pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:16/69)

Pasztet warzywny z cukinii i ciecierzycy 109

Możliwa liczba kombinacji i połączeń smakowych jest nieskończona. Z tego powodu jest to także świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki z zalegających resztek warzyw czy kasz. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pasztet z cukinią na bazie ciecierzycy. Dzięki dodatkowi mnóstwa przypraw wyszedł bardzo aromatyczny. Ja tego typu pasztet wykorzystuję na wiele sposobów. Może to być klasycznie dodatek

HealthyCreations
Pasztet z ryżu i orzechów 155

Przenikające zimno w ostatnich dniach budzi we mnie chęć na ciepłe jedzenie najlepiej z dużą ilością sosu. Pasztet z ryżu i orzechów pasuje teraz idealnie. Zdrowy, sycący, bardzo dobrze zastępuje mięso. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym i warzywami z piekarnika. Chociaż ja nie jestem zbyt wymagająca w kwestiach jedzenia i zajadam taki pasztecik bez dodatków. Najważniejsze, żeby był na ciepło

dolcevitainmykitchen
PASZTET Z CIECIERZYCY 99

Wiosna zbliża się dużymi krokami i zaczynam otaczać się kolorami. Dotyczy to również jedzenia dlatego proponuję Wam dzisiaj pasztet z ciecierzycy. Kolorowy, smaczny i zdrowy. Ciecierzyca jest mało popularnym warzywem strączkowym, a szkoda. Zawiera dużo białka, błonnika, kwasu foliowego, cynku, fosforu, potasu i żelaza. Zapobiega zaparciom, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu. Jednym słowem jest idealna, szczególnie

Pieguskowa Kuchnia
KIEŁKI W DOMOWYM OGRODZIE - RECENZJA KSIĄŻKI 123

Potrzeba tylko 40 cm kwadratowych, aby we własnym domu można było uprawiać niezliczone rodzaje kiełków."  Od niedawna mój  balkon zmienił się w małą hodowlę warzyw. Cudownie, jest coś zasadzić, a później obserwować jak rośnie na naszych oczach. Wcale nie musicie mieć wielkiego ogrodu, aby móc cieszyć się smakiem pysznej bazylii, czy świeżego oregano  wystarczy kawałek nasłonecznionego parapetu(...)móc cieszyć się domową uprawą.  W ostatnim rozdziale można zainspirować się, kilkoma przepisami, w których wykorzystane są kiełki, najbardziej zainteresował mnie przepis na pasztet z kiełków ciecierzycy. Zachęcam Was, do uprawiania własnych warzyw, kiełków, bo nie ma nic bardziej satysfakcjonującego, niż przygotowanie czegoś od samego początku.  Jeżeli jesteście zainteresowani książką, to możecie nabyć ją  TUTAJ

Kukuleczki
Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką 121

Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i gotować… Nieskończona ilość kombinacji . Ten przepis jest prościutki i szybki do wykonania . Doskonale nada się na danie obiadowe , jeśli dorzucicie grzanki lub ryż . Może stanowić , także pyszną kolację , to już zależy

Ogrodnik w podróży
PASZTET SOCZEWICOWO - WARZYWNY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ TŁUSZCZU) 89

Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś"  pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny 129

mięsa szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa 15 g żelatyny sól, pieprz foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania pasztetu: Pasztet drobiowy Przygotowanie: Najpierw przygotuję mięso: Do garnka przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i gotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet z fasoli piękny Jaś 184

pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś  duża cebula i taka sama marchew  3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę(...)papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C                                    Pasztet z chlebem na soku z   marchwi

Proste Potrawy
Pasztet z cukinii 206

Zbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii

Lawendowe Niebo
Pikantny pasztet marchewkowy 162

przepisie jest harissa. Jeśli nie chcecie kupować całej tubki pasty, dodajcie 1 łyżeczkę więcej koncentratu pomidorowego i łyżeczkę ostrej papryki. Wiem, że pewnie ciężko będzie wytrzymać, ale poczekajcie aż pasztet całkowicie ostygnie. Dopiero wtedy zacznijcie go kroić. Wcześniejsze próby mogą skończyć się katastrofą. Ilość porcji: 1 foremka o długości 16cm Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki: soczewica czerwona(...)marchewka i cebula zrobią się miękkie. Wymieszaj masę z kaszy i soczewicy razem z warzywami z patelni, dopraw porządnie solą i pieprzem. Wbij jajka i ponownie dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut. Pasztet musi być z góry przyrumieniony, a w środku ładnie zwarty. Wyjmij z piekarnika i poczekaj

wiecejwarzyw.pl
Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną 192

sody oczyszczonej). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i wystudzić. Można ją sobie przygotować także na dzień przed przygotowywaniem pasztetu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na 2-3 łyżkach oleju na niewielkim ogniu, by się tylko delikatnie zeszkliła (można ją lekko posolić podczas podsmażania). Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do podsmażanej cebuli, wymieszać, patelnię przykryć pokrywką(...)się nie przypaliły. Podduszone warzywa przestudzić.  Ugotowaną ciecierzycę i przygotowane warzywa zmielić w malakserze na gładką pastę (można to zrobić oddzielnie, można razem, w zależności od wielkości urządzenia). Zmielone na gładko składniki przełożyć do miski i doprawić przyprawami: solą (tu nie warto przesadzać, bo łatwo taki pasztet przesolić - będzie to wyczuwalne dopiero po upieczeniu), pieprzem, gałką muszkatołową, kolendrą (jeśli

Moje Qulinaria
PASZTET WEGAŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI 134

Wegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone na rumiano warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie także suszone pomidory ze słoiczka. Na koniec jeszcze mała miarka oleju, który razem z kaszą scala cały pasztet i nadaje mu odpowiednią konsystencję - sprawia, że pasztet nie rozsypuje się i nie kruszy po upieczeniu. Pozostaje(...)wilgotny w środku.  Wszystko porządnie doprawione dużą ilością aromatycznych przypraw, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym majerankiem i oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku.  Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem. Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej) 1 marchewka

cool and minty
Pasztet z oliwą i natką pietruszki 176

być potrawy, do przygotowania których, mało kto oliwę używał. Stąd też w moich wcześniej zgłoszonych przepisach znalazły się: słodkie babeczki i chleb. Moja ostatnia propozycja na ten konkurs to pasztet. W wielu polskich przepisach na ten specjał dodaje się jako źródło tłuszczu surowy boczek. Ja postanowiłam zastąpić go znacznie zdrowszą, bo nie zawierającą cholesterolu oliwą. Była to oliwa Monini Ekstra(...)Ekstra Virgine Four Peppers. Niestety w moim niezbyt dużym mieście wybór był dość ograniczony. Pozostałe składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Bezglutenowy pasztet z kaczki 154

opaloną cebulę oraz sól i pieprz w ziarnkach.  Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy

Kuchnia od dwojga