świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 2 szklanki wrzącej wody 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 por sól, pieprz słodka papryka odrobina oleju Kilka godzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa(...)zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać umytą, posiekaną kapustę pekińską. Wymieszać i smażyć, aż do miękkości kapusty. Na sam koniec dodać umyty
Ugotowaćsuszonych moreli puszka mleka kokosowego (400 g) 2 średnie cebule 100 g rodzynek 200-300 g dowolnej kaszy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki słodkiej (wspominałam, że mam w słoiczku zawsze wymieszane 1 opakowanie słodkiej i 1 ostrej, więc w sumie to pół łyżeczki słodkiej i pół łyżeczki ostrej papryki) łyżeczka suszonych liści kolendry pół łyżeczki
greenscarfzostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule 800 ml bulionu wołowego Przygotowanie Normal(...)Kapustę szatkujemy, sparzamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru
R'n'G KitchenSkładniki: -pół ogórka szklarniowego lub jeden gruntowy -pół papryki pomarańczowej -papryczka chili -pół awokado -1/3 białej rzodkwi -sos winegret wg. przepisu sos winegret -dowolna zielenina: szczypiorek, koperek, natka pietruszki lub bazylia Ogórek kroimy w plasterki, paprykę, papryczkę chili i awokado w paseczki, rzodkiew ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy na półmisku z posiekaną zieleniną i skrapiamy sosem. Świetnie
Kulinarne przemysleniapomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) Składniki na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania marynaty: Sos sojowy przelewam do większej miseczki, dodaję rozgnieciony ząbek(...)czosnku ,słodką paprykę, mieszam. Tofu kroję w kostkę wkładam do marynaty i odstawiam do lodówki na 1-2 h godziny. Komosę dokładnie płuczę na sitku ( pozbywam się w ten sposób gorzkiego posmaku) gotuję według instrukcji na opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam
Kukuleczkibardziej tłustą wędlinę. 1 kg chudego boczku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sznurek do zawinięcia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarnepuszki nie ma tak ładnego koloru i jest zdrowszy. Myślę, że sałatka będzie świetną propozycją na wielkanocne śniadanie. Składniki: 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 por pół żółtej papryki szklanka mrożonego groszku 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% sól, pieprz, cukier Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić i ostudzić. Jajka(...)jajka zetrzeć na dużej tarce. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić. Oczyszczoną z nasion paprykę oraz ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną oraz solą i pieprzem. Sałatkę podawać schłodzoną
Czerwień i błękitbardzo prosty i szybki w przygotowaniu. ok 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1-1,5 szkl. śmietanki 30% 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie kilka kropel przyprawy w płynie około 1 łyżka mąki Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki (jeśli są małe wystarczy na plasterki). Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku roztapiamy(...)makaronu czasami do podsmażonych wstępnie pieczarek dodaję też około 1 szkl. bulionu, a na sam koniec zabielam 1/2 szkl. śmietanki). Doprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością słodkiej papryki. Gotujemy do czasu aż sos się zredukuje. W razie potrzeby możemy go zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w około 1/4 szklanki zimnej wody. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę
Smaki Na Talerzułyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex 150 g tartego sera mozzarella 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól ziołowa do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo
Kolorowy Przepisownikszynki wieprzowej 1 bułka (u mnie kajzerka) + mleko do namoczenia 1 czerwona cebula 1 jajko M 1/2 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki mąki pszennej do odtoczenia klopsików Na szybki sos pomidorowy: pomidory krojone z bazylią i oregano Podravka 390 g pomidory krojone z oliwą i czosnkiem Podravka 390 g 1/2 łyżeczki(...)możemy ją wcześniej delikatnie podsmażyć). Bułkę moczymy w mleku i odciskamy, dodajemy do cebuli. Następnie dodajemy 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 jajko, sól, pieprz i czerwoną paprykę, całość dokładnie wyrabiamy ręką. Z mięsnej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w mące wysypanej na głębokim talerzu (nadmiar mąki strzepujemy). Mięsne kuleczki obsmażamy z każdej strony na oleju (powinny
Słodkie okruszkiszklanki suchej kaszy bulgur (135 g) 1,5 szklanki wody 1 marchewka 1 por (biała część) kilka pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula olej sól, pieprz słodka papryka pieprz cayenne do dekoracji posiekana zielona pietruszka Na samym początku cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć(...)zeszkli to dodać pora i marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać surowe mięso mielone i wszystko przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ostrą papryką. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, wsypać opłukaną kaszę bulgur, dodać pokrojone pieczarki oraz wlać wodę. Patelnię przykryć pokrywką
Ugotowaćlitra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam
Kuchnia z widokiem na ogródpiersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka masła Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę prażyć,przesypać na sito,przelać wrzątkiem i wsypać do garnka. Zalać 1 szklanką wody,lekko posolić i ugotować do miękkości(...)dodać zimną,ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulkę i rozgnieciony ząbek czosnku. Do kaszy i mięsa zetrzeć marchewkę na tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować
Kolorowa kuchnia Elkipracy, na imprezę. Są dietetyczne, kolorowe i zdrowe. Moja rodzina bardzo lubi wszelakie sałaty a rzymską można wykorzystać w formie łódek. 1 sałata rzymska 1/2 szklanki ryżu 1 papryka czerwona mała 6 pomidorów suszonych 3 mandarynki 1 kawałek łososia sól, pieprz przyprawa do ryb 1 cebula mała natka pietruszki 2 łyżki oleju oliwa od suszonych pomidorów Ryż przelewam na sitku(...)zimną wodą, przekładam do garnka, dodaję dwie łyżki oliwy, sól i gotuję tak długo aż ryż wchłonie wodę. Odstawiam na godzinę pod koc aż ryż dojdzie. Paprykę kroję drobno, dodaję do przestudzonego ryżu, wlewam 3 łyżki oliwy od pomidorów, dodaję natkę pietruszki i formuję małe kulki. Mandarynki obieram z błonek. Łososia piekę w foli aluminiowej w nagrzanym piekarniku temp
wesoła kuchnia