styczność wcześniej. Smakuje ona tak jak inne odmiany, jednak nadaje ciekawej barwy zupom czy pasztetom. Ponadto ma dużo więcej minerałów i przeciwutleniaczy niż jej jaśniejsze wersje... i wcale nie jest droga! Ketchup to z kolei wielkie zaskoczenie - ma bardzo gęstą, przecierową konsystencję za sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny
Poranek na słodkoczasu uwielbiam wręcz pasty i pasztety z soczewicy. Doprawiając je na różne sposoby, nie bojąc się intensywniejszych smaków, można uzyskać naprawdę smaczne efekty. A wtedy droga to pokochania soczewicowych pasztetów będzie otwarta. Wiem, że sceptyków nie przekonam, nie tak łatwo przynajmniej. Liczę na to, że smak obroni się sam :) Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/3 szklanki oleju 3 większe marchewki(...)Dodać marchewkę i przesmażyć wszystko razem. Do soczewicy dodać warzywa oraz sól do smaku. Wszystko wymieszać lekko rozcierając. Można użyć widelca lub drewnianej łyżki. Na końcu wlać resztę oleju i ponownie wszystko razem wymieszać. Tak przygotowaną pastę można podawać od razu na stół lub zapiec najpierw jak tradycyjny pasztet. Wypróbujcie tę pastę także jako dodatek do naleśników lub krokietów
Codzienna kuchnia niecodziennaJako, że mam małą córcię muszę czasami zrobić coś specjalnie dla niej. Ostatnio mała zaczęła jeść kanapki więc zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz(...)udka, warzywa, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko i przyprawić majerankiem solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę. Przez pierwsze 30 minut nakryć folią aluminiową, później ją zdjąć i dać pasztetowi ładnie się
Pysznie & Pięknietakie prostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego(...)dodając masło klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną dołożyć do warzyw i całość wymieszać Nastawić piekarnik na 190 na stopni - termoobieg Blenderem zmiksować wszystkie składniki i przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - moja o wymiarach 11cm x 16,5cm Piec 40 minut, wyłączyć piecyk i po 5 minut uchylić drzwiczki. Potrzymać pasztet w środku jeszcze ok. 15 minut Wyjąć
Szczęśliwa kuchniatakie prostokątne :) niż do smarowania. Choć, oczywiście, łatwiejsze w użyciu są "smarowidła". Ale czy nie warto zrobić swój, domowy? Jeśli macie ochotę na mięsny, to zapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego(...)dodając masło klarowane Ugotowaną kaszę jaglaną dołożyć do warzyw i całość wymieszać Nastawić piekarnik na 190 na stopni - termoobieg Blenderem zmiksować wszystkie składniki i przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - moja o wymiarach 11cm x 16,5cm Piec 40 minut, wyłączyć piecyk i po 5 minut uchylić drzwiczki. Potrzymać pasztet w środku jeszcze ok. 15 minut Wyjąć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzestawiamy z palnika i studzimy. Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze
R'n'G KitchenDelikatność drobiowego mięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 20 dag pistacji 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka(...)przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztety piekę
Z Majeczką w kuchnifarsz nie był suchy, ma tworzyć zwarta masę ( jak na pasztet ). Farsz skosztować i ewentualnie jeszcze doprawić. * Mięso, jakiego użyłam do farszu, to jedna duża ćwiartka z kurczaka i kawałek łopatki wieprzowej. Oba rodzaje mięs ugotowałam jak zwykły rosół, z dodatkiem warzyw - marchewki, kawałka selera i pora oraz przypraw - soli, kilku ziarenek pieprzu, 2 ziaren ziela angielskiego
Opowieści z piekarnikaOddzielić żółtka od białek, białka ubić nba sztywną pianę. Żółtka i mąkę dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Dodać pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 o około 45 minut. Do tak upieczonego pasztetu można przygotować ulubiony sos lub podawać bez dodatków
Mama Gotujetego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki Poradnik pieczenia mięsa(...)jedwabisty pasztet z przysmażonych wątróbek, który zresztą pokazywałam Wam jakiś czas temu. W temacie gwóźdź programu mam do wyboru każdy rodzaj pieczonego mięsa, począwszy od kurczaka, skończywszy na jagnięcinie. Długo bym mogła opowiadać, ale propozycji jest tak dużo i są tak różnorodne, że można się się przykleić do książki na bardzo długo. Świetne propozycje przygotowania warzyw, ziemniaków, czy słodki zawrót
Blondynka GotujePasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C. Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu. Pasztet należy przechowywać w lodówce
Pij soki wyciskanePoczątkowo miałam piec pasztet z cukinii według Agnieszki Maciąg. Zaraz po starciu cukinii plany się zmieniły, bo za oknem zrobiło się chłodniej i zamarzył mi się pasztet pachnący gałką muszkatołową z zaostrzonym smakiem. Już w trakcie przygotowywania przypomniał mi się mój placek cukiniowo-ziemniaczany , który piekę co jakiś czas w piątki i podaję gorący na obiad. Tu ważna uwaga(...)stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do pieczenia warzyw nie używajcie folii aluminiowej . Cukinię mocno odcisnąć w rękach i przełożyć do dużej miski. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach. Dodać do cukinii. Rozbełtać jajka. Rozdrobnić chili. Odłożyć łyżeczkę bułki tartej. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać dokładnie ze sobą. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przełożyć masę
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania takiego pasztetu, nie zawiedziecie się. Jest o niebo lepszy od kupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera(...)najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią aluminiową formy
Rozpustne gotowaniepietruszka (korzeń) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 jajko pieprz pikantny suszony koperek gałka muszkatołowa kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy sól Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem pasztetu- ugotować kaszę jaglaną w wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Kaszę przełożyć do miski i ostudzić. Marchew i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę(...)warzywa będą miękkie. Warzywa z patelni ostudzić. Następnie dodać je do kaszy. Za pomocą blendera całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wbić jajko i dodać przyprawy (gałkę, suszony koperek, sól, pieprz). Wszystko wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Przygotowaną masę przełożyć do formy keksowej, np. aluminiowej. Piec około 45-60 minut w 180ºC . Pasztet powinien się
Ugotowaćczasem robię potrawkę ,innym razem galaretkę czy pastę na chlebek-tym razem zrobiłam pasztet-znalazłam go w grupie kulinarnej i oczywiście troszkę zmieniłam i wyszedł pyszny...wilgotny,delikatnie kremowy,ale za razem bardzo dobrze się kroi Polecam gorąco mniam... Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu(może być drobiowe ,wieprzowe,wołowe,obrane z kości,do tego marchewka,cebula
Swojskie jedzonko