pasty - 13297 przepisów (strona:230/887)

Zupa Tom Yum 173

kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty tom yum 1/2 cebuli 1 cebula szalotka 3-4 świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego(...)imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gdy całość zagotujemy dodajemy do tego pokrojona w ćwiartki cebulę. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na samym końcu dodajemy surowe krewetki. Całość gotujemy przez chwilę. Z zupy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Wiosenna pasta z sezamem - Laureat w konkursie ,, Przepis na sławę". 114

wspominałam tydzień temu, zajęłam trzecie miejsce w konkursie zorganizowanym przez Majonez Kielecki , tzn ja i moja pasta. Tak jak obiecałam, po dotarciu nagrody opublikuję nagrodzony przepis. A więc dziś dostałam komplet garnków Tefal,  zestaw produktów Majonez Kielecki  oraz list z gratulacjami. 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu Kielecki 3 łyżki serka  2 łyżki sezamu(...)dodajemy sezam, skórkę z cytryny, pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  I to tyle, w prosty sposób mamy szybką, aromatyczną,  smaczną, wiosenną pastę do kanapek. A rozsmarowana na liściu sałaty, ułożonym na ciemnym pieczywie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.  Często mniej znaczy więcej, nie trzeba wcale długiej listy, skomplikowanych procesów przygotowawczych

Dieta moja pasja
Pasta z białej fasoli szybka i aromatyczna. 122

smarowidło do kanapek. Robi się szybko, można  regulować intensywność smaku i przypraw według własnego gustu. Ten przepis także startował w konkursie Majonez Kielecki, ale to inna moja  pasta wygrała. puszka białej fasoli 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki) sól i pieprz do smaku Przy wyborze fasoli patrzcie na listę składników, czym mniej tym lepiej. Fasolę(...)fasoli. Doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Potraktujcie tą fasolę i majonez jako bazę, a dodatki smakowe można zmieniać. Ostatnio dodałam bazylii, znakomicie smakowało. Na kanapkę z taką pastą obowiązkowo jakiś pomidor czy inne warzywko. I coś dla tych co będą krzyczeć....majonez, tłuszcz!!! Tak, tłuszcz w niewielkich ilościach jest potrzebny, a wręcz wskazany. Aby witaminy z grup rozpuszczalnych

Dieta moja pasja
pyszna i zdrowa pasta z makreli... 127

wsypać do miski świeżą wędzoną makrelę dokładnie obrać z ości, dodać do miski, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę dodać pieprz mielony, olej rzepakowy i wszystko dokładnie widelcem połączyć na pastę, schować do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły pasta jest aromatyczna, pyszna, zdrowa i smakuje z ciemnym pieczywem najlepiej...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Błyskawiczna pasta z kurczaka alla dip, do chleba lub słonych przekąsek. 148

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na błyskawiczną i szybką pastę z kurczaka do chleba lub słonych przekąsek. Mi taka pasta bardzo smakuje ze słomką ptysiową firmy  BRZEŚĆ którą mam przyjemność testować, powiem Wam że jest wyśmienita z siemieniem lnianym, sezamem,słonecznikiem i czarnuszką. Przepis dodaję do akcji  Błyskawiczny Piątek . Zapraszam :)   Składniki : 2 upieczone udka z kurczaka 1 duży

Sama słodycz i szczypta chili
Sojonez – wegański majonez 229

zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek. Dla mnie majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem(...)spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Sprawdź również przepis na pastę bezjajeczną ! Artykuł Sojonez – wegański majonez pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 214

fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół(...)talerzu wg uznania. Przystępujemy do gotowania :) Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na dno garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę mleka kokosowego, lub tak jak pisałam wcześniej , mleko i śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia

Jemy Pijemy
PASTA MISO – CHOĆ O TYM NIE WIESZ, CHCESZ MIEĆ JĄ W SWOJEJ KUCHNI 194

naszych domach pojawia się stosunkowo rzadko, głównie dlatego, że traktujemy ją jako dodatek do jednego dania, zupy miso-shiru. Tymczasem, pasta miso ma znacznie więcej zastosowań. Artykuł PASTA MISO – CHOĆ O TYM NIE WIESZ, CHCESZ MIEĆ JĄ W SWOJEJ KUCHNI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Klasyczny hummus 126

Klasyczny hummus Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini . Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako(...)pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy z puszki), dlatego też będzie rewelacyjna na imprezy i wizyty niezapowiedzianych gości. Tych ostatnich można niby olać ze względu na przyjście nieproszonym, ale po co skoro mamy dzięki

Blendman
Hummus - pasta z ciecierzycy 239

Hummus - pasta z ciecierzycy    Składniki: 600 g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka sezamu   2 ząbki czosnku 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kuminu mielonego  1 szczypta papryki słodkiej  1 cytryna Jak ugotować ciecierzycę?  Ziarna przepłukać, zalać wod ą , odstawić na 12 godzin. Następnie wylać wodę, przepłukać ponownie namoczone ziarna, zalać wod ą . Gotować(...)przeznaczonym do miksowania urządzeniu umieszczamy wodę, ciecierzyc ę , 2 ząbki czosnku, sezam, sok z całej cytryny, sól, kumin. Całość blendujemy na gładką masę aby uzyskać pożądaną  pastę.  Podając przyozdabiamy mielonym kuminem, słodką papryk ą oraz skrapiamy oliw ą z pierwszego tłoczenia.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pasta jajeczna z brokułami 1162

Pyszna i sycąca pasta z jajek i brokułów, idealna do smarowania pieczywa, często przyrządzam ją na piątkowe śniadania. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 6-7 różyczek brokułów  3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól himalajska Swojski wyrób Przyprawa do kanapek Swojski wyrób Pieprz Sposób przygotowania: Różyczki brokułów wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, brokuły kroimy na małe kawałki. Dodajemy majonez oraz musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do kanapek. Wszystko dokładnie mieszamy, pastę przed podaniem schładzamy

Bajeczna Kuchnia
Do chleba, panie szparag! 128

innym wykwintnym wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie. W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo siekaną pastę do chleba. Bardzo prosta i bardzo łatwa sprawa! A smakiem naprawdę może zaintrygować. Jest lekka, zielona, chrupiąca i bardzo, bardzo wiosenna! No to jak, spróbujecie? ;) Szparagowe smarowidło z orzechami Potrzebujesz: 500g(...)twarde końcówki. 2. Warzywa ugotuj. ( ja dotowałam na parze) 3. W miseczce rozdrobnij twaróg i wymieszaj go dokładnie ze śmietaną. 4. Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć. 5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę. 6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem. 7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kanapkowa pasta z suszonymi pomidorami 141

Pachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w "samotności" spełnia doskonale rolę "masła". Składniki:  2 jajka 1 awokado 4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupinek. Przekładamy do misy blendera razem z obranym(...)pozbawionym pestki awokado oraz suszonymi pomidorami. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem. Ze względu na słoność suszonych pomidorów pasta nie wymaga dodatkowej ilości soli (przynajmniej dla mnie

Kuchnia w czekoladzie
Pasta wegańska. Biała fasola i prażony słonecznik 127

Pasta Składniki: biała fasola słonecznik oliwa z oliwek suszone pomidory sól Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) ugotowałam do miękkości. Słonecznik uprażyłam. Do fasoli dodałam słonecznik, suszone pomidory, oliwę i sól. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia

nietadieta

Proponowane wyszukiwania