papryka - 32566 przepisów (strona:717/2172)

Bułeczki ala pizzerinki 248

mleka letniego 1 łyżeczka soli płaska 1 jajko 1/2 szklanki wody letniej 2 łyżki oleju cukier szczypta do posmarowania: 1 łyżka mleka 1 jajko nadzienie: 20 dkg pieczarek 1/2 papryki czerwonej natka pietruszki 3 łyżki sera żółtego startego Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, mleka około 6 łyżek,cukier. Całość mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn(...)wałek w rękach. Zwijam w rulon, na środku każdego robię wgłębienie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Pieczarki myję, i kroję w kostkę. Przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na każdej bułeczce układam farsz i odstawiam do wyrośnięcia. Piekę w temp 190 stopni 25 minut. Przed końcem posypuję serem startym i zostawiam na chwilę w piekarniku

wesoła kuchnia
Roladki z czerwoną cebulą 246

czerwonej cebuli są sytym mięskiem na obiad. Czerwona cebula zaostrza ich smak. 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 100 g żółtego sera 1 czerwona cebula Słodka czerwona papryka 2 jajka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy z każdej ze stron solą i pieprzem. Żółty ser kroimy(...)cienkie plastry, czerwoną cebulę bardzo drobno siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy ser oraz czerwoną cebulę. Zwijamy ciasno w rulon. Każdą roladkę oprószamy czerwoną słodką papryką. Panierujemy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni

VioletoweKucharzenie
Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym 279

Polecamy :)  Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki soli czosnkowej 50 ml octu z białego wina 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 600 g ananasów z puszki 50 g cukru trzcinowego     Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Skrzydełka umyłem, osuszyłem. Ułożyłem(...)natłuszczonej blasze. W miseczce wymieszałem imbir, paprykę, cebule i sól czosnkową, dodałem ocet. Połową mieszaniny posmarowałem skrzydełka, piekłem 15 minut. Odwróciłem mięso, posmarowałem mieszaniną z drugiej strony, piekłem kolejne 15 minut. Sos: wymieszałem ketchup z sosem sojowym, posiekanymi ananasami i cukrem. Polałem skrzydełka i piekłem jeszcze 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyłem termoobieg, aby skórka się bardziej spiekła

R'n'G Kitchen
Sałatka szynka parmeńska z awokado 190

plasterki szynki parmeńskiej 1 awokado kapusta pekińska 200g papryka 50g dodatki: żurawina kurkuma suszona pokrzywa sos: 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz paprykę pokroić w drobne paski. Plasterki szynki parmeńskiej zrolować i pokroić w 1 cm rurki. Awokado

Pij soki wyciskane
Paprykowe Jajka z Patelni 260

Paprykowe jajka z patelni to chyba jedno z łatwiejszych dań, które możemy zaserwować sobie na śniadanie. Jajka na twardo z przyprawami (pieprz, papryka, kurkuma) smakują na prawdę rewelacyjnie! Jak wiecie pojawiają się u mnie przepisy wegańskie, ale weganką nie jestem i jajka są u mnie bardzo często. Po prostu… lubię jajka. Nie umiem ich sobie odmówić tym bardziej(...)kcal) Czas przygotowania ok. 25 minut (20 minut to gotowanie i smażenie) koszt to ok. 4 zł Składniki: jajka 4 sztuki olej do smażeni musztarda 1 łyżeczka curry, papryka słodka, pieprz, kurkuma wg uznania pieczywo do podania 4 kromki jogurt naturalny do podania ok. 85g Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo ok. 15 minut. Na patelni mieszamy olej z przyprawami

rabarbarowo
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 210

płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie(...)Rybę pokroić na niewielkie kawałki (4 cm x 4 cm). Płatki kukurydziane zmiażdżyć, wymieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem, solą i papryką. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć bułkę tartą z płatkami kukurydziane na złoty kolor. Roztrzepać jajko z mlekiem i dwukrotnie opanierować rybę. Najpierw obtoczyć w mące

KuchniaWeDwoje.pl
Pałeczki z kurczaka w miodzie 171

złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h marynowania Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę, w tym czosnek przecisnąć przez praskę. Podudzia zamarynować w marynacie. Naczynie przykryć

KuchniaWeDwoje.pl
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 208

Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąk i 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki(...)solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić na drugą stronę). Sos: Rozpuścić masło w niewielkim

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak burger 203

ogórki konserwowe 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić

KuchniaWeDwoje.pl
Bruschetta – mix 220

Łosoś wędzony - kilka plasterków Składniki – pasta pomidorowa: Pomidory – 2 sztuki Świeża bazylia – kilka listków Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka Sok z cytryny – 1 łyżeczka Składniki – pasta paprykowa: Papryka czerwona – 2 sztuki Suszone pomidory – 4 sztuki Parmezan – 2 łyżki potartego Migdały – 1 garść Sól, pieprz, suszone oregano Składniki – tapenada oliwkowa: Zielone oliwki – 1 szklanka Kapary – 1 łyżka Parmezan(...)skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Drobno posiekać razem z bazylią. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać razem z oliwą z oliwek. Wykonanie – pasta paprykowa: Papryki upiec w piekarniku aż skórka będzie czarna, a następnie obrać i drobno posiekać razem z suszonymi pomidorami i migdałami. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Wykonanie

Kuchnia Bon Appetit
Pasztet z królika 243

podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie(...)obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce. 4. Do masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne

Kuchnia domowa Ani
SAŁATKA Z PIEROŻKAMI TORTELLINI 148

sałatki wykorzystałam puszkę  groszku z kukurydzą  od firmy  Jamar . Składniki: * 250 g pierożków tortellini z nadzieniem mięsnym * 1 puszka groszku z kukurydzą * 1 czerwona papryka * 3-4 większe ogórki konserwowe * 1 por (biała część) * 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach * odrobina posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku(...)Wykonanie: Pierożki tortellini ugotować, odcedzić na sitku i wystudzić (w moim przypadki tortellini były dość duże więc rozkroiłam każdy na pół). Groszek z marchewką również odcedzić na sitku. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Por pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić

Zrób to smacznie
Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy 190

ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy łyżka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli i cukru Przygotowanie: W dużym najlepiej 5 litrowym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i zeszklij pokrojoną w średniej wielkości cebulę. Po 3 minutach smażenia dodaj drobno posiekany(...)czosnek i imbir oraz paprykę i pieprz. Moja cebula zrobiła się taka żółta, bo użyłam oleju palmowego, którego z całego serca nie polecam. Połasiłam się na to „ekologiczny” i powiem Wam, że za cholerę nie wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat

greenscarf
Sałatka z ciecierzycą i kurczakiem 174

podstawowym składnikiem hummusu. Dzisiaj przestawiam ją w sałatce w roli głównej. Może się skusicie. Składniki: Ciecierzyca z puszki lub słoika Element pieczonego kurczaka ( np. ćwiartka ) ½ czerwonej cebuli ½ czerwonej świeżej papryki 3 ogórki korniszony Szklankę ugotowanej zielonej fasolki szparagowej Sól Pieprz Majonez 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: Ciecierzycę wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy aby woda odciekła. Kurczaka kroimy(...)mniejsze kawałki. Cebulę, ogórki i paprykę drobno kroimy. Dodajemy ciecierzycę oraz fasolkę szparagową. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą francuską i majonezem. Całość mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
Zupa krem z topinamburu i quinoy z boczniakami à la chrupiący boczek (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 179

topinamburu  1 cebula 3 - 4 łyżki oleju kokosowego 600 ml wywaru warzywnego 6 boczniaków 1 łyżka sosu sojowego BG mąka z czerwone soczewicy do obtoczenia boczniaków wędzona słodka papryka pimienton czarnuszka pieprz sól  Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dusimy z łyżką oleju kokosowego, po czym wrzucamy do garnka z wywarem warzywnym. Następnie dodajemy obrany i pokrojony(...)zupa trochę przestygnie, blendujemy ją na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Boczniaki skrapiamy sosem sojowym, obsypujemy wędzoną papryką, delikatnie solimy i obtaczamy w mące z soczewicy, a następnie smażymy na oleju kokosowym, z obu stron, aż grzyby staną się chrupiące. Trzeba przy tym uważać, aby ich nie spalić.  Zupę

Quinoa Raz!