pasztet z watrobek - 500 przepisów (strona:20/34)

Pasztet domowy pieczony 196

Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane.Przepis nie jest trudny.Składniki:-1,5 kg łopatki-1 kg wątróbki drobiowej-4 jajka-2 czerstwe bułki-2 cebule-1 marchew-kilka ząbków czosnku-bułka tarta-kilka suszonych grzybów-seler-por-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-listek laurowy-przyprawa Barbecue-sól, pieprz   Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie z dodatkiem

Maminek kulinarny
Pasztet wykwintny z morelą. 221

Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki(...)wątróbkami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (na średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego

Rozpustne gotowanie
Pasztet z królika i kurek 148

które wyśmienicie odnalazły się w pasztecie. Może być na obiad, na kolację, do pracy jak kto woli. Pachnie grzybami, lasem czyli jesiennymi smakami.                            50 dkg królika 1 wątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek(...)dalej smażę. Mięso, wątróbkę, warzywa miele maszynką. do mięsa dodaję jajka, pieprz, majeranek, bułkę namoczoną w mleku i wyrabiam mięso dokładnie. Foremkę aluminiową małą smaruję, wysypuję bułką tartą i wykładam 1/3 mięsa. Kurki myję i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem. Wykładam połowę grzybów na mięso, kolejna 1/3 mięsa i grzyby i znowu mięso. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Domowy pasztet z wątróbki drobiowej 157

Drobiowy pasztet to nasz domowy specjał, który gości często na naszych stołach.  Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki na rodzinnych uroczystościach, która także idealnie zastąpi wędlinę w przygotowanych do szkoły czy pracy kanapkach. Składniki: 700g wątróbki z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki brandy szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki suszonej natki z pietruszki 3 łyżki(...)czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać wątróbkę i smażyć około 5 minut. 3. Po tym czasie dodać suszoną natkę z pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, sól, pieprz, brandy i całość chwilę dusić. 4. Następnie jeszcze ciepłe przełożyć do blendera, zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, polać 1 łyżką roztopionego masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet drobiowy bez pieczenia 180

Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z królika Babci Anieli 231

trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet jest bardzo smaczny i myślę, że już czas pokazać go publicznie. Składniki: królik w całości, ok 1.5 kg  40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej 20-25 dag surowej słoniny 50 dag karkówki 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba gałka muszkatołowa(...)wszystkie składniki. 2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwu krotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy.3. Do masy mięsnej dokładamy jaja, ścieramy gałkę, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak

Apetyczna babeczka
Pasztet drobiowy ze słoika 208

Pasztety to mój konik :) A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem.  Przyjemnie i prosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy(...)kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy ok minuty, próbujemy, pasztet musi być porządnie przyprawiony. Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet

Delicious Titbits
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 133

śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino

królestwo garów
Pasztet drobiowy z żurawiną 151

suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy z żurawiną   Składniki na 2 formy 11 x 11cm:   2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka 250g wątróbki drobiowej pęczek włoszczyzny 2 kajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz(...)kości.   Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy. Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem

Smak mojej kuchni
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 225

przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka 2 czerstwe kajzerki 4 jajka sól 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżka oleju 1 cebula(...)płynu jest za mało, trzeba dolać wody), a kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli

Kuchenne zapiski Edyty
pyszny,domowy pasztet drobiowy z marchewką... 180

kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej marchewki, majeranek, kaszę manną, kucharka, paprykę ostrą i słodką, cząber(...)masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe pasztety są najlepsze, wiemy co mają w składzie bez zbędnych dziwnych dodatków, można robić przeróżne

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet wieprzowy z grzybami 143

środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 268

roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu(...)Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.   Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą

Smaczna Strona
Pasztet z królikiem. 208

obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki z kurczaka - 1 kg boczek wieprzowy (może być tłusty) - 0,7 kg wątróbki drobiowe lub wieprzowe - 0,5 kg (drobiowe są słodsze więc(...)obrać i przecisnąć przez praskę. Na drobnej końcówce, maszynką do mielenia mięsa zmielić dwa razy wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pasztet z indyka (z żurawiną) 205

zauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina(...)Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety

Obiad gotowy