Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie. Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek. Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo. Zachęcam do kiszenia czosnku. Przepis pochodzi(...)książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey. Kiszona pasta czosnkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzosnek kiszę często a tym razem po marokańsku. Pasta nada smaku każdej potrawie, można nią natrzeć mięso i upiec, można posmarować cieniutko kanapki, można dodać do sosu pomidorowego czy innego, można eksperymentować, zapach jest murowany. Smak idealny jak dla kiszonek, nie czuć charakterystycznego, ostrego zapachu czosnku. Zachęcam do kiszenia bo to samo zdrowie dla organizmu. Przepis pochodzi z książki(...)Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey. Marokańska kiszona pasta z czosnku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePesto bazyliowe- włoska pasta na bazie świeżej bazylii, orzechów, czosnku, oliwy oraz odrobiny twardego sera, którą najczęściej wykorzystuje się w daniach makaronowych, jako marynata do mięs czy pasta do chleba. W klasycznym pesto podstawą- oprócz najważniejszej bazylii- są orzeszki piniowe oraz ser parmezan, jednak możliwe są odstępstwa od tej reguły i można użyć innych orzechów lub pestek: nerkowce, słonecznik, dynia
Kraina Miodem Płynącajajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę słodką, posiekany szczypiorek z koperkiem, majonez, wszystko dobrze wymieszać, do smaku dodać soli lub kucharka, schować do lodówki na 2 godziny - pasta z kiełbasy i jajek jest smacznym dodatkiem do smarowania pieczywa, dobra jakościowo kiełbasa nada paście wybornego smaku..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciecierzycą i resztą składników na gładką masę,na końcu dodajemy czarnuszkę,mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem,i polewamy po wierzchu oliwą co zapobiegnie wysuszaniu naszej pasty. Smacznego!! rada: Pastę tahini możemy kupić gotowa w sklepie lub uprażyć kilka łyżek sezamu na suchej patelni i jak wystygnie zmiksować z łyżką oliwy na krem
Swojskie jedzonkonaczynia Thermomixa lub młynka do kawy lub blendera posiadającego dużą moc Miksujemy, aż sezam zacznie wydzielać olej, a mas będzie rzadkiej konsystencji, od czasu do czasu zbieramy pastę z boków naczynia. Opcjonalnie dodajemy olej i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy. Gotową masę możemy używać do wielu dań i wypieków, np. do humusu
Domowy Smak JedzeniaJajka faszerowane guacamole Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam! Składniki: 6 jajek 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z limonki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 niewielki pomidor pół pęczka szczypiorku szczypta chili, sól(...)oraz oliwę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili *** *** Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy z soku *** *** Pomidora dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy *** *** Białka wypełniamy farszem *** *** Papryki i pozostałe awokado kroimy w drobniutką kosteczkę *** *** Jajeczka dekorujemy z wierzchu kawałkami papryki i awokado **** *** Jajka faszerowane guacamole należy przygotować nie więcej niż
Blog z ApetytemMocno aromatyczna warzywna pasta idealna do kanapek, świetna jako imprezowa przekąska podana na krakersach ale równie doskonale smakuje z ciepłymi, chrupiącymi grzankami. Składniki: 1 puszka cieciorki (450g) 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 suszone pomidory z oliwy sól pieprz 1 pęczek natki z pietruszki Wykonanie: 1. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić(...)Cieciorkę odsączyć z zalewy, a czosnek obrać i pokroić w plasterki. 3. Paprykę, cieciorkę, czosnek, ketchup i suszone pomidory przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pasty. Całość doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać z dodatkiem świeżej natki z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)drobno marchewkę, korzeń pietruszki, pokrojony drobno por, vegetę, łodygę od brokuła i kilka większych kwiatków, gotować 10 minut, obroty wsteczne 1 – wyjąć łodygę brokuła i wyrzucić – dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pozostałe brokuły, tortellini, doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, obroty wsteczne 1 – wlać śmietanę i wymieszać za pomocą kołpystki. Smacznego
Kuchnia PokoleńSmaczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makrelę dokładnie obrać(...)nadmiaru soku. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 4. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować do konsystencji pasty. Doprawić solą i pieprzem
Szalona Kuchnia EwelinyRewelacyjna, zdrowa śniadaniowa pasta do kanapek na bazie chrupiącego brokułu, ugotowanych na twardo jajek, pachnącego, świeżego szczypiorku i wyrazistego, aromatycznego czosnku to moja propozycja smarowidła własnej roboty. Składniki: 500g brokułu 3 jajka 1 pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)następnie wystudzić i rozgnieść widelcem. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. 3. Wszystkie składniki pasty przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, całość dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyzawsze kupuję jedną puszkę na zaś, na wypadek gdyby moje śliniaki ożywiły się na myśl o hummusie, żeby w takim momencie dogodzić sobie i pozostałym tajemnym zjadaczom tej pysznej pasty:) Składniki: 1 puszka cieciorki 1 łyżka tahini 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta soli czarny pieprz świeżo mielony(...)woreczka, zostawić do wystudzenia (ułatwi to usunięcie skórki). Następnie zdjąć skórkę, paprykę pokroić w kostkę. Cieciorkę, sok z cytryny, oliwę, tahini, czosnek i paprykę zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce
Obiad gotowyDziś polecam Wam prosty, ale naprawdę pyszny dodatek do pieczywa. Pasta kanapkowa z pestkami dyni . Pestki dyni dodają całej paście fajnej chrupkości. Spróbujcie. Składniki: 2 jajka 2 łyżki pestek dyni prażonych z solą himalajską QUICK SNACK Moreso 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 płaskie łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu (gęstszego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo
Słodkie okruszkiwyrzutów sumienia. Awokado ma dużo tłuszczu w sobie ale jet on zdrowy, dobrze przyswajany przez organizm i szybko spalany. Oregano poprawia trawienie i pachnie obłędnie. Zaczynamy miksowanie? Robicie takie pasty? Oreganowa pasta z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAwokado czasem się nudzi, a masło jest drogie. Świetnym rozwiązaniem jest zrobienie innego smarowidła. Pasta z ciecierzycy nie tylko jest bogata w białko ale także świetnie smakuje ! SKAŁADNIKI: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 1/2 łyżeczki soli czarnej 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka musztardy francuskiej parę łyżek wody PRZYGOTOWANIE: 1. Cieciorkę namaczamy przez(...)dzień gotujemy do miękkości. 3. Do blendera wrzucamy ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, dodajemy musztardę i olej. Miksujemy. Doprawiamy czarną solą, pieprzem , kurkumą. 4. Ponownie blendujemy. * Jeśli konsystencja pasty będzie zbyt sucha można dodać trochę wody lub więcej oleju
Marcepanowa kuchnia