pasty - 13297 przepisów (strona:243/887)

Karmelowa babka z krówkami 132

  Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i

Korniszonki
Wilgotna babka serowo- pistacjowa 96

słodkiej śmietany. Błyszcząca, delikatna i bardzo mleczna. Propozycja dla odważnych, czy znajdą się tu tacy?! Składniki na 1 babkę: 3 jajka w temp. pokojowej 50g miękkiego masła 20g miękkiej pasty pistacjowej 200g twarogu sernikowego ½ szklanki drobnego cukru 1 mały cukier wanilinowy ¹⁄₃ szklanki oleju 250g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier śmietanowy: 80g śmietany 36% ½ szklanki cukru(...)pudru Kilka zielonych, surowych pistacji Sposób przygotowania: Jajka, pastę pistacjową, cukier kryształ oraz wanilinowy i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy miękkie masło oraz twaróg sernikowy, a na końcu olej. Do gotowej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem, wysypanej odrobiną bułki tartej i uprzednio mocno schłodzonej

Kuchnia w czekoladzie
Pikantne krewetki po syczuańsku, błyskawiczne chińskie danie 91

przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny. 5 minut i danie gotowe! Aby przygotować krewetki po syczuańsku, oprócz krewetek potrzebujemy kilku kluczowych składników z kuchni świata:  pasty z fermentowanej czarnej fasoli, oleju sezamowego, oleju z orzeszków ziemnych czy czarnego octu ryżowego. Wszystkie te składniki możecie znaleźć na azjatyckich stoiskach lub w internetowych sklepach m.in. w Kuchnie Świata(...)Składniki SOS 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili 2 łyżeczki czarnego octu ryżowego (lub octu jabłkowego) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego KREWETKI 1,5 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)  2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru 1 łyżka grubo posiekanego czosnku

Tajemnice Smaku
Wielkanoc na diecie – czyli krótko o zasadzie 80/20 64

wędzonym łososiem i jajkiem Kosmiczny chlebek szpinakowy Carpaccio z buraka Sałatka z burakiem i jabłkiem Jajko zapiekane w bułce Chlebek z płatkami owsianymi i chia Domowa wędlina z kurczaka Pasta jajeczna z awokado Sałatka ryżowa z tuńczykiem i zielonym ogórkiem Wytrawny chlebek z twarogu Pasztet z cukinii Pasta warzywna z kaszą jaglaną Sałatka pomarańczowa z miętą i pistacjami Orzechowy jagielnik

Natka Pietruszki
Wielkanocne jajeczka z łososiem 85

Wielkanocne jajeczka z łososiem Jajeczka wypełnione kremową pastą z chrzanem i łososiem, to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nasz stół wielkanocny.     Składniki: 3 -4 jajka 50 g wędzonego łososia 1 łyżeczka majonezu pół łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka serka śmietankowego (typu Almette) sól, pieprz       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy(...)jajek dodajemy majonez, chrzan, serek oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Całość miksujemy lub blendujemy na gładką masę *** *** Połowę wędzonego łososia kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do pasty jajecznej *** *** Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Powstałym farszem wypełniamy białka jajek *** *** Pozostałego łososia kroimy w paseczki i ciasno zwijamy tworząc różyczki. Różyczkami z łososia przyozdabiamy jajeczka

Blog z Apetytem
HUMMUS Z BURAKIEM 131

Appetit! 😉 HUMMUS Z BURAKIEM 200 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki) 150-200 g pieczonego, obranego buraka (średniej wielkości bulwa) sok z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki pasty tahina, najlepiej domowej roboty 1-2 obrane ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ewentualnie oliwa z oliwek lub łyżka lodowatej wody Sposób przygotowania: Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją na sicie(...)aluminiową i wstawiam do rozgrzanego pieca. Po 45-55 minutach burak powinien być idealnie miękki. Po upieczeniu obieram go i zostawiam, aż wystygnie. Ciecierzycę blenduję wraz z czosnkiem i pastą sezamową na gładką masę. Dodaję upieczonego buraka, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli hummus jest zbyt zwarty, dodaję oliwę z oliwę lub łyżkę lodowatej wody.  Dekoruję prażonymi ziarnami

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka maślane z dziurką. 82

słoik z ciastkami, bardzo ładnie wygląda  na kuchennym blacie.  Z tej porcji składników zrobiłam 31 ciasteczek. Składniki: 100 g. masła 100 g. cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 250 g. mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolny dżem Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać.  Następnie dodać pastę waniliową, wsypać

Agusiowe smakołyki
Wieniec drożdżowy z pesto 61

pesto robiąc wieniec drożdżowy? Klasyczne pesto bazyliowe nie jest jedyną wersją nadzienia, jaką możesz wybrać. Idealnie sprawdzi się też pesto rosso czyli pesto z suszonych pomidorów. Możesz też wybrać pastę z innych ziół, które akurat znajdują się w twojej kuchni – w ten sposób możesz wykorzystać zieleninę, zanim zwiędnie i przestanie nadawać się do użycia. Ciekawym pomysłem na nadzienie będzie(...)również pasta ze słonecznika lub pesto z czosnku niedźwiedziego . Jak podać wieniec drożdżowy z pesto? Tak przygotowany wieniec drożdżowy z pesto nie potrzebuje wielu dodatków, ani specjalnej aranżacji. Wystarczy położyć go na dużej desce na środku stołu, pozwalając gościom odrywać sobie niewielkie kawałki. Warto dorzucić do niego jeszcze porcję świeżych ziół i jeden lub dwa sosy i masz gotową ucztę

okolicepalnika.pl
Tarta Truskawkowa Chmurka 65

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować do otrzymania gładkiej pasty. Resztę mleka i truskawki zmielić blenderem, dodać masło, cukier, zagotować. Do gotującego się mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli

moj przepis na
Gulasz na ostro z ciecierzycą 76

ciecierzycą- przepis Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Do przygotowania gulaszu najlepsze będzie mięso wołowe, ale możesz użyć też wieprzowego lub z udźca indyczego. Przygotuj pastę z przypraw i łyżki oleju: wymieszaj ze sobą po łyżeczce tymianku, wędzonej papryki, cząbru, kurkumy oraz mielonej kolendry. Możesz też użyć kuminu i odrobiny cynamonu, nadadzą gotowej potrawie orientalnego aromatu(...)przygotowaną pastą natrzyj mięso i wstaw do lodówki na około godzinę. Wyciągnij pół godziny przed przystąpieniem do gotowania, aby zdążyło się nieco ocieplić. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek i świeży imbir zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim cebulę, po czym dodaj do niej czosnek oraz imbir. Na koniec wrzuć też mięso. Podsmażaj z każdej strony

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone rzodkiewki 69

Pieczone rzodkiewki to świetna przekąska na ciepło lub zimno oraz dodatek do dań wszelakich, np. sałatek lub past. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik (co przyspiesza metabolizm) oraz wodę, dzięki czemu oczyszcza z toksyn. Rzodkiewka dzięki właściwościom przeciwzapalnym uważana jest za naturalny antybiotyk. Ponadto zawiera wiele witamin (C oraz A) oraz wartości odżywczych, m.in.: takich jak potas, cynk, miedź, fosfor. Warto(...)zmielonym pieprzem. Tak przygotowane rzodkiewki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 minut. Podaję gorące lub zimne, np. z sosem jogurtowo-koperkowym. Dodaję także do sałatek lub wykorzystuję do past, np. jajecznej ze szczypiorem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tortellini z pikantnym sosem pomidorowym 72

szynką) – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 ząbki czosnku – 1 szalotka – 80 ml białego wytrawnego wina – 100 ml passaty pomidorowej – 1 łyżeczka lub więcej pasty chilli – 2 łyżki czerwonego pesto – 2 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania – listki świeżej bazylii i/lub natki pietruszki do podania – 1 łyżeczka płatków chili – świeżo mielony czarny pieprz(...)minut. Wtedy rób wszystko jednocześnie. Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij. Jak zaczną się lekko rumienić dodaj białe wino, passatę, pastę chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania

nietylkopasta.pl
Ciasto z suszonymi śliwkami + film 56

składniki tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 300 g suszonych śliwek cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując(...)masy dodajemy pastę waniliową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy połowę ciasta i starannie je rozprowadzamy. Na cieście układamy suszone śliwki i przykrywamy je pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C około 40 -45 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzone ciasto posypujemy

Smakowite Dania
MILENA POLECA: MAKARON Z MIELONYM MIĘSEM INDYCZYM W POMIDOROWYM SOSIE 92

jest bogate w witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu oraz cynku. Mięso z indyka ma także niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niską zawartość sodu. Na bazie mięsa i pasty z przetartych pomidorów powstał przepyszny i gęsty sos, do niego Milena ugotowała rurki penne (oczywiście al dente!) i starła na tarce mozzarellę. Zresztą zobaczcie sami: Składniki na 4 porcje(...)chwilę na średnim ogniu (uważając, żeby czosnek się nie przypalił). Dodać mielone mięso z indyka. Podsmażać ciągle mieszając do czasu, aż mięso równomiernie zmieni kolor na jaśniejszy. Dodać passatę (pastę z pomidorów), choć mogą to być także pomidory z puszki. U nas najlepiej sprawdza się passata, bo jest gładka. Do sosu dodać przyprawy. Dużą szczyptę soli, trochę świeżo mielonego pieprzu

Dietolog
Raffaello kokosowo-morelowe 54

końcu wpisu są podane wartości odżywcze tych pyszności Mniam, mniam! Składniki (20 sztuk): 100g kaszy jaglanej, 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych + około 1/2 szklanki do obtoczenia kuleczek, 4 łyżki pasty kokosowej, 1 szklanka napoju migdałowego, 6 suszonych moreli niesiarkowanych. Sposób przygotowania *Aby było szybciej, to na noc wsypuję kaszę do miseczki i zalewam ją wodą. Rano przepłukuję i wrzucam(...)kaszę jaglaną ugotuj na napoju migdałowym. Później suszone morele zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, a następnie zblenduj je na gładką masę. Później do ugotowanej kaszy dodaj pastę kokosową, zblendowane morele oraz 4 łyżki wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rękoma formuj kuleczki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przed zjedzeniem włóż kuleczki do lodówki. WARTOŚCI ODŻYWCZE

Natka Pietruszki

Proponowane wyszukiwania