papryka - 32566 przepisów (strona:705/2172)

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-koperkowym 164

makaronu (dałam tagliatelle, może być spaghetti, penne czy kokardki) duża pierś z kurczaka 2 cykorie 2 garście groszku mrożonego lub konserwowego 180 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, papryka ostra, pieprz czosnkowy Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie przelewamy go zimną wodą. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy papryką i pieprzem czosnkowym i podsmażamy na patelni. Dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 148

koperkiem na bazie jogurtu naturalnego. I to był strzał w dziesiatkę :) Wszyscy byli zachwyceni tym połączeniem. Ale oceńcie najlepiej sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej 2 papryki biała część pora 1 cebula 2 większe marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki 200g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka suszonej bazylii spora szczypta gałki(...)pokrojoną w kostkę i por pokrojony w półplasterki. Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz marchew startą na grubej tarce i paprykę pokrojoną w drobną kostke. Smażyć około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę

kuchnia doski
Pierś z kaczki pieczona z figą,owocem pintaji z nutką mięty 149

samego pieczenia 4 ziarna owocu jałowca 3 liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej  smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka oliwy truflowej Sposób: Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp. Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę(...)marynacie na minimum całą noc najlepiej na 24h w chłodne miejsce pod przykryciem. Następnego dnia kaczkę musimy opłukać z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem i posypujemy z dwóch stron słodką paprykę.  Myjemy owoce nie pozbawiamy skórek i kroimy w wielkie kawałki. Cebulę obieramy i przekrajmy na 4 Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wsadzamy kaczkę do Śródka kaczuszki wsadzamy

Viola cooks with passion
Pieczone polędwiczki wieprzowe 291

Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki wieprzowe 700 g sól pieprz ostra papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Umyć i oczyścić polędwiczki. Odciąć końcówki, tak aby powstały równe części (jak widać odcięte końcówki  też wrzuciłam do naczynia). Mięso przyprawić dużą ilością(...)soli i pieprzu, posypać delikatnie ostrą papryką. Zalać oliwą do której należy włożyć jeszcze dwa rozgniecione ząbki czosnku. Odstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Piec w odkrytym naczyniu żaroodpornym około 15 minut. Po wyjęciu z pieca przykryć folią aluminiową i ściereczką. Odczekać 5 minut przed krojeniem. Ja minimalnie je przeciągnęłam, ale i tak wyszły bardzo dobre. Podawać

Karola gotuje
Rolada ze schabu z pieczarkami 261

jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra i słodka papryka, łyżka majeranku - 500 g pieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy(...)płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w paseczki. --> Na schabie układamy podsmażone pieczarki z cebulą, na wierzchu rozsypujemy suszone pomidory. Mięso zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy ciasno sznurkiem. Roladę przekładamy

Marta Gotuje
Roladki ze schabu z pieczarkami i serem 142

ryżem i marchewką z groszkiem, polecam :) Składniki: 6 kotletów schabowych 650 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula mąka do oprószenia olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószyć papryką, solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Stroganow z kurczakiem i pokrzywą. 168

pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 kostka bulionu warzywnego 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona 3-4 listki świeżej pokrzywy olej do smażenia Sposób wykonania :   M ięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę . Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju, wrzuć mięso i podsmaż. Następnie przełóż(...)mięsa. Kostkę rosołową rozpuść w szklance wrzącej wody, wlej do mięsa. Duś całość pod przykryciem jeszcze przez 20 minut na małym ogniu. Pod koniec duszenia dopraw potrawę solą , pieprzem, papryką i dodaj musztardę i pokrojone listki pokrzywy, wymieszaj. Z łyżki mąki i niedużej ilości wody zrób zawiesinę, wlej do gotującego się mięsa, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Gotowe

Przepisy i porady kulinarne
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 141

podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce mieszam składniki marynaty

Gotowanie Patki
Pieczeń boczkowa z warzywami 149

Pieczeń doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1,5 kg boczku bez kości, 700g łopatki, 2 cebule, 2 marchewki, ½ selera, 4 jajka, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, oliwa PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę oraz selera gotuję al dente we wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Z boczku odkrawam skórę(...)Mięso kroję na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielę przez maszynkę do mielenia. 2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Klopsiki w sosie musztardowym 135

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie na około pół godziny, aż będzie miękki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, odciśnięty z wody chleb, doprawiamy majerankiem, ostrą i słodką papryką i drobno pokrojoną cebulę i całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Następnie przekładamy na talerz. Do tej samej patelni dodajemy łyżeczkę masła(...)dokładnie całość mieszamy aż mąka zbrązowieje. Powoli wlewamy bulion i śmietanę, cały czas mieszając. Dodajemy musztardę i  sos worcesterschire, doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Do sosu dodajemy pulpeciki i całość gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia sosu

Delusional Trine
Sałatka z tortellini 197

tortellini z grzybami  0,5 zielonego ogórka (długi sałatkowy) 100 g chudej szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy (170g) około 10 cm białej części pora 0,5 czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu i ostudzić. Ogórek obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić(...)kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić w cienkie półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Przed podaniem na wierzchu posypać natką pietruszki. Sałatka ma lepszy smak jeśli zrobimy ją wcześniej i przeleży z 2-3 godziny w lodówce

Ala piecze i gotuje
Kurczak po kreolsku 118

łyżeczka mielonego imbiru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól     Przygotowanie   Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem z zielem angielskim, imbirem, goździkami, pieprzem i cynamonem, skropiłem sokiem z limonki. Przykryłem folią, wstawiłem(...)lodówki na 20 minut. Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Kiełbasa z pieczarkami i chili (do kopytek, klusek śląskich, kasz i makaronów) 160

podawać także z kaszą, ryżem lub makaronem. Jak kto woli. W każdej wersji smakuje pysznie, aczkolwiek uwielbiam ten smak z produktami z ziemniaków. Do tego majeranek, chili i słodka papryka świetnie podkreślą smak dania. Składniki: 190 g kiełbasy 1 duża cebula 4 duże pieczarki połowa papryczki chili pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich

Zasmakuj Kuchni
Makaron z domowym sosem pomidorowym i mielonym z pieczarek, zapiekany z mozarella 132

chili sól, pieprz garść listków bazylii łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 10 sporych pieczarek (ok 500 g) 1 cebula 1 ząbek czosnku po 1/4 łyżeczki soli i wędzonej papryki kulka mozzarelli Przygotowujemy sos. Na łyżce oliwy szklimy posiekana szalotkę z pokrojonym drobno czosnkiem. Wlewamy przecier i pomidory. Dosypujemy sól, pieprz i chili. Gotujemy ok 40 minut. Wrzucamy bazylię. Wlewamy(...)ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy by ładnie obtoczył się w sosie. Nakładamy do miseczek, na wierzch każdej

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania