pasztet z warzyw - 1021 przepisów (strona:37/69)

Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 158

wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco

Kuchnia Beaty
Pasztety: meksykański i orientalny 187

Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 170g. Pasztet orientalny   Skład: cieciorka, cebula, skrobia kukurydziana, rodzynki, olej roślinny, wiórki kokosowe, koncentrat pomidorowy, sól, czosnek, przeciwutleniacz – (witamina C) kwas askorbinowy. Firma: Primavika Sp. z o.o. Cena: ok. 5 zł. Masa netto: 170g. Pasty nie zawierają konserwantów i smakują rewelacyjnie. Idealne do kanapek z warzywami. Najlepiej kupić w Piotrze i Pawle

Qlinarnie i Qlinarnie
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 219

radością bałwana.  ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki1 kg podgardla1 kg wątroby wieprzowejgarść suszonych grzybów3 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula szklanka bułki tartej3 liście laurowe6 ziaren ziela angielskiego6 ziaren czarnego pieprzusólpieprz6 jajek  Łopatkę i podgardle ugotowałam do miękkości z grzybkami, włoszczyzną,  listkami, zielem angielskim i pieprzem. Wyciągam mięso i warzywa, a cebulę   wyrzucam. Gorącym wywarem

W kuchni Karmel-itki
Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 155

Pasztet sojowy z porem i tymiankiem 200 g soi 1 por (300g) 1 marchewka (100g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (100g) 2 jajka olej do smażenia i wysmarowania foremki tymianek cytrynowy sól morska pieprz Przygotowanie. 1. Soja . Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy(...)wieczór. Następnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Por smażony i reszta warzyw. Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale to właśnie im zawdzięczamy wyraźny końcowy smak. Smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby pozwolić warzywom odparować

Pij soki wyciskane
Pasztet z gęsi 165

tylko w listopadzie. Gęsina to zdrowe i smaczne mięso. Świetnie smakuje gęś pieczona z jabłkami lub na kapuście, a żurek na gęsinie nie ma sobie równych. Ja postawiłam na pasztet - ta wersja domowej wędliny podbije podniebienia wszystkich biesiadników. A do tego żurawina lub ćwikła - będzie pysznie;) Składniki: 2 gęsie udka (ok 1kg) 200g wątróbki z gęsi 200g podgardla wieprzowego(...)mięso było na prawie całe przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok 2godzin). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i warzywa wyjąć z bulionu, ostudzić. Kajzerki pokroić i namoczyć w bulionie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem, wlać brandy, dodać

Obiad gotowy
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 224

Znakomity, intensywny w smaku, rosół. Ponieważ mój wolnowar ma pojemność 3.5 l, po włożeniu mięsa i warzyw nie zostaje zbyt wiele miejsca na płyn. Ale  dzięki  temu rosół, który otrzymujemy jest niezwykle aromatyczny. Na ogół pierwszego dnia jemy zupę jako czysty  rosół, tylko  z domowym makaronem, natomiast resztkę która zostaje, następnego dnia traktuję(...)Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso  zjeść  bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę

Stare Gary
Jak naturalnie i niebanalnie wzmocnić smak potraw wegańskich? 118

wyrazistość smaku danej potrawy; wszystkie te warzywa są łatwo dostępne, a przy tym niejednokrotnie tańsze od sztucznych wzmacniaczy smaku; 2. płatki drożdżowe – nieaktywna postać drożdży, dodająca potrawom lekko serowego i przy tym słodkiego posmaku; znacząco dopełnia smaku wielu potraw roślinnych, szczególnie zaleca się dodawanie płatków do zup, sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł

Ugotowane pozamiatane
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 128

Domowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Dip cebulowy ze stoutem 150

  Pomimo mojej niechęci do cebuli (łzy, ból i cierpienie), ja cebulę zwyczajnie uwielbiam. Zupy, sosy, cebula duszona, cebula surowa – zwyczajnie lubię. Zresztą, na terenach Polski

Gotuj z Blue Raven
Pasztet mięsno - warzywny. 190

Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny.Składniki:6 udek z kurczaka;300 g mięsa wołowego;200 g wątróbki drobiowej;2 jajka;2 marchewki;pietruszka;1/2 selera;3 łyżki mielonych orzechów włoskich;liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane i umyte warzywa, zalewamy wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie

Miksturownik
Pasztet z cukinii 105

miłośników cukinii mamy kolejną propozycję, która idealnie nada się do kanapeczki na śniadanie (i nie tylko) czyli pasztet z cukinii Świetna alternatywa do miesnych pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz(...)czosnkiem pozostawiamy do wystygnięcia. Marchewki myjemy i obieramy. Cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Cukinie i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub możemy użyć do tego malaksera. Starte warzywa lekko solimy i pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko

Kuchenne Wariacje
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 146

szczególnie ten pieczony , zawsze jest pyszny . Uwielbiam go ,szczególnie ze świeżym pieczywem ..mniam Tymiankowy prosiak , jest inspirowany , kanapką , którą jadłam w Belgii , były w niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba(...)tymianku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej smalec do smarowania formy 1 łyżka pieprzu , sól do smaku Golonko , słoninę , nastawiamy w dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy warzywa,solimy i gotujemy do miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy do przestygnięcia , obieramy z kości

Ogrodnik w podróży
Pasztet drobiowy 188

mój pierwszy pasztet ,długo się przymierzałam i teraz mogę powiedzieć ,że to wcale nie jest trudne a już nigdy nie kupię pasztetu w sklepie :) smak jest lekko pikantny ,pachnie przyprawami w całym domu :) nie wymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej(...)liście laurowe - 2 ziarenka ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki tymianku - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : Do garnka w wodą wrzucić mięso drobiowe ,warzywa, ziele ,liście laurowe i lekko posolić ,gotować na wolnym ogniu ok 2 godzin . Wrzucić wątróbkę i gotować jeszcze pół godziny ,wystudzić i obrać mięso z kości . Zmielić wszystko dwa razy

Wypieki Rene
Domowa lemoniada 168

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!