papryka - 32566 przepisów (strona:713/2172)

Lasagne z soczewicą 101

Składniki:   250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella   Na sos beszamelowy:  2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa(...)czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy soczewicę, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel

Smak mojej kuchni
Patisony faszerowane mięsem i soczewicą 140

300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku   Wykonanie: Patisony myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkami na wysokości około 1m od góry. Wydrążamy nasionka, wyrzucamy. Następnie wydrążamy miąższ(...)chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy.  Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Zapiekamy w 180 stopniach

Smak mojej kuchni
Francuskie sakiewki serowo - paprykowe 122

ostro. Idealne jako przystawka, przekąską lub kolacja. Polecam! Francuskie sakiewki serowo - paprykowe Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200g sera typu feta 100g startego sera żółtego 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki Wykonanie: Ser feta kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze startym serem, jajkiem i przyprawami. Ciasto kroimy na kwadraty o boku około 10 cm. Na środek każdego

Smak mojej kuchni
Schab pod pierzynką 197

indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.  Cebulę i czosnek drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce

Smak mojej kuchni
Gulasz na piwie 123

piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml jasnego piwa 200ml bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cynamonu, liść laurowy, ziele angielskie łyżeczka brązowego cukru mąka do obtoczenia mięsa Na kluski kładzione: 1 jajko pół szklanki mąki szczypta soli łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki zimnej(...)wody Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, marchew w plasterki. Mięso obtaczamy w mące,  obsmażamy partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, przekładamy do rondelka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy kilka minut cebulę

Smak mojej kuchni
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem 465

domówkę to polecam :) Inspiracja ze strony smaker.pl. Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem Składniki na 6 porcji: woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś lub 1 udko wędzonego kurczaka pół czerwonej papryki puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo 4 plastry ananasa przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki majonezu łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kukurydzę i seler odsączamy. Paprykę, ananasa

Smak mojej kuchni
Żeberka duszone z pieczarkami 144

duża cebula 250 g pieczarek 3 szklanki wody sól pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego papryka słodka Żeberka umyć i pokroić w mniejsze części., oprószyć je solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić mięso z dwóch stron. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zrumienić(...)ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie to trwało około 1 godziny. Na koniec dodać sos sojowy doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Sos można zagęścić , roztrzepać mąkę w małej ilości wody i wlać do sosu po czym sos ponownie zagotować. żeberka duszone z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Bakłażany z orzechami 90

Kolejna odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy(...)solimy, zostawiamy na 20 min.(pozbędziemy się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu), następnie przygotowujemy pastę: rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju na papierowym ręczniku

Kuchnia Beaty
Karkóweczka z grilla 121

pewno smacznie. Oprócz kiełbasek, grillowanych warzyw oczywiście karkóweczka. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki MARYNATA: 1/3 szkl oliwy z oliwek  4-5 ząbków czosnku  1/2 cebuli  1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu  1 łyżeczka soli  2 łyżki majeranku  2 łyżki roztarego suszonego lubczyku  1 łyżka

Kuchnia Beaty
Jaja faszerowne sardynkami 171

tylko bogactwo kwasów omega-3, ale skarbnica jodu, wapnia i witaminy B 12. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo smacznie! Składniki: 4 jajka 1 puszka sardynek sok z cytryny sól, papryka mielona majonez/jogurt rzeżucha Wykonanie: jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, przekroić wzdłuż i ostrożnie wybrać żółtka z sardynek wybrać grubsze ości i przetrzeć przez sito razem z żółtkami lub zblendować(...)dodać sok z cytryny, sól, paprykę i wg potrzeby oleju z sardynek. Masa powinna mieć gęstość twarożku masą wypełnić połówki jajek. Każde jajko udekorować kleksem majonezu/ jogurtu i rzeżuchą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NACHOSY z sosem z ciecierzycy – również wersja wegańska i bezglutenowa 162

mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej 6 łyżek oleju kokosowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kminku Sos z ciecierzycy: 100 g ugotowanej ciecierzycy 1 awokado 3 łyżki

Via Gusto
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 159

łyżek koperku (może być mrożony) 80 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej oliwa, olej lub masło przyprawy i zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając(...)zeszklona, dolewamy do niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe

Via Gusto
Udziec z indyka miodowo - musztardowy 165

wiele trudu - przygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna ! Składniki: 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg) 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy ostra papryka łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec.  Zostawiamy w misce na noc. Na następny dzień przekładamy udziec

Taste Therapy
Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej 219

ropozycja dla osób lubiących musztardową nutę .  Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami. Składniki: 500 g karkówki papryka słodka sól, pieprz 1 czubata łyżka mąki pszennej olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu ) 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka(...)musztardy Dijon 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 70 g koncentratu pomidorowego Wykonanie: Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką. Mięso odstawiamy na 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia. Obsmażone kotlety odkładamy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania