litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa Kurczak Złocisty+ Tandoori Masala+ Ostra papryka-ale mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę
Kopystką po garacholiwy 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1/2 niewielkiej cebuli 2-3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1/2 łyżeczki przyprawy do steków Sól Pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso
Kopystką po garachPenne 1/2 szklanki śmietany 12% 2 nieduże jajka 600-700 g. mielonego (u mnie od szynki) Spora cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu Ostra papryka Sól Pieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone i smażymy. Następnie wrzucamy pomidory oraz dodajemy koncentrat (ilość dodanego koncentratu(...)zależy od samku pomidorów z puszki-jeżeli są kwaśne, dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach
Kopystką po garachSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka kaszki kukurydzianej (u mnie Kupiec ); 1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy(...)Zimne masło pokroić w kostkę. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucić starty ser Mimolette. Dodać mąkę, kaszkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól gruboziarnistą, słodką paprykę w proszku oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i miksować pulsacyjnie, aż mąka z kaszką, serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie
Gospodyni Miejskaśrednia cebula 8 pomidorków koktajlowych 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżki tartego drobno parmezanu przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, kilka ziarenek kolendry, vegeta natur natka pietruszki / bazylia + parmezan do posypania Przygotowanie: cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, umyte pomidory kroimy w ćwiartki, obrane bądź dobrze(...)chwilę razem przesmażamy, mieszamy, następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii). Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem, natką i świeżo zmielonym pieprzem. Zamiennie może być żółty ser, zaś z zielonego pasuje bazylia czy rukola. Smacznego
Zasmakuj Kuchniduże jajko 2 łyżki mleka 1 dobrej jakości parówka plaster żółtego sera przecier pomidorowy (opcjonalnie ketchup) garść sałaty (u mnie roszponka, może być także mix) szczypta bazylii, oregano, słodkiej papryki, sól, pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie: Do miski wbić jajko, dodać mleko, bazylię, oregano, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz, wszystko roztrzepać widelcem. Na małej patelni rozgrzać tłuszcz
Fabryka pomysłówskładników dostępnych w lodówce świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale też i zakąska. Składniki: 30 dag wędliny drobiowej 30 dag żółtego sera w kawałku 1 czerwona papryka cebulka dymka ze szczypiorkiem puszka kukurydzy z chili majonez- ok 2 łyżek sól,pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę i ser żółty kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z papryką. Cebulkę
Z Majeczką w kuchniSkładniki 2 piersi kurczaka 150 g boczku 2 łyżki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy z gorczycą 2 łyżki śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ćwiartka czerwonej papryki troszkę natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W miseczce łączymy miód z musztardą, oliwą, doprawiamy proszkowanym czosnkiem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miodu(...)patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka w miodzie. W szklance rozrabiamy skrobię z wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka. Smażymy przez 3 minuty, dodajemy skrobię, boczek, mleko i śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem, kurkumą i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje do odpowiadającej
Delusional Trinea.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 op. mrożonki mieszanej: brokuł i kalafior -1 papryka żółta -1 cebula -1 główka czosnku -puszka pomidorów krojonych -dowolne zioła: rozmaryn ( szczypta ), suszone pomidory, oregano, bazylia -olej do podsmażania -sól, pieprz Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego przez praskę(...)godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym będzie dusić się cała potrawka. Wsypujemy mrożone warzywa i pomidory z puszki. Z przygotowanego mięsa wyrabiamy malutkie kuleczki, które
Kulinarne przemysleniachciałam przygotować je wcześniej. mięsny farsz 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku płaska łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka majeranki natka pietruszki Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie i dodajemy odrobinę oleju, szklimy cebulkę i czosnek, kiedy
Gotuj z Agneskoncentratu pomidorowego 50 ml śmietany 30 % natka pietruszki 4-5 ziarenek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 3-4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii pieprz sól opcjonalnie: kminek, tymianek, rozmaryn Sposób przygotowania: Umytą (i oczyszczoną z błon) pierś z kurczaka kroimy na kilka
Kolorowy Przepisownikjajecznego śniadania. Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki różyczek brokuła 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1 ząbek czosnku 1/3 cebuli 1 łyżka czerwonej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą i czerwoną papryką w proszku. Dodajemy
Moja smaczna kuchniatłuszcz przyprawa kebab-gyros Purée ziemniaczane: ziemniaki - 1,20 kg sól i pieprz mleko - 100 ml masło - 50 g jajko - 1 szt Dodatkowo : ser żółty plastry - 150 g papryka ostra - szczypta oregano suszone żółtko jajka - 1 szt bułka tarta - 2 łyżeczki keczup do polania Farsz: Wołowinę zmielić w maszynce, razem z cebulą. Następnie na tłuszczu usmażyć mięso(...)tłuszczem, połowę purée wyłożyć na spód, na to plastry sera, dobrze docisnąć do ziemniaków. Warstwa mięsa wołowego i znów purée. Łyżeczką zrobić wzorki na masie ziemniaczanej, posypać bułką tartą, papryką ostrą i roztartym w dłoniach oregano. Żółtko roztrzepać widelcem, polać zapiekankę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop. Do zrumienienia skórki. Podawać zaraz po przygotowaniu, polaną keczupem. (function
Kuchnia Danusiostro z pieczoną szynką, do tego surówka i mamy pyszny gotowy obiad do podania . Składniki 10 średnich ziemniaków 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka papryki czerwonej szczypta papryki chilli 3 łyżki oleju 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku pieprz ziołowy 4 plastry
Mój Smakpięknej złocistej barwy. składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 5 łyżek marynaty teriyaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki płynnego miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy ryż długoziarnisty Kuchnialidla.pl 250 ml przecieru pomidorowego cukinia w zalewie gyros Przygotować marynatę do skrzydełek. Do miski wlać olej, marynatę teriyaki(...)cytryny i miód. Dodać słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Skrzydełka przełożyć do marynaty i dokładnie natrzeć nią skrzydełka, odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stały przez całą noc. Następnie skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą. Skrzydełka ułożyłam tak aby ta najcieńsza część tzw. lotka skrzydełka była pod spodem żeby
Monia miesza i gotuje