Smaczna pasta z zielonego awokado z twarożkiem, możemy ją przyrządzić na śniadanie lub kolację, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Składniki: 200 gram półtłustego twarogu 1 zielone awokado 3 łyżki jogurtu naturalnego Sok z cytryny Sól, pieprz Sposób przygotowania: Awokado dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół , usuwamy pestkę, miąsz wyjmujemy za pomocą łyżeczki. Rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny(...)mieszamy. Dodajemy twarożek i jogurt, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Bajeczna Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest szybka i prosta w przygotowaniu. W sama raz na smakowite śniadanko, ponieważ i dealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. 3 jajka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka prażonej cebulki 1/2 łyżeczki curry(...)papryki sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i po obraniu - drobno posiekać. Dodać majonez, musztardę, masło, zioła i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Pasta jajeczna najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
Di gotujeSzybka i lekka pasta jajeczna z dodatkiem świeżych warzyw. Bazą jest jogurt naturalny. Pasta ta jest idealna do świeżego pieczywa. SKŁADNIKI: 5 jajek 1 seler naciowy 5 rzodkiewek 1 cebula czerwona 3 ogórki kiszone małe 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, studzę
Gotowanie Patkipraktyki. Całe szczęście uczelnia skierowała mnie na nie w moim mieście, także piękniej być nie może. Przynajmniej blisko i zaoszczędzi się na paliwie. Tymczasem chciałabym zaprezentować Wam kolejną, wspaniałą pastę na kanapki. Połączenie tych wszystkich intensywnych smaków, w rezultacie sprawia, że codzienne śniadanie z tą pastą - będzie wyjątkowe. Ponadto świetnie spraw dza się jako wypełnienie tortilli i naleśników . Koniecznie musicie
Be Fit Be StrongPyszna! Składniki: 3 skrzydełka; 1 puszka pomidorów Łowicz 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 średnie marchewki; 1 duża pietruszka pół selera 1 łyżeczka żółtej pasty curry 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 100 g ravioli 1 bagietka pełnoziarnista żółty ser sól, pieprz, cukier do smaku 50 ml śmietany 30% pomidorki koktajlowe Wykonanie: Rozgrzać wysoką(...)patelnię/wok lub garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oleju, wrzucić łyżeczkę pasty curry, lekko przesmażyć, dodać skrzydełka, przesmażyć na złoto. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przesmażyć. W tym czasie obrać i pokroić w plastry marchewkę, seler i pietruszkę, wrzucić na patelnię, przesmażyć. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, chwilę wszystko razem smażyć, dodać pomidory z puszki, przesmażyć
dom-agi.plgęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia(...)zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem
BlendmanPierwsze zapiski o hummusie pochodzą z czasów antycznych, ale za jego ojczyznę uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus. Składniki 1 puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini(...)ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Buraki to skarbnica pierwiastków
My Chcemy JeśćZnakomita pasta z Łososiem na kanapki. Idealna pasta z dodatkiem sera i ogórki konserwowego. W towarzystwie natki pietruszki. SKŁADNIKI: 3 jajka 1 opakowanie wędzonego łososia natka pietruszki 10 dag sera żółtego 4 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, studzę i obieram. Jajka kroję
Gotowanie PatkiTapenada to pasta z oliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji. Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa , makaronu , a nawet mięs czy ryb ! Pastę robi się błyskawicznie i j est świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację! Ja uwielbiam z grzankami … a Wy z czym ją podacie? SKŁADNIKI: * wydrylowane
Ostra na SłodkoHummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta
BlendmanWczoraj wieczorem namoczyłam białą fasolę, po to by dziś zmierzyć się z tematem "smalec" wegetariański. I powstała bardzo smaczna pasta na kanapki, zastępczo nazywana " smalcem". Świetnie pasują tu ogórki kiszone. A tak w ogóle to całość przypomina w smaku tradycyjny smalec. Naprawdę! Myślę, że z tego przepisu chętnie skorzystają osoby stosujące dietę wegetariańską czy nawet wegańską. Polecam jednak wszystkim :) Składniki(...)podsmażyć cebulę i jabłko wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i owocami jałowca (użyłam po 3 ziarna). Potem przyprawy wyjąć i wyrzucić. Fasolę i wodę miksować do uzyskania konsystencji pasty. Dodać podsmażoną cebulę i jabłko, cebulę smażoną (kupną, dzięki temu uzyskamy efekt "skwarek"). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać. Przed podaniem "smalec" schłodzić w lodówce, najlepszy następnego dnia
zadanie-gotowanieNiby zwykła fasola, a jednak... taka pasta jest przepyszna. W smaku naprawdę przypomina zwykły smalec. Sama byłam zaskoczona smakiem. Polecam wszystkim niedowiarkom. Składniki: ok. 200 g fasoli typu Jaś 2-3 cebule 1 jabłko 2-3 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie papryka wędzona w proszku (opcjonalnie ok. 1 łyżeczki) Wykonanie: Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy(...)masy fasolowej. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie wędzoną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika. Jak masa się schłodzi możemy już pałaszować nasz smalczyk:-). Taką pastę można przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Smacznego
IMPRESJA SMAKUPodstawowa pasta na kanapki z jajek ze szczypiorkiem. Składniki: 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu sól, pieprz szczypiorek ewentualnie: odrobina chrzanu tartego Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Dodać jogurt, przyprawy i wymieszać. Szczypiorek posiekać i dodać do pasty. Ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki i posypać resztą szczypiorku
wyzwania kuchennewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest przepyszna i polecam jej wykonanie - zachowując proporcje poniższych składników. Idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz nawet plackami naleśnikowymi. 3 jajka 50g wędzonego boczku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy chrzanowej 1 łyżka prażonej cebulki po 1 szczypcie: soli, pieprzu naturalnego, curry, papryki słodkiej Jajka ugotować(...)bardzo drobniutką kostkę. Jajka, majonez, musztardę i ketchup - wymieszać blenderem (na gładka masę). Dodać wędzony boczek oraz przyprawy. Całość ponownie wymieszać (nie dokładnie, aby boczek był wyczuwalny). Na koniec pastę połączyć z prażoną cebulką i schłodzić w lodówce
Di gotujepasta może mieć kilka zastosowań. Można wymieszać ją z ugotowanym makaronem, dodając nieco oliwy, posmarować nią kanapki lub nafaszerować jajka. Wszystkie sposoby wypróbowałam i wszystkie polecam... Składniki: ok. 80 g rukoli 150 g fety szklanka mrożonego groszku 3 łyżki pestek słonecznika (można podprażyć) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano sól i świeżo mielony pieprz 1/2 szklanki(...)szklanki świeżego soku z pomarańczy plus łyżka octu jabłkowego i łyżeczka miodu Groszek ugotować i przestudzić. Zmiksować na gładką masę wszystkie składniki. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Pastę można podawać rozsmarowaną na pieczywie, nafaszerować nią jajka lub podać z makaronem w formie pesto, dolewając nieco oliwy, by danie nie było za suche
Czerwień i błękit