pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:32/69)

Pasztet z 3 gatunków mięs 181

Święta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem.  Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs...  Mój składa się  z trzech:  mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki.  Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki.  - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.  * jeżeli dysponujecie szybkowarem gotowanie zajmie Wam ok. 35 minut. ** dodatek surowej marchewki powoduje, że pasztet nie jest suchy Zdjęcia potraw są mojego autorstwa

kawawszklance
Pieczony pasztet z wątróbką 180

Dzisiaj polecam pasztet pieczony z wątróbka, robiłam go pierwszy raz ale rodzina się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe(...)bułki tartej  2 jajka ok 500 ml wywaru z gotowania mięsa Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki (dzięki czemu szybciej się ugotuje), zalać wodą, dodać obrane warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie. Wyjąć z garnka do ostudzenia mięso i warzywa. Wątróbkę, opłukać

Pomysłowa kuchnia
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 181

To mój pierwszy własny pasztet :) I od razu wegański... Jeszcze za czasów gdy jadłam mięso nigdy nie próbowałam pasztetu. Jakoś nie żałuję :) Do spróbowania pasztetu roślinnego

chili & sugar
Pasztet z kabaczka 292

Przyznam, że mam słabość do kabaczka, mogłabym  go jeść non stop i nigdy nie jest mi mało. Pasztet jest dla mnie zupełną nowością, ponieważ nigdy

Kuchenne aromaty
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 158

każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła 7 kg. Ona to się w detal

Marder&Marder Manufacture
Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki 197

symbolem, którego w tym apetycznym czasie nie może zabraknąć. Pasztet nie musi być jednak jedynie mięsny. Mam dla Was dzisiaj niesamowicie aromatyczną i rozpływającą się w ustach warzywną wersję pasztetu. Wa rolach głównych - czerwona soczewica i marchewka = duet zasługujący na Oscara. Spróbujcie koniecznie :) Składniki (forma 28 x 14 cm): 2 szklanki czerwonej soczewicy (przed ugotowaniem) cebula   4 marchewki(...)siekamy. Warzywa dusimy w garnuszku na łyżce oliwy przez około 2 minuty razem z chilli i ziołami. Po tym czasie dodajemy do nich ugotowaną soczewicę oraz czarnuszkę. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  Całość wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Pasztet jest

ChilliJemy
Pasztet z pieczonych wątróbek 260

następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany z jasnym pieczywem i plasterkami kiszonego ogórka.  Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej (waga po oczyszczeniu!) 230 g surowego wędzonego boczku (waga po odcięciu skóry(...)masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać

Ugotować
Pasztet z grzybami i czarnuszką 179

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasztet z grzybami i czarnuszką Składniki: Mięso – 1,5 kg: karkówka, łopatka, indyk Grzyby suszone – 10 sztuk Cebula – 1 sztuka Marchew – 2 sztuki Pietruszka – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Jajko(...)opalić nad gazem lub przypiec na patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie

Kuchnia Bon Appetit
Cudowny domowy pasztet 184

Przepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą

MojaQchnia.pl
Gulasz z kaczych serc 133

podrobem. W domu często robię z niej pasztet albo podaję ją duszoną z cebulą. Zdarzyło mi się kilka razy gotować ozory, płuca i serca. Nigdy nie miałam natomiast okazji przygotować dania z żołądków czy nerek. Niedawno przygotowałam gulasz , którego głównym składnikiem były serca. Ja postawiłam na serca kacze. Dodałam warzywa, śmietankę i świeży estragon. Gulasz był pełen smaku i wcale(...)kaczych serc Oczywiście kacze serca zastąpić możemy także kurzymi. Gulasz podać można z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem czy kluseczkami. Lubisz podroby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka . The post Gulasz z kaczych serc appeared first on MeCooks

mecooks
Pasztet sojowy (niepieczony) i Dochodzenie 174

Dla fanów soi, do których i ja się zaliczam. Wystarcza na kilka dni do kanapek. Idealnie pasuje do niego odrobina majonezu wegańskiego i jakieś warzywo. Smacznego

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasztet rybny 211

Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula(...)Wystudzoną  rybę i  warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch pasztetu wygładzić, posmarować olejem i posypać ziarenkami kolorowego

Codziennik Kuchenny
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 184

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)wbij ostrożnie do małych miseczek. Przelej do lekko wrzącej wody, gotuj 2-2,5 minuty, przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Krem z grilowanym bakłażanem 1 pasztet z indykiem firmy Profi 1 średni bakłażan 6 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli 1 łyżka soku z cytryny

SzczyptaSmaQ
Pasztet ze śliwką 226

smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:900g szynki500g wołowiny350g karkówki250g(...)jajka200g suszone śliwkiGarść suszonych grzybówGarść suszonej żurawiny1 bułka kajzerkaPrzyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około

Kolizje Smaków
Pasztet domowy 164

cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 czubata łyżeczka soli składniki dodawane do pasztetu: 100 ml bułki tartej 2 jajka około półtora płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu około pół płaskiej łyżeczki soli 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka siekanej(...)obieramy, myjemy i dokładamy do mięsa.  Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól.  Całość zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody, ale tak, aby przykryć mięso i warzywa. Tak przygotowane mięso i warzywa gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny (mięso musi być mięciutkie). Po tym czasie do garnka dokładamy pierś z kurczaka i nadal całość gotujemy 15 minut

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania