pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:25/69)

Domowy pasztet 146

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg  drobiowych(...)pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy. Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką wytopionego ze słoniny smalcu. Zakręcić porządnie i ustawić

Gosia gotuje
Super pasztet w galarecie 236

produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów(...)sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje:  forma 30x12x10   Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler,   pietruszka)  pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej  duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka

SzczyptaSmaQ
Jaglane klopsiki z oliwkami 226

O ile dawniej nie przepadałam za oliwkami, o tyle obecnie mogłabym jeść je nieustannie. W swoim niezaspokojonym apetycie na oliwki postanowiłam uczynić z nich wnętrze wegańskich

Even Better Food
PASZTET DO SŁOIKA 161

seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka

Zrób to smacznie
Pyszny pasztet z soczewicy 120

Dzisiaj polecam Wam pyszny pasztet z czerwonej soczewicy. Soczewica ma wiele właściwości zdrowotnych. To bogate źródło ważnego dla serca potasu, dlatego zapobiega nadciśnieniu i miażdżycy. Dzięki zawartości kwasu foliowego pomocna jest w trakcie leczenia anemii oraz niezbędna dla kobiet w ciąży. Ze względu na dużą zawartość białka może być alternatywą dla mięsa. Po więcej informacji zapraszam na: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy-aa-2BfU-57vA-9i38.html(...)misce połączyć przestudzoną soczewicę z warzywami oraz przyprawami, jajkiem, mączką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie wymieszać łyżką. Rozłożyć masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C przez 60 – 70 minut. Po upieczeniu ostudzić. Smacznego!!! Poniżej klikając na motyw drukarki można wydrukować przepis Pyszny pasztet z soczewicy Dania Bezmięsne Kuchnia Polska Czas

Przepisy Babci
Pasztet z kurczaka 217

Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny. Składniki: 2 kurczaki 2 marchewki 1 pietruszka Ziele angielski, liść laurowy Sól, pieprz Przyprawa do rosołu Ostra suszona papryka Gałka muszkatołowa Wykonanie: Pokrojone, umyte kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu(...)kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą i tak pieczemy. Pasztet nie będzie suchy.) przez 1 godzinę. Pasztet świetnie

Smaki Ewy
Pasztet z czerwonej soczewicy 159

jest trudno zrobić taki pasztet i do tego jest dość tani, a smak i jakość od tego sklepowego na pewno pozostawiają wiele do życzenia:) Dzisiaj u mnie wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy,a na blogu możecie również znaleźć klopsa z papryką idealnego do kanapek ;) Składniki: 500 g czerwonej soczewicy Kłos Pol , 1 szklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego(...)soczewicą. Często mieszamy. Następnie do ostudzonej soczewicy dodajemy podsmażone warzywa, płatki ryżowe, mąką ziemniaczaną, natkę pietruszki, curry, pieprz i sól. Mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (ja używam silikonową, jeśli macie blaszaną to należy wysmarować ją lub wyłożyć papierem do pieczenia). Łyżką wyrównujemy i dociskamy pasztet. Wierzch pasztetu posypujemy siemieniem lnianym, lekko dociskając go. Pieczemy 60-70 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Czereśnie i morele na przystawkę! 168

już prawie tylko surowe owoce i warzywa. Wszystkie nasze zimowe hasztagi #glutenfull #obiadrobotnika czy ukochany #sernik spadły mocno w ratingach. Leżymy, przeglądamy zdjęcia jedzenia i nic. Lato. Boskość. Sezonowość. W tym roku lipiec upływa nam pod znakiem czereśni i polskich moreli. Żeby zupełnie nie umrzeć z głodu podajemy je w sałacie do pasztetu z soczewicy. Spróbujcie! Składniki: 350 g czerwonej

GRUBY WAŁEK
Tanie dania Marzec 172

Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem

Dorota Smakuje
Pasztet z grochu 184

pasztet warzywny bałam się, że będzie się rozpadał albo po prostu nie wyjdzie. Efekt jednak pozytywnie mnie zaskoczył i powoli będę się szykować na kolejną próbę z innym bezmięsnym pasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kostkę cebulę, potem dodajemy do niej startą na tarce marchew i przesmażamy aż warzywa zmiękną. Wystudzony groch blendujemy i mieszamy z podsmażoną cebulą, marchewką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.  Dodajemy jajko, kaszę mannę, płatki owsiane  i mieszamy wszystko. Sprawdzamy smak i przyprawiamy. Masę pasztetu wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką

psgotujemy
Pasztet gryczany 225

Przedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia  1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)klik >, wtedy zyska na smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Najlepszy pasztet z selera 201

Szukając pomysłow na świąteczne potrawy, gdzieś w internetowych czeluściach w oko wpadł mi pasztet z selera. Przepis nie spodobał mi się jednak na tyle, żeby go

Polska Zupa
Zupa krem z pieczarek 159

powstał: zupa krem z pieczarek? – Ostatnio piekłam sporo pasztetów pod zamówienia koleżanek i zostało mi sporo, ale to sporo wywaru. Wywar bardzo aromatyczny, bo prócz nogi indyka w jednym garnku wraz z warzywami (włoszczyzną) gotowały się boczek i łopatka. Wywar jest bardzo bogaty w różnorodne smaki a co najważniejsze – taki wywar może... Więcej The post Zupa krem z pieczarek

Magiczny Garnek
Jaglana pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami :) 179

Kasza jaglana jest chyba najlepszym zbożem do przygotowywania różnego rodzaju past i pasztetów. Nadaje dobrej konsystencji i delikatnego smaku. Ja wykorzystałam ją do zrobienia pasty idealnej na kanapki, ale także świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw. Przewodnim smakiem są suszone pomidory, które zdominowały nie tylko smakiem ale i aromatem. Pasta ma kremową konsystencje, jest gęsta, bardzo łatwa w rozsmarowywaniu

Zdrowie na języku :P
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 280

oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa. Marchewkę przekrój wzdłuż i mniejsze kawałki. Wrzuć do rosołu i ugotuj do miękkości (kilkanaście minut). Nie wylewaj rosołu

Anioszek w kuchni