Składniki : 3 kg pomidorów (już obranych ze skórki) 3 szt cebuli (duże) 1 łyżeczka gorczycy 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 szt papryki chili 8 łyżeczek cukru 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie : Obrane i pokrojone pomidory wkładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę i stawiamy na kuchnię. Gdy wszystko zacznie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemięsem lub innymi białkami. Oregano z kolei jest przyprawą, która wprowadza fantastyczny smak i wspomaga oczyszczanie organizmu z pasożytów. Składniki: 0,7 kg dyni 3 papryki (czerwona, żółta, zielona) 5-6 pomidorów 2 cebule 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżego oregano sól pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy(...)patelnię z niewielką ilością tłuszczu i dusimy z 10 minut. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę papryki, pomidory (sparzone i obrane ze skórki), cukinię i dalej dusimy. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę jeszcze dusimy aby warzywa przeszły przyprawami. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy) 4-5 łyżek wody 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe tłuszcz do smażenia 1-2 łyżki octu pół łyżeczki papryki ostrej pieprz Przygotowanie: Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni, jak zmięknie(...)dodajemy przecier pomidorowy, wodę, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka dodajemy ocet i przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe. Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka 250g pieczarek (najlepiej małe) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Udziki myjemy i osuszamy. Musztardę, oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek plus przyprawy: paprykę, sól, pieprz dokładnie mieszamy i tak przygotowanym sosem nacieramy kurczaka (zostawiamy na godzinę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla(...)dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy fasolkę szparagową i pomidory (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki). Gdy warzywa są już miękkie doprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSKŁADNIKI 200 g jarmużu 30 g parmezanu 6 jaj 1 ząbek czosnku papryka chili oliwa extravergine majonez s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di cavolo riccio 30 g di parmigiano 6 uova 1 spicchio d'aglio peperoncino olio extravergine d'oliva maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej patelni(...)oleju, dolewamy odrobinę wodę, dusimy ok. 5 minut. Wystudzony jarmuż blendujemy na jednolitą konsystencję z dodatkiem czosnku oraz startego parmezanu, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Z jajek wyjmujemy żółtka, rozgniatamy je widelcem i mieszamy z jarmużem. Farszem wypełniamy połówki jajek. Dekorujemy majonezem
La grande e la piccola cuocaAromatyczny pomysł na bezmięsna przystawkę. Składniki 4 kolorowe papryki 1 szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 łyżki oleju 50 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 100 g startego sera cheddar 1 mały brokuł oliwa z oliwek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym tłuszczu szklimy lekko cebulę, dodajemy ryż i chwilę razem(...)odparowujemy. Następnie zalewamy bulionem (300 ml), dusimy cały czas mieszając do jego miękkości (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Studzimy. Mieszamy z serem. Różyczki brokułu blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, skórkę smarujemy oliwą i nadziewamy risotto. Na wierzch układamy brokuł, posypujemy startym serem i zapiekamy 35 min (pod przykryciem) w temp
R'n'G KitchenDanie to wyszło bardzo sycące, które z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy. Składniki 2/3 szklanki mieszanki soczewic 2 puszka pomidorów 1 mała puszka czerwonej fasoli jedna papryka śmietana do zagęszczenia (ja użyłam creme fraiche) 2 marchewki czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicę należy opłukać i namoczyć w wodzie na około 2 godziny. Kroimy marchewkę w kostkę przekładamy(...)garnka, dodajemy soczewicę i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy pomidory, fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, doprawiamy kminkiem, kolendrą, pieprzem, kurkumą i solą. Gotujemy przez kolejne pół godziny. Na sam koniec należy zagęścić śmietaną i pogotować kolejne 10 minut
Delusional Trinepłatków owsianych blyskawicznych 2 jajka 1 natka pietruszki 1 mozzarella 2 szalotki sól i pieprz do smaku PRZYPRAWY: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Szalotkę drobno siekam. Na patelni smażę na rumiano cebulkę. Natkę pietruszki drobno siekam. Mozzarellę drobno
Gotowanie Patkiporem i natką pietuszki. SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por ( biała część) 1 pęczek natki pietruszki PRZYPRAWY: sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka papryki czerwonej ostrej masło do smażenia ok 1-2 łyżeczki 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. Pora obieram
Gotowanie Patkibułek np. Kajzerek 12 plastrów ogórków konserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek 1 natka pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka papryki czerwonej sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. W garnku na rozgrzanym(...)maśle smażę na rumiano pieczarki, dodaję sól i pieprz oraz paprykę słodką oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Bułki rozkrajam na pół. Następnie kładę plaster sera. Wkladam do piekarnika na 10 min w 180 stopniach by ser się rozstopil. Następnie polewam sosem, kładę plastry ogórka, ciepłe mięso i ciepłe pieczarki. Smacznego
Gotowanie PatkiSkładniki 1½ szklanki szpinaku ¼szklanki sera koziego -2 łyżki(lub innego białego ) podwójną pierś z kurczaka 2 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ szklanki startej mozzarelli,lub sera żółtego papryka czerwona sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie Wyjątkowo smaczne danie. Włączyć piekarnik na 200 °C. Oliwę dać na patelnie , dodać szpinak świeży i dusić 3-5 minut. Następnie wymieszać(...)serkiem kozim ,wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Pierś kurczaka na szerokości naciąć w 1 cm odległości . W każde nacięcie wkładać farsz ,doprawić solą i pieprzem,posypać czerwoną papryka dla koloru i smaku. Piec 25-30 minut,do rozpuszczenia sera
w mojej kuchniwkrótce na naszym stole zagoszczą inne wersje smakowe tej pasty. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 3 łyżki oleju rzepakowego z zalewy suszonych pomidorów 3 suszone pomidory pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Słonecznik zalać 2 szklankami zimnej wody, odstawić na noc. Następnego dnia pestki przepłukać i zlać wodę razem z przezroczystymi skórkami z pestek. Suszone pomidory pokroić(...)kostkę, razem z olejem dodać do pestek i zblendować na gładką pastę. Pastę posolić i doprawić do smaku papryką, ziołowym pieprzem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Do przygotowania tej pasty użyłam oleju rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia
Obiad gotowykurczaka 10 dużych pieczarek ½ puszki kukurydzy ½ świeżego brokułu 1 pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 100 g kremowego serka topionego 1 szklanka wody Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 1 szklanka makaronu penne razowego Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę(...)Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem
VioletoweKucharzenie