pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:26/69)

Pasztet z cukinii i pieczarek 173

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów. 3 średnie cukinie 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek 1 marchewka 2 cebule 3 duże jajka ½ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia   Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju(...)posiekać. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Piec

Trzeci talerz
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 219

wniosku, że mięsem idealnie pasującym do żurawiny jest kaczka. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina wytrawnego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki(...)nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę (dwa razy), mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę). Pieczemy w 160°C przez

PatiGotuje
Pasztet mięsny z żurawiną 190

wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem  domowego chrzanu  będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule(...)przestygły. Bułki namaczamy w  wywarze  z mięsa. Następnie mięso i warzywa dwukrotnie mielimy., dodajemy bułki i również mielimy. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Aluminiowe foremki wypełniamy mięsem i wyrównujemy wierzch łyżką. Pasztety pieczemy około 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z czerwonej soczewicy 181

pasztet to był taki trochę eksperyment. Nie miałam pojęcia jak może smakować, ale że lubię próbować nowych smaków zaryzykowałam. Słuchajcie, jest pyszny! Nawet mój mąż, który sceptycznie patrzył na pasztet bez mięsa wcina go razem ze mną. I znów wyszło na to, że warto czasem pokombinować ;) Składniki na foremkę o wym. 22x10 cm: (Inspiracja: " Kuchnia na obcasach ")   1 szklanka(...)dusić przez około kwadrans od czasu do czasu mieszając.    Podsmażone warzywa przełożyć do soczewicy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, wyrównać i kilkukrotnie upuścić blaszkę na blat, aby odpowietrzyć pasztet. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce

Simply Food
Omlet jajeczny z papryką 186

Zawsze mi to wychodzi i robię to w kilka sekund. Jeśli nie lubicie papryki zastąpcie ją innymi warzywami. Możecie sięgnąć po pieczarki czy po zioła. Nie dodajcie dużo soli, dosłownie szczytpa wystarczy. Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli. The post Omlet jajeczny z papryką appeared first on MeCooks

mecooks
Jak upiec buraki 236

upiec buraki Jestem wielkim fanem warzyw kojarzonych typowo z naszą kuchnią. Seler, burak, pietruszka, ziemniaki, cebula… wszystkie je bardzo lubię. Najbardziej jednak smakują mi pieczone. Uwielbiam je podjadać podczas robienia pasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie

Blendman
Ciasto z cukinią 152

Cukinia ze względu na swój neutralny smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych,  a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki

Bon appetit mon amie
Moja wersja pasztetu 171

Specjalistą od pasztetów nie jestem. Podczas ich przygotowania zawsze coś szło nie tak. Ale do którejś razy sztuka... W końcu się udało. Pasztecik wyszedł naprawdę smaczny. A oto przepis: Pasztet Przygotuj garnek, miskę, nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej(...)masa będzie za sucha, dodaj do niej parę łyżek wody spod gotowania mięsa i warzyw oraz masło lub masło roślinne. Keksówkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej dobrze wyrobioną masę. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy pasztet ładnie się przyrumieni z wierzchu a wbity w niego zaostrzony, drewniany patyczek nie będzie się

blog.moje-pasje.info
Pasztet z kurczaka z żurawinami 191

efekt... Pasztety można zrobić różne. Każdy w innym smaku. Upiekłam pasztet z różnych rodzajów mięsa, pasztet drobiowy , oraz pasztet jarski z jajkiem . Dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z kurczaka z żurawinami. Łatwy do zrobienia, bez kłopotu. Wspaniały, wyrazisty w smaku i ...jakże go nie zrobić, kiedy tak bardzo smakuje Składniki: ok. 1300 g ćwiartek z kurczaka(...)maszynce trzy razy. Cebulę również a warzywa tylko raz. Mięso i warzywa przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na koniec wyspałam żurawinę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru. Ale trzeba uważać, żeby nie wlać za dużo, bo pasztet będzie zbyt miękki i nie da się potem kroić. Piekarnik włączyłam

Kuchnia u Krysi
wegański pasztet z soczewicy 241

upiec go każdego dnia i zajadać na kanapkach, jako dodatek do surówki, na obiad z ulubionym sosem itp. :) Polecam! Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik* WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm ~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie(...)papryka słodka/ostra, sól do smaku Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut

chili & sugar
PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK 200

Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem, a na drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka 250 g pieczarek 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerstwa(...)kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 1 godzinę. Artykuł PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 193

rosołach mam mięso na pasztet ;-) O taka ze mnie obrotna gospodyni! Ale mama nauczyła mnie dobrego gospodarowania w kuchni i staram się nie marnować żywności i nie wyrzucać. Oczywiście pasztet możecie zrobić tylko z drobiu, ale ja często do rosołu własnie dorzucam kawałek wołowiny czy to szponder czy to pręgę wołową.  SKŁADNIKI: - 4 ugotowane ćwiartki z kurczaka(...)ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli chcesz zrobić wersję z grzybami to dwie garście grzybów podsmaż na maśle na patelni (nie używaj oleju) i zmiksuj wraz z mięsem. Dodaj namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Gdyby masa na pasztet była zbyt luźna  (to zdarza

SMYKWKUCHNI
Pasztet z królika 2 164

ząbki czosnku  1 pełna łyżeczka soli  do pasztetu:   przyprawa do pasztetu szlacheckiego  1-2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej  3- 4 bułki  5-6 jajek Mięso z królika dzielę na kawałki i razem z podgardlem, gotuję z warzywami do miękkości.   Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbkę wkładam do gorącego wywaru

Takie tam pichcenie
Pasztet wielkanocny 251

smażenia i zastąpić go olejem roślinnym np. kokosowym, to będzie to doskonałe danie wegańskie. Jak dla mnie smak i doprawienie idealne i z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Pasztet wielkanocny składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki słonecznika 1 por 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5 słoiczka suszonych pomidorów(...)drobno siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym aż będą miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składanki poza przyprawami miksujemy razem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.  Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy górną grzałkę by wierzch się ładnie przypiekł. Gotowy pasztet pozostawiamy

Przysmaki Karolki