pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:18/69)

Pasztet z fasoli i pietruszki oraz "Nie opuszczaj mnie" 226

niż wczoraj, choć poranne chmury się przerzedziły i teraz słońce cudownie przygrzewa. W warzywniku powoli kończą się typowo letnie warzywa. Fasola zebrana w sierpniu zdążyła już dobrze wyschnąć. A mnie naszła na nią ochota. Rozochocona sukcesem i smakiem niedawnego pasztetu z cukinii , upiekłam kolejny - słodkawy w smaku i o bardziej zwartym miąższu. Świetnie sprawdził się na kanapkach lub podany(...)dużych oczkach 2 jajka łyżka cząbru spora szczypta startej gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 70 ml oleju + sporo do smażenia (ilość jest tu istotna, by pasztet nie był suchy) 4 czubate łyżki mąki owsianej sól i pieprz do smaku Fasolę namoczyć na noc. Odcedzić i ponownie zalać wodą, zagotować i odlać wodę. Zalać wrzątkiem i gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 161

ziarenek  ziela angielskiego * 3-4  liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka  przyprawy do pasztetu * 1 łyżeczka  przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem(...)wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą do pasztetu. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je z przygotowanym wcześniej farszem na pasztet. Tak przygotowane mięso przełożyć do  foremek aluminiowych  (wyszły mi 2 po 500 ml). Na wierzchu posypać przyprawą

Zrób to smacznie
Łosoś w Galarecie z Warzywami w wersji mini 312

Lubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć  rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z

Blondynka Gotuje
2. Pasztet gryczany z sosem 123

Pasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna   3/4 szklanki płatki owsiane  1/2 szklanki fasola biała  1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula  2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa(...)jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni

Jadło i czytadło
66. Pasztet z surimi 110

jednolitą masę. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy, na przemiennie z pałeczkami surmi    i piec

Jadło i czytadło
Dary lasu – warsztaty w Makro 119

była tematem przewodnim tego spotkania. Pod bacznym okiem szefa kuchni p. Grzegorza Kazubskiego oraz jego zespołu przygotowaliśmy: wędzony sarni comber na sałatce z marynowanych warzyw, filet z jelenia z borowikami zapiekany w cieście francuskim oraz pasztet z dzika. Przepisy podam później. Było pysznie i ciekawie. Dowiedziałam się m.in jak w warunkach domowych uwędzić mięso i poznałam prosty sposób na pyszne

Pieguskowa Kuchnia
Kilka porad na Wielkanoc 172

żytnia razowa, czosnek, woda, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). SAŁATKI . na Wielkanocnym stole nie powinno ich zabraknąć. Starajmy się by były ze świeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-)  PRZYPRAWY(...)rodzinny po obiedzie.  DETOKS -poświąteczne oczyszczenie. Warto po świętach i dość tłustych potrawach poświęcić 3 dni na detoks organizmu. Należy wtedy: pić dużo wody oraz koktajli, jeść świeże warzywa i owoce (owoce jako oddzielny posiłek do godziny 12), unikać nadmiaru pieczywa a także mięsa. Tych kilka punktów powinno trochę pomóc. Pamiętajmy jednak o UMIARZE i powolnym jedzeni wolnym

Życie na widelcu
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 487

komunii, odpustów. Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny. Ten pasztet został przygotowany wg przepisu Pani Magdy Gessler ze strony www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/pasztet-domowy , (trochę zmodyfikowany) no i wyszedł świetnie. Pamiętajcie jedynie(...)miarę tłuste podgardle lub surowy boczek sprawią, że pasztet nie będzie kruszył się podczas krojenia. Polecam i pozdrawiam  K.K. :) SKŁADNIKI:  300g podgardla wieprzowego 300g wątróbki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g wołowiny (pręga lub łata) 100g suszonych grzybów 2 cebule 5 jajek 2 czerstwe bułeczki 100g smalcu po kilka ziarenek ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa

Moja Książka Kucharska
Pasztet z królika 160

będą odchodzić od formy. Letni pasztet wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać owinięty w folię aluminiową lub w zamykanym pudełku. Przepis krok po kroku: 1. Pokroić tuszę z królika 2. Pokroić boczek 3. Przełożyć mięso do dużego garnka 4. Dodać obrane i pokrojone warzywa 5. Dodać liść laurowy i ziele(...)Odcedzić mięso i warzywa 9. Zmielić ugotowane mięso i warzywa 10. Dodać jajka 11. Wlać wywar spod królika 12. Doprawić solą i pieprzem 13. Foremki wysmarować tłuszczem 14. Przełożyć farsz do foremek 15. Zapiec Poprzedni 1 z 15 Następny Więcej Wielkanocnych przepisów znajdziecie poniżej: http://kuchniawedwoje.pl/category/okazje/wielkanoc/ Artykuł Pasztet z królika pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
MENU WIELKANOCNE 212

tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami  domowy pasztet zapiekany wykwintny pasztet z indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy

Smaczne Zdrowe
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 145

Idąc tropem ostatnich muffinów upiekłam a'la pasztet. Zmieniłam tylko nieco smak, różnica w składnikach niewielka, za to w smaku bardzo wyczuwalna. Czosnek niedźwiedzi odgrywa tu

Kolorowy Przepisownik
Wegetariański pasztet z kalafiora 207

gotowania! Wegetariański pasztet z kalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać

Jaglusia
PASZTET DROBIOWY 160

Delikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół.    Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka(...)rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART , zajrzyjcie koniecznie wysyłka

Z Majeczką w kuchni
Pizza na kalafiorowym spodzie 240

Między tymi wszystkimi świątecznymi babami, pasztetami i jajkami muszę Wam przemycić odrobinę zdrowia ;) Staram się jak mogę trzymać fason, tzn dietę, ale nie ukrywam, że różnie

Kuchnia w czekoladzie
Hummus marchewkowy, chlebki laffa i smażony czosnek 197

  Zauważyliście jak świeży śnieg budzi w nas wewnętrzne dziecko? To dziecko, które ze szkoły wracało okrężną drogą, by zjechać z górki na tornistrze lub zeszycie

Gotuj z Blue Raven