Własnoręcznie przygotowana pasta na kanapki to zdrowe śniadanie lub kolacja. Nie wymaga dużo czasu, a jest świetnym urozmaiceniem posiłków. Dodatki mogą być różne, za każdym razem otrzymamy inny smak :) No i przede wszystkim powinniśmy jeść ryby, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam wiele potrzebnych składników odżywczych. Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 5-6 jajek 2 łyżki keczupu(...)przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (można użyć sitka do krojenia jajek). Tuńczyka rozdrabniamy, dodajemy do jajek, całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy lekko rozcierając pastę łyżką. Dodajemy majonez i keczup, przyprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzem
Kolorowy PrzepisownikZapraszam na śniadanie wg Jolanty KG :)) tą pastę również znalazłam w Jej przepisach i bardzo się z tego cieszę, bo jest świetną propozycją na syte i smaczne śniadanie :) właściwie rzadko robiłam pasty z użyciem twarożku, bo kiedyś za nim nie przepadałam. Jak polubiłam jadłam rzadko, a w podobnej formie zazwyczaj kupowane. Ta je bije na głowę :) przygotowałam sobie pierwszy
Kolorowy Przepisownikzielony kolor sprawia, że aż chce się ją jeść. Nie zawsze mamy ochotę na ser czy wędlinę do kanapki. To właśnie wtedy z pomocą spieszą nam wszelkiego rodzaju jajeczne pasty a dziś prezentuję przepis na jedną z moich ulubionych. Zasmakuje każdemu wielbicielowi szpinaku i sprawi, że kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki
Szefowa kuchniDawno nie jadłam ryb, dlatego postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. W sklepie upatrzyłam sobie makrele - idealne do pasty na kanapki. Ostatni raz taką pastę jadłam dobrych kilka lat temu, więc postanowiłam, że właśnie ją przygotuję. Nie jest to zajęcie pracochłonne ani drogie - zmieścicie się w 10 zł przygotowując 500g tego smakołyku. Potrzebne nam: - 2 wędzone makrele o łącznej
W poszukiwaniu inspiracjiBlueberry Corner by "jagodzianka" Przedstawiam Wam nową wersję pasty z wędzonej makreli. Świetnie się komponuje z wiejską bagietką, na śniadanie lub kolację. Porcja dla … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z wędzonej makreli z oliwkami, awokado i papryką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerHiszpańskie oliwki, hiszpański ser niedojrzewajacy Fresch cheese - smakowo jak ricotta czyli połączenie idealne. Polecam wszystkim smakoszom jako pastę do chleba albo jako samodzielne danie śniadaniowe. Pasta z oliwkami i hiszpańskim serem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieśrodku będzie maślane. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek - wszystko dokładnie zmiksować na gładką pastę. Zajmie to kilka minut. Do gęstej, gładkiej pasty dolewamy powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło. Gotowy hummus przekładamy na talerz
Plate of JoyPasty kanapkowe można przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie
MamaOskarkaIdąc za ciosem, przygotowałam kolejną pastę kanapkową. Znów jest prosto, z tym że teraz warzywa są pieczone - level wyżej:) Wyszło dość aromatycznie, jeśli chcecie możecie zamiast bazylii użyć innych świeżych ziół, np. oregano. Polecam do ciemnego pieczywa, w np. połączeniu z mozzarellą i pomidorem. Ewentualnie jako dip do warzyw. A i nie sugerujcie się dużą wartością kaloryczną - pasty jest
Powiedz dietom nieBakłażany bardzo lubię. Często jego plastry grilluję, a potem zawijam z farszem i zapiekam. Ty razem padło na pastę, która w zamyśle miała być dodatkiem do makaronu, ale została zjedzona z dodatkiem... chrupiących bułek. Polecam ją każdemu, kto lubi orzeźwiające i lekkie smaki. Eksperymentujcie z dodatkiem przypraw i ziół, nie zawiedziecie się. Składniki: 2 średnie bakłażany , 2 łyżki posiekanej świeżej(...)temperaturze 200 stopni. Zgrillowane plastry bakłażana przestudzić i zdjąć z nich skórkę. Zmiksować blenderem wraz z oliwą. Dodać posiekane drobno zioła, sól i paprykę, dokładnie wymieszać. Pasta smakuje ze świeżym pieczywem, bez żadnych innych dodatków. Można ją również podać z ugotowanym al dente makaronem. Ilość ziół i przypraw można modyfikować według uznania
Codzienna kuchnia niecodziennarytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!). Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie :) Na pierwszy ogień banalnie(...)prosta i szybka w przygotowaniu pasta z fasoli. Z lenistwa użyłam tej w puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami. Składniki: puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu) ząbek czosnku 3 łyżki oleju nierafinowanego 1 łyżeczka papryki ostrej gałązka tymianku szczypta chili sól, pieprz 1. Wszystkie składniki zblenduj. 2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni. Energia (całość
Powiedz dietom nieZnów na blogu pomysł na szybką pastę nie tylko do kanapek. Wytrawną masą można również wypełnić kruche tartaletki i zaserwować na imprezie. Doskonała przekąska z nutą słodyczy, którą nadają bataty oraz marchewki, przełamana wędzonym posmakiem makreli. Jak dla mnie bomba ! Do tego lekka wiosenna surówka ! Mmmmm.... Pasta z pieczonych batatów i makreli wędzonej Składniki: 1 batat (surowy; około 400g
Życie na widelcuroku już nie popełnię tej zbrodni i nie pozwolę truflom ponownie zgrzybieć:) i wykorzystam je do ostatniej łyżeczki :P Makaron z truflami SKŁADNIKI: 300-400 g makaroniku 50g pasty truflowej śmietana 2 ząbki czosnku zielona pietruszka sól, pieprz, pecorino romano lub parmezan Makaron ugotować al dente. Na masełku bardzo delikatnie zeszklić czosnek, dodać pastę truflową a po chwili. śmietankę. doprawić
MarciochaKucharzymakaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym
MarciochaKucharzyMakaron. Makaron cierpliwy jest, wyrozumiały jest i zniesie wszystko oprócz rozgotowania. Niedawno dane nam było poznać cudownych Włochów, którzy na makaronach znali się jak mało kto. Poznaliśmy firmę Antica Pasta, która produkuje makarony z pszenicy durum. Spróbowaliśmy, pogłębiliśmy wiedzę o makaronach i któregoś dnia padła propozycja wspólnego gotowania, pokazów i współpracy. Otworzyło się przed nami makaronowe niebo. Zacznijmy od tego(...)znowu gotujemy 10 min. Dodajemy świeże oregano i bazylię (można zastąpić suszonymi). Makaron gotujemy, dodajemy do sosu i mieszamy. Po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem. Smacznego. Post Antica Pasta i sos Bolognese pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen