiętajmy: wątróbki nie solimy. Po uduszeniu wątróbkę wystudzić. Upieczoną łopatkę wraz z cebulą, czosnkiem i uduszoną wątróbką zmielić w maszynce do mięsa, użyć najdrobniejszego sitka. Można też użyć malaksera i zmiksować. Masę przyprawić solą, wędzoną papryką, majerankiem. Wlać whisky (lub brandy, koniak) i śmietanę. Dodać sos powstały
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka
Ugotowaćtłuszczu (najlepiej gęsim) na różowo w środku. Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie. Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około
królestwo garówproduktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów(...)filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler, pietruszka) pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego 2 łyżki masła orzechowego bez cukru
SzczyptaSmaQPasztet ten - zapewne wart zachodu ze względu na jego niepowtarzalny smak, wspaniały do chleba, z ćwikłą lub chrzanem śmiało można nazwać go królem wielkanocnego stołu lub każdego przyjęcia, na pewno zachwyci każde podniebienie... Składniki: 1 kaczka - 2 kg 50 dag- 70 dag podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie(...)Odlewamy trochę wywaru i gotujemy w nim wątróbkę, którą również po ugotowaniu mielimy. Bułkę moczymy w wywarze. Podgardle wędzone mielimy oraz bułkę. Do powstałej masy pasztetowej dodajemy przyprawy oraz drobno posiekany koperek lub pietruszkę, dokładnie a zarazem delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Pasztet w wykonaniu pani Basi Smacznego
kgwjanczewo