pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:7/69)

Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 131

Perfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki. Składniki: 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu 300 gram zmielonej(...)warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet

Mango Papaja
Pasztet domowy 180

wedle uznania to mi się w tym najbardziej podoba :-) Ten dzisiejszy jest z mix-em różnego rodzaju mięs i warzyw. Jeżeli chodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko.    Pasztet domowy  Składniki:  2-3 duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być(...)pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs.  Pasztet z pieczarkami Wykonanie:  Warzywa obrać i pokroić. Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki wtedy szybciej się ugotuje. Do większego garnka wlać wodę i lekko ją osolić, wrzucić liście laurowe

Aromatyczne Podróże
Po prostu rosół! 210

kroję na 2-3 części. 13 Po 1,5 godziny gotowania wywaru dodaję warzywa po kawałku, tak aby nie przestał się gotować, można trochę zwiększyć temperaturę na czas dodawania warzyw a następnie znowu ją zmniejszyć. 14 Dodaję pieprz cayenne oraz gałązki lubczyku i gotuję bez przykrycia przez 1 godzinę i 15 minut na małym ogniu. 15 Po tym czasie dodaję(...)słoików i zamykam na gorąco, stawiając słoiki wieczkiem do dołu. 19 Wystudzony rosół można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. 20 Smacznego! Wskazówki Mięso można zużyć do pasztetu a z warzyw przygotować sałatkę z jajkiem. Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :) Artykuł Po prostu rosół! pochodzi

Book of spells
Pasztet ze śliwkami 116

muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane(...)Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo

Kardamonovy
Pasztet z drobiu 171

tyle aby wszystko było przykryte) i gotować na wolnym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Obrane mięso, przestudzone warzywa i wątróbkę przepuścić przez maszynkę. Jeśli chcemy uzyskać gładki pasztet to najlepiej mięso i warzywa zmielić dwa razy. Gdy nam nie zależy na gładkości, to możecie zrobić tak jak ja i wszystko potraktować blenderem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać(...)należy dodać parę łyżek wywaru, w którym gotowała się wątróbka z warzywami (ja dodałam 5 łyżek).      Specjalne foremki lub zwykłe blaszki wysmarować tłuszczem i delikatnie obsypać mąką kokosową. Masę przekładamy do foremek, starając się dokładnie uklepać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.      Wierzch pasztetu dokładnie wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 112

Wegetariańskie pasztety tak przypadły nam do gustu, że przyrządzam je dosyć często. Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co

Mienta blog
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 148

miniaturki, na których niewiele widać)  czy Miksera. Pracy więcej, ale efekt bardziej estetyczny, choć to oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz

Weekendy w domu i ogrodzie
Śniadanie jak w "Grze o Tron" 184

filmu "Gra o tron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka, jajka ugotowane

Passions hobbies life
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 143

południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini, jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć

Chilli Czosnek i Oliwa
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 534

pasztetów warzywnych można dodawać przeróżne składniki. Ograniczają nas tylko smaki i upodobania. Są wspaniałą alternatywą dla wegetarian. Połączenie smaków jest naprawdę rewelacyjne. Połączyłam w dzisiejszym pasztecie  kaszę jaglaną, ciecierzycę i cukinię . Dodatek suszonych pomidorów podkreślił jeszcze jego smak. Składniki: 400 g ciecierzycy ( ja dodałam gotową z zalewy ) szklanka suchej kaszy jaglanej 1 większa cukinia 3-4 duże cebule(...)wsypałam wystudzoną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Oba składniki zblendowałam. Powstała gładka i jednolita masa- nasza baza pod pasztet. Na patelnię wlałam olej i podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej starty czosnek. Starłam na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Dodałam warzywa do cebuli i chwilę podsmażyłam. Z cukinii odcisnęłam sok i dorzuciłam do reszty. Dodałam przyprawy i chwilę jeszcze

potrawyregionalne
Zielony pasztet 189

Zielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy.  Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy(...)kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić

Delicious Titbits
Pasztet z cukinii 131

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Pasztet z cukinii 124

Warzywa w ogrodach dojrzewają, a wśród nich cukinia – wykorzystam ją by przygotować pasztet z cukinii. Zacznijmy od tego, że cukinia to idealne warzywo dla osób, które chcą zrzucić kilogramów tu i ówdzie. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera też sporo witamin i minerałów. Cukinia jest również pożądana w diecie antyrakowej oraz odkwaszającej. I co ważne, nie odkładają się w niej(...)Polecam wam także inne moje przepisy – zapiekanka ziemniaczana – 4 składniki , albo wypróbujcie także propozycję na kolorową pieczeń z mięsa mielonego . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Pasztet z cukinii jedna duża cukinia 4 jajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju

Kuchennyviral.pl
Pasztet z ciecierzycy z warzywami 125

znowu zaczną uginać się pod nadmiarem jedzenia. A co, jeśli dbamy o linię, lub najzwyczajniej w świecie, nie jesteśmy fanami ciężkiej kuchni? Możecie się pokusić o przygotowanie pasztetu z ciecierzycy i warzyw. Nie wymaga zbyt wielu wyszukanych składników a i pracy z nim niedużo. Będzie on stanowił doskonałą alternatywę dla mięsnych pasztetów. Oryginalny przepis ( klik ) zawierał jeszcze m.in. suszone pomidory(...)lniane. Pominęłam je, ponieważ ich zwyczajnie nie miałam. Smak pasztetu można dowolnie modyfikować dodając różne przyprawy. Z podanej porcji wychodzi duża keksówka. Jeśli nie planujecie tak dużego wypieku przygotujcie pasztet z połowy porcji albo włóżcie część do zamrażalki. Składniki: 2 szklanki ciecierzycy 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 20 cm jasnej części pora 3 średnie cebule 3 małe ząbki czosnku

My simple kitchen
Terrina z jajkiem i warzywami 1698

Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania