plastry, lub smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 jajko 100 g żurawiny suszonej 2 listki(...)końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy w formie. Gotowe
Dieta bez mlekaJest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana lub podsmażona 1 ząbek czosnku(...)sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą
Agusiowe smakołykiŚwięta tuż tuż, a ja zupełnie nie mam weny do pieczenia ciast...Za to wczoraj zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić(...)kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekać.3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Zrumienić cebulę z czosnkiem, następnie dodać pokrojoną słoninę i całość dusić 15 minut. 4. Do patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka
Kuchnia domowa AniPrzy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :) Składniki : - około 1 kg mięsa z łopatki, - około 200 g wątróbki drobiowej, - włoszczyzna, - ziele angielskie, pieprz ziarnisty, - cebula, - czosnek, - mała bułka, - sól, pieprz mielony, - 2 jajka, - 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju, - suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim, - 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju(...)ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Jeżeli chcemy mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę
Przepisy Mikołajanikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki: 3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla wieprzowego 1/2 kg wątróbki wieprzowej 2-3 cebule 6 jajek(...)posolić.Grzyby namoczyć,najlepiej na noc,ugotować.Wątróbkę pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnepodsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówmuszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki(...)minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z odciśniętymi kajzerkami, gotowaną gęsiną, ugotowanym kawałkiem boczku, przyprawami, dodajemy jajka, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPâté to inaczej pasztet, pyszny, kremowy wprost z Francji. Tym razem zrobiłam go z gęsiej wątróbki według pomysłu Ewy Wachowicz. Robi się go bardzo szybko i tylko trzeba odczekać czas pieczenia i stygnięcia. Jest bardzo kremowy i pachnie obłędnie wiśniówką. Pâté z gęsiej wątróbki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny. Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania
Pyry na Gazrazem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500 g wątróbek drobiowych 3 cebule średniej wielkości łyżeczka tymianku 200 g gęsiego smalcu sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę drobno siekamy. W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często
R'n'G Kitchenróżowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówPasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć
Kuchnia DanusiDelikatny pasztet z królika do którego dodałam suszone pomidory,w galaretce z żurawiny świeżej. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz pomidorów suszonych. 70 dkg królika 1 wątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek selera i por biała część 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna jałowca 10 pomidorów(...)warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia
wesoła kuchniaPasztet z królika Składniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie(...)ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać
Kuchnia Danusi