Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach
Jeść, by żyć w zdrowiumięsa szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa 15 g żelatyny sól, pieprz foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania pasztetu: Pasztet drobiowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Do garnka przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i gotuję
Uwaga Babcia Gotujepasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś duża cebula i taka sama marchew 3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę(...)papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C Pasztet z chlebem na soku z marchwi
Proste PotrawyZbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii
Lawendowe Nieboprzepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki. Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona(...)marchewka i cebula zrobią się miękkie. Wymieszaj masę z kaszy i soczewicy razem z warzywami z patelni, dopraw porządnie solą i pieprzem. Wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Pasztet musi być z góry przyrumieniony, a w środku ładnie zwarty. Wyjmij z piekarnika i poczekaj
wiecejwarzyw.plsody oczyszczonej). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i wystudzić. Można ją sobie przygotować także na dzień przed przygotowywaniem pasztetu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju na niewielkim ogniu, by się tylko delikatnie zeszkliła (można ją lekko posolić podczas podsmażania). Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do podsmażanej cebuli, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką(...)się nie przypaliły. Podduszone warzywa przestudzić. Ugotowaną ciecierzycę i przygotowane warzywa zmielić w malakserze na gładką pastę (można to zrobić oddzielnie, można razem, w zależności od wielkości urządzenia). Zmielone na gładko składniki przełożyć do miski i doprawić przyprawami: solą (tu nie warto przesadzać, bo łatwo taki pasztet przesolić - będzie to wyczuwalne dopiero po upieczeniu), pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą (jeśli
Moje QulinariaWegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone na rumiano warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie także suszone pomidory ze słoiczka. Na koniec jeszcze mała miarka oleju, który razem z kaszą scala cały pasztet i nadaje mu odpowiednią konsystencję - sprawia, że pasztet nie rozsypuje się i nie kruszy po upieczeniu. Pozostaje(...)wilgotny w środku. Wszystko porządnie doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym majerankiem i oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku. Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem. Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej) 1 marchewka
cool and mintybyć potrawy, do przygotowania których, mało kto oliwę używał. Stąd też w moich wcześniej zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki i chleb. Moja ostatnia propozycja na ten konkurs to pasztet. W wielu polskich przepisach na ten specjał dodaje się jako źródło tłuszczu surowy boczek. Ja postanowiłam zastąpić go znacznie zdrowszą, bo nie zawierającą cholesterolu oliwą. Była to oliwa Monini Ekstra(...)Ekstra Virgine Four Peppers. Niestety w moim niezbyt dużym mieście wybór był dość ograniczony. Pozostałe składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.” Czytaj więcej
Wiem co jemopaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach. Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy
Kuchnia od dwojgaCukinia, niegdyś w Polsce warzywo dla biedaków dzisiaj elegancka i wytworna dama na stołach najbardziej ekskluzywnych restauracji. Można już ją przyrządzać na etapie kwiatu, natomiast dzisiaj przygotowałam pasztet z cukinii. Przepyszny !!! Składniki: 3 niewielkie cukinie 1 jajko 20 dag startego sera żółtego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 parówki bułka tarta lub kasza
pieprzny smaczekbędzie pojawiał się na blogu przepis z cukinią w roli głównej. Bardzo kochamy warzywa i owoce i chcemy pokazać jakie różnorodne potrawy można z nich przygotować. Na pierwszy ogień poszła CUKINIA, z czego się bardzo bardzo cieszę, bo ją uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. Moja wersja pasztetu z cukinii nie zawiera białka jaja, stąd też nadaje się dla alergików. Pasztet(...)schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. *możemy użyć pozostałych białek - ubić pianę z białek i dodać ją do pasztetu na sam koniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny: Zapiekanka z cukinią Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka lub ciasto orzechowo-karmelowe i oczywiście sernik wiedeński, czyli typowo wielkanocne wypieki(...)żelatyny Warstwowa sałatka z tuńczyka Keto sushi Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Pasztet LCHF Karczek pieczony Boczek pieczony Dania główne: Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Królik z warzywami Kiełbasa biała w sosie chrzanowym Desery Keto mazurek Wielkanocna babka Wielkanocna babka kokosowa Sernik wiedeński Puszysty sernik
Ola la LCHFwarzywne pieczenie z dodatkiem orzechów, które zdobią wegańskie i wegetariańskie stoły szczególnie przy okazji świąt i wyjątkowych okazji. Różnią się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek
Even Better Foodsię dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób. SKŁADNIKI 1 kura wiejska 70 dag. łopatki(...)skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso. Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół. Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet. W tym samym czasie w oddzielnym garnku
W kuchennym oknie Ewy