pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:21/69)

Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 148

Tradycyjna zapiekanka pasterska jest mocno niewegańskim daniem. Ale dla chcącego nic trudnego Mięso zastępujemy soczewicą, dodajemy warzywa, smakowicie przyprawiamy i przykrywamy ziemniaczaną pierzynką Ta bardzo sycąca zapiekanka świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a jeszcze lepiej w żołądkach biesiadników W moim domu także wszystkożercy z wielką ochotą ją pochłaniają. Polecam! Składniki: Farsz: 1 szklanka surowej soczewicy zielonej (2 szklanki ugotowanej(...)łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Umyte warzywa i obrane warzywa kroimy następująco: selera w plasterki, cebulę w kostkę, marchewkę i paprykę w kostkę. Na patelnię wrzucamy pokrojone warzywa, podlewamy

Lamarida.pl
Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki 128

marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również

Obiad gotowy
Francuski pasztet z wątróbki. 206

lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła(...)szalotki i czosnek.  Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).  Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku. Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę. Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki

Codziennik Kuchenny
5 pomysłów na szybkie wegańskie śniadanie 259

Kanapki różnej maści   Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Pasztet warzywny. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 128

ugotowałam do miękkości. Pozostałe warzywa obrałam i ugotowałam z dodatkiem soli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Wszystkie warzywa, słonecznik oraz płatki zmieliłam za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Dodałam oliwę, sól, majeranek oraz estragon. Całość dokładnie wymieszałam i przełożyłam do keksówki.  Pasztet piekłam 50 min., temp. 180°C. Najlepiej smakuje następnego dnia, po wstawieniu do lodówki

nietadieta
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 209

ziarenek ziela angielskiego , 1 duża lub 2 małe gałki muszkatołowe, 2 czubate łyżeczki imbiru, 2 łyżki stołowe mieszanki  "Pasztet - typ wielkanocny" , sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można też dodać ostrą paprykę. foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy(...)mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche bułki, a w pozostałej części parzymy wątrobę. Przy obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Majonez wegański, Subway 182

Przepis od sióstr Lindy i Malwy. Pyszny wegański dodatek, który smakuje jak ten z jajkami! Najlepszy na mleku ryżowym. Na zdjęciu: wegeburger (bułka pełnoziarnista, warzywa, kotlet buraczany i majonez wegański), frytki z piekarnika i surówka. Składniki:   150 ml gęstszego mleka ryżowego (lub sojowego) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soku z cytryny 300 ml oleju opcjonalnie: 2 łyżki łagodnej musztardy(...)wybrać bardzo dużo dodatków warzywnych, i coś co mi się bardzo spodobało i spróbuję odtworzyć w domowych warunkach, czyli pieczony pasztet sojowy (wydaje mi się, że przygotowany na bazie ugotowanych kotletów sojowych, zmiksowany, doprawiony, wymieszany z kawałkami warzyw i upieczony - pycha!). Trzeba byłoby za to zapłacić 9,90zł - trochę dużo, jak na 15-stocentymetrowej długości bułkę z dodatkami

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z warzyw z rosołu 221

komu? Wy też tak robicie? Ja nigdy, zawsze coś pysznego z nich powstanie, czy to pasztet warzywny, czy miksuję je i zagęszczam potem sosy albo tak jak teraz robię sałatkę, nic się nie może zmarnować. Zapraszam na pyszną sałatkę. Sałatka z warzyw z rosołu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z dzika 179

mięsa z dzika i jak co roku, postanowiłam zrobić z niego pasztet.  Czasami jak mam mniej mięsa robię pasztet mieszany, z dodatkiem wieprzowiny. Tym razem mogłam zaszaleć i pasztet jest w stu procentach dziczy. I rewelacyjny.Pasztet z dzikaProporcje na 4 foremki po 500 gCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika500 g wątróbki z dzika(...)kawałki, a następnie je blendujemy lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Osobiście blenduję mięso i warzywa małymi porcjami w blenderze. Jeśli użyjecie maszynki do mielenia wszystko musicie przez nią przepuścić dwa razy, żeby pasztet miał dobrą konsystencję.Gdy wszystkie składniki będą już zmielone wkładamy je do dużej miski, dodajemy jajka i przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) 330

łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  6-8 małych jajek  Domowy Pasztet Wielkanocny z Jajkiem (Wieprzowo-Wołowy) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania (przez(...)wątróbkę, warzywa oraz odsączone z nadmiaru wywaru bułki mielimy w maszynce do mięsa (najlepiej minimum 3-krotnie). Następnie dodajemy żółtka, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wszystko bardzo dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. Białka spieniamy za pomocą widelca i dodajemy do całości - ponownie wszystko mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Jajka gotujemy na twardo. Masę na pasztet wykładamy

Słodka Strona
Szybka sałatka warzywna 228

wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo i studzimy Wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy w misce. Do warzyw dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje z domowym pasztetem, soczystą szyneczką i świeżym pieczywem. Smacznego! Artykuł Szybka sałatka warzywna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brownie bananowe oraz kuchnia zero waste po polsku :) 220

owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział  dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz  mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze).  Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu

Moje Kuchenne Rewelacje
PASZTETY JAGLANY Z SOCZEWICĄ I JABŁKIEM 195

Bezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych ( BadaPak ). Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka soczewicy 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze przepisy z cukinii 616

wykorzystania wraz ze skórką. Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo. Cukinia to spolszczona nazwa włoskiego zucchino, która dotarła do Polski z Włoch i zadomowiła się w naszym klimacie. Można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotujesz zupę oraz przygotujesz na wiele innych! Sprawdź nasze najlepsze(...)zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem i cukinii . 12. placki z cukinii i polędwicy sopockiej 13. Placki z cukinii 14. Dietetyczne placki z cukinii i marchewki 15. Pikantny ketchup z cukinii 16. Pasztet w plastrach cukinii The post Najlepsze przepisy z cukinii appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PASZTET DROBIOWY 192

pasztet wyszedł wilgotny w środku! Przepis jak najbardziej dietetyczny i zdrowy Zachęcam do wykonania ! SKŁADNIKI: 3 duże nogi z kurczaka 4 wątróbki kurze 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 duży ugotowany ziemniak Do smaku (cząber, lubczyk, pieprz, sól, majeranek) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nogi z kurczaka , dokładnie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Warzywa(...)wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. 4. Gotujemy wątróbkę w wywarze ok. 20 min. 5. Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy i sól. Ponownie miksujemy. 6. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pasztet. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch. Posypujemy czarnuszką (można pominąć). Pieczemy

Marcepanowa kuchnia