czubate łyżki pomidorów suszonych w paskach - Ole! - 10-15 cebulek marynowanych złotych - Ole! - 3 łyżki orzechów nerkowca - 1-2 łyżki słonecznika - 1/4 opakowania sera feta chudego - 1/2 szpiczastej słodkiej papryki - 4-5 łyżek grzanek pełnoziarnistych bądź pieczywo Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Sałaty myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Jeśli
SMYKWKUCHNIwłaśnie o to chodzi w gotowaniu - o zabawę składnikami ! ;) Składniki: pętko kiełbasy 2 cebule puszka pomidorów bez skórki pokrojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól pieprz czerwona słodka papryka Przygotowanie: Cebulkę kroimy w pół-piórka i szklimy na oleju. Następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki wszystko smażymy aż kiełbasa nabierze rumianego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól(...)pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy przez chwilę. Podajemy z chlebkiem. Smacznego
Taste Therapypropozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz. Składniki; pół kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz do smaku natka pietruszki bułka tarta w razie potrzeby 1 cebula 1 szklanka ziaren słonecznika olej do smażenia cebuli Wykonanie; Mięso(...)przekładamy do miski. Bułkę namaczamy w wodzie, gdy namoknie, odciskamy. dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody
Radość kipiąca uśmiechem.owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości ok 4-5 cm. Łopatkę zmielić na grubych oczkach. Mięso dobrze doprawić solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną gałki. Dokładnie wyrobić
Monia miesza i gotujeśrednich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka ostra Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie. W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby(...)powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić w ósemki i powkładać pomiędzy rzędy. Na koniec oprószyć całość solą. Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie. ryba zapiekana z ziemniakami
O kuchni z uczuciemmasła liść laurowy ziele angielskie rozmaryn oregano natka pietruszki młode liście selera naciowego (opcjonalnie) sól Wykonanie: Serce oczyszczamy z niepotrzebnych błonek i żyłek i kroimy w kostkę. Czosnek i paprykę kroimy na plasterki, a cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy pestki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a gdy namokną kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażamy na klarowanym maśle, pod koniec smażenia dodajemy
Quinoa Raz!TEGO przepisu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty, żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka(...)średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka się zeszkli to dodać mięso mielone. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Brokuł umyć, odciąć głąb i wykroić różyczki. Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć to przełożyć różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 2 minut. Lekko
UgotowaćFajnie ! Oby więcej takich , pysznych ciekawostek Składniki na 4 osoby : 4 średniej pieczarki portobello , najlepiej równe 1,5 szklanki zielonej soczewicy , ugotowanej w osolonej wodzie 1/2 cebuli kawałek czerwonej papryki ( około 1/2 ) 2 płaskie łyżki domowej Vegety śródziemnomorskiej ( przepis tu ) lub kupnej -ale polecam swojską , bez konserwantów i innych .. 1 łyżka klarowanego masła kawałek masła do wysmarowania blachy sól , pieprz(...)myjemy . Wyłamujemy ogonki , solimy , pieprzymy , odkładamy na wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia ( najlepsza jest patelnia z metalowa rączką ) . Wyłamane ogonki siekamy i odkładamy na bok . Ugotowaną soczewicę ,posiekaną cebulę , paprykę i własną Vegetę , mieszamy , solimy , doprawiamy pieprzem i smażymy na maśle do czasu , aż cebula całkowicie zmięknie . Żeby przyśpieszyć ten proces , można w czasie smażenia , dolać 2 łyżki wody
Ogrodnik w podróżyziele angielskie – 4 szt. 0,10 zł liść laurowy – 2 szt. 0,10 zł pieprz czarny, w całości – 8 szt. 0,10 zł papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł papryka ostra – 1 łyżeczka 0,10 zł przyprawa do flaków – lub imbir + gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 0,30 zł majeranek suszony
Nerds Kitchensernik. Łatwa w przygotowaniu, pyszna i ciągnąca się tarta, rozkosz dla podniebienia i radość dla dzieci. Składniki gotowe ciasto na tartę młody szpinak trochę papryki, u mnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany(...)Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.Dosmaczamy mieloną kolendrą. Podsmażamy. Dodajemy selera naciowego, niedużo. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie . Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe. Formę smarujemy olejem
Z Kuchni Do Kuchnisałatkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 1 filet z kurczaka 1 opakowanie mozzarelli 5 suszonych pomidorów 2 garstki pestek dyni sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka oleju kokosowego sos 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy(...)podsmażamy kurczaka pokrojonego w dużą kostkę. W trakcie smażenia przyprawiamy kurczaka solą, pieprzem i papryką. Sałatę płuczemy na sicie i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy na plasterki, a mozzarellę w kostkę i wrzucamy na sałatę. Następnie dodajemy kurczaka. Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 30 sekund, a następnie wrzucamy na kurczaka. Sałatka gotowa, teraz czas
Emskie Smakiwygląda jak pizza, ma charakterystyczne dla niej przyprawy i dodatki, ale pizzą zdecydowanie nie jest, nie ma w niej ciasta, jedynie samo mięso:). 500g mięsa mielonego 1 kajzerka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 jajko 1 cebula 100g sera cheddar 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, bazylia 1. Paprykę i cebulę drobno siekamy
Szefowa kuchnisię to wszystko skomponowało, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :) filet z łososia (ok. 250-300 g) 0/5 łyżeczki kolendry w ziarnach 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pikantnej mielonej papryki odrobina soku z cytryny 3 plasterki cytryny pół dojrzałego mango 120 ml soku tłoczonego 100% z jabłek z mango Hortex szklanka marchewki kostki Hortex łyżka masła klarowanego spora(...)łyżeczki cayenne 150 g ryżu Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W moździerzu rozdrabniamy kmin z kolendrą. Umytego łososia nacieramy odrobiną soku z cytryny, utartymi przyprawami oraz pikantną papryką. Układamy go w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny. Połowę mango rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z jablek i mango. Powstałym sosem zalewamy łososia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut
Mienta blogSkładniki: mintaj mrożony filety 2 sztuki, mąka pszenna 4 łyżki, papryka słodka 1 łyżka, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, sól ziołowa - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, warzywa na patelnię Hortex 1 opoakowanie, pieprz czarny 1/2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1/2 łyżeczki, woda 3/4 szklanki filety mintaja odmrozić i podzielić na porcje, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać papryką, pieprzem cytrynowym, zostawić
W Mojej Kuchni Lubię