tego królowa kasz. Świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Składniki na 2 porcje : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 awokado 1 banan 1 kiwi 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu(...)poczujemy delikatny orzechowy aromat. Należy uważać by kasza się nie przypaliła i dosyć często mieszać. Wlewamy wodę i pastę z kurkumy. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem. Banan, kiwi i awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy razem z płatkami migdałowymi do kaszy. Przygotowanie
Szkrab Je Samszklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania tortownicy 4 łyżki lnu + 10 łyżek wrzątku 1/2 łyżeczka pasty z kurkumy przepis tutaj 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane i kokos mielimy w młynku(...)kawy. Daktyle i rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem - do poziomu bakalii. Len mielimy i zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy na sitku. Wkładamy do garnka, dodajemy pastę z kurkumy i zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia
Szkrab Je Samrazem pasta z awokado-pomyślałam czemu nie, i wyszło pysznie,dodatek czubricy zielonej idealnie podkreśla smak awokado -polecam gorąco Składniki: 2 awokado serek mały kanapkowy (ja użyłam Mój ulubiony)200g sok z połówki cytryny, przyprawa czubrica zielona ok łyżeczki sól,pieprz Przygotowanie: Awokado obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy serek i blendujemy(...)gładką pastę,doprawiamy czubricą i solą i pieprzem. Gotowe
Swojskie jedzonkoJeśli tylko zakupicie doniczkę z lubczykiem lub wyrwiecie ostatnie listki z ogrodu to warto pokusić się na zrobienie tej pasty. Jest mega aromatyczna i łyżeczka dodana do potrawy nadaje jej jedyny i niepowtarzalny smak. To bomba smakowa, nie potrzeba żadnych polepszaczy ani zgubnych kostek rosołowych. Pasta lubczykowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieodmiana na śniadanie i tak powstał ten zestaw. Puchate bułeczki z jajek i odrobiny mąki bezglutenowej, inspirowane "cloud bread", zabarwione kurkumą i spiruliną na ciepły zielony odcień. Do nich pasta z wędzonego karmazyna i quinoy z oliwą z oliwek, czarnuszką i plasterkami zielonego ogórka. Po takim śniadaniu od razu wyszło słońce ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 wędzony(...)stopni, na około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, bułeczki powinny być gotowe do zjedzenia, można poczekać kilka minut, aż przestygną. Przecinamy je na pół, smarujemy pastą i dekorujemy ogórkiem. Smacznego
Quinoa Raz!albo psikus – wybór zależy od Was. Składniki: - 2 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki(...)jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier z wanilią. Do miski ze składnikami suchymi wlewamy składniki mokre. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy (nic nie szkodzi jeżeli pozostaną drobne grudki). Foremki silikonowe „duszki” wypełniamy ciastem (można to zrobić łyżką do lodów). Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkoUwielbiam wszelakie smarowidła do chleba, o czym ... chyba już kiedyś wspominałam 😉. Staram się różnie łączyć składni takiej pasty, aby było smacznie i zdrowo ... no i za każdym razem trochę inaczej 😊 .Tym razem do mojej pasty postanowiłam użyć kawałek pięknego wędzonego halibuta. Ponieważ halibut jest dość tłustą rybą połączyłam go z ugotowanym i startym na tarce jajkiem oraz niewielką ilością
Walijskie Pichcenielubię takiej pogody. Szaro, buro i ponuro. Ale coś trzeba jeść i dziś mam pastę, którą można zrobić na śniadanie lub kolację. Ja zawsze robię więcej i mam na dłużej, bo taką pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Przy moich głodomorkach tyle nie wytrzyma ale u Was kto wie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitropem i zrobiłam tak, jak kiedyś robiłam zwykły smalec. Z cebulką, czosnkiem i jabłkiem. Można też dodać odrobinę ostrej papryki czy majeranku. Może i Wam zasmakuje taka najprostsza wersja pasty z fasoli, zwanej wegańskim smalcem 😊 Składniki: 200 g suchej białej fasoli 2 średniej wielkości cebule 2 większe ząbki czosnku 1 duże kwaśne i twarde jabłko lub 2 mniejsze 3 łyżki(...)wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na noc. Namoczoną ugotować do miękkości i wystudzić. Zmiksować blenderem lub zmielić przez maszynkę. Można także potłuc tłuczkiem do ziemniaków, ale wtedy pasta nie wyjdzie aż taka gładka. Do zmielonej fasoli dolać tyle wody z gotowania, aby nie była za bardzo zbita i dawała się później łatwo rozsmarować. Cebulę obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaWątróbka po żydowsku to pasta idealna na kanapki, która składa się ze smażonej wątróbki wraz z dodatkiem cebuli, jabłka oraz ugotowanych jajek. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków. Taką pastę możecie podać na świeżym pieczywie bądź zgodnie z tradycją żydowską - na chałce. Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 średniej wielkości cebuli 1/2 kwaśnego jabłka
Ugotowaćłyżki wyjąć miąższ. Miąższ z awokado dodać do jajek zmiksować blenderem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą faszerować jajka. Smacznego
Kuchnia PokoleńMój mąż bardzo lubi wątróbkę drobiowa, dlatego oprócz tradycyjnie smażonej na patelni staram się ją robić mu też w formie pasty na kanapki. Tym razem do wątróbki użyłam wina, kaparów i filecików anchois co dodało zmieniło jej smak na bardziej wyrazisty. Polecam, bo pastę robi się szybko i może być bardzo fajnym elementem ekspresowej przekąski dla gości czy kolacji
Bernika - moj kulinarny pamietnikśniadanie. Dlaczego? Dlatego, że są pożywne, szybkie w przygotowaniu i zawsze można wyczarować z nich coś innego. Nie ograniczajcie się do standardowych jajek na twardo czy miękko. Wszelkiego rodzaju pasty, omlety, muffiny będą świetnym sposobem na śniadanie. Do tego sezonowe warzywa oraz przyprawy i pyszny posiłek gotowy. Dzisiaj rano gdy zeszłam po sok z czarnej porzeczki do piwnicy zauważyłam(...)regale stoi słoik grillowanej konserwowej papryki. Postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania pasty jajecznej. Taka papryka jest słodka, miękka i bardzo smaczna. Świetnie komponuje się z jajkami. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 grillowane papryki pokrojone w drobną kostkę łyżka jogurtu greckiego łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, wędzona papryka Przygotowanie: Jajka drobno siekamy i mieszamy z papryką. Dodajemy jogurt oraz
Życie ze smakiemFegatini alla Veneziana, czyli wątróbka po wenecku, to pyszna i delikatna pasta kanapkowa z wątróbki i sardynek, podawana z oliwkami. W smaku przypomina pasztet i taką też ma strukturę. SKŁADNIKI 500 g wątróbki z kurczaka 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 1 mała puszka (115 g) sardynek w oliwie z oliwek 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sól, świeżo(...)wątróbkę przełożyć do misy blendera. Dodać sardynki w oliwie i natkę pietruszki, po czym włączyć urządzenie. Jeżeli masa będzie zbyt sucha, to można dolać jeszcze oliwy. W razie potrzeby pastę doprawić do smaku i przełożyć do miseczki. Przed podaniem dobrze schłodzić. Podawać z świeżym pieczywem i oliwkami
Passions hobbies lifeMoja druga połówka za życzyła sobie pastę z makreli :) Godz 19 no ale cóż. Czego się nie robi dla mężulka :D Jeśli lubicie takie pasty, to spróbujcie tego przepisu :) Jest pyszna ! :) Składniki: 2 makrele, 3-4 jajka 1 świeży ogórek 5 łyżek majonezu 3 łyżki łyżki ketchupu sól, pieprz Makrele dokładnie obieram ze skórki i ości
Domowa Kuchnia u Mamy