papryka - 32566 przepisów (strona:727/2172)

Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta 112

małe) 2 młode cebulki 2-3 ząbki czosnku 180-200g mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku olej roślinny do smażenia Sos: opakowanie jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól i pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania) Przygotowanie: Sos: jogurt mieszamy(...)grubej tarce, solimy i zostawiamy na 20-25 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z wody. Następnie przekładamy do miski, dodajemy posiekane: cebulki, czosnek, pietruszkę, miętę, suszoną paprykę, mąkę, jajka, pokruszony ser feta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto (placuszki mają być nieduże i nie bardzo grube

Moja Mama Gotuje
Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów 134

mamy dla Was potrawę, która świetnie nadaje się na rozgrzewające śniadanie, lekki obiad lub kolację. Tradycyjna szakszuka to jajka sadzone, nie na patelni, ale na sosie zrobionym z pomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów(...)wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na  patelni rozgrzewamy po łyżeczce masła i oleju. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek, cukier, paprykę oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, solimy i dusimy i dusimy do momentu aż warzywa zaczną się rozpadać (ale dalej pozostaną w kawałkach) i powstanie sos pomidorowy. Na koniec do sosu

Moja Mama Gotuje
Warzywna sałatka z zieloną soczewicą 160

Dzisiaj kolorowo, w promieniach jesiennego słońca. Sałatka warzywna z zieloną soczewicą. Szybko, prosto i naprawdę zdrowo. Polecamy! Warzywna sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku(...)być miękkie) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę,  posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy.  Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki

Moja Mama Gotuje
Wegetariańska fasolka po bretońsku 141

które zachwyci niejednego wielbiciela tej potrawy, podawanej w tradycyjnej formie. W wersji bezmięsnej fasolka podana została w towarzystwie tofu, najlepiej wędzonego.  Dodatek aromatycznych przypraw jak pieprz cayenne, wędzona papryka, gałka muszkatołowa i czerwona czubrica da niesamowicie pyszny efekt. Spróbujcie sami!! FASOLKA PO BRETOŃSKU  Składniki: ok. 60-70 dag świeżej fasoli Jaś lub ok. 30-40 dag suchej(...)ząbki czosnku 3- 4 szklanki dobrej passaty pomidorowej  1,5 kostki wędzonego tofu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki czerwonej czubricy (jeżeli mamy) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1,5 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę (jeżeli była sucha, namoczoną dzień wcześniej) zalewamy świeżą wodą

Moja Mama Gotuje
Śledzie po sułtańsku 185

oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie, gdy je przygotujecie! Składniki: 8 matjasów - filetów śledziowych 2 cebula 3/4 szklanki rodzynek szklanka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka cukru papryka słodka pieprz chili cayenne szczypta soli Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie - czas ich moczenia tak naprawdę zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej pozostawić je w wodzie(...)namoknięcia. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec

Taste Therapy
Klopsiki w sosie pomidorowym z Pliska Honey 97

Składniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka pomidorów łyżka śmietany 50 ml Pliska Honey 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki.  Gotować ok 30 min w bulionie(...)Przełożyć na talerz, a do bulionu dodać pomidory z puszki, śmietanę i Pliskę Honey. Zagotować i ponownie włożyć do sosu klopsy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podałam z ryżem wymieszanym z natką pietruszki i gotowe

Gaździnka warzy
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 166

ziemniaków, ok. 200 g batata (słodki ziemniak), 1 mała biała cebula, ok. 250 g portobello ( 3 szt.), 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny grubo mielony do smaku, ½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej, 100 g cukinii, sól,  2 szt pergaminu do smażenia WINIARY Pomysł na... Papirus soczystą pierś kurczaka w złocistym curry, ¼ łyżeczki cukru, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Orane ziemniaki(...)Cebulę i wydrążone pieczarki siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z dodatkiem soli. Do ziemniaków dodajemy wysmażone grzyby z cebulą, paprykę i doprawiamy na ostro pieprzem. Mieszamy i wypełniamy nimi kapelusze portobello. Na dużej patelni układamy rozłożony pergamin przyprawami do góry, układamy na nim  kapelusze stroną portobello, wlewamy

Moniki Smakołyki
FRYTKI Z PIEKARNIKA 390

Zdrowsza wersja frytek, bo nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a smakują równie dobrze. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków, 3 łyżki oleju, 1 łyżka papryki, sól o'Sole, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oregano, szczypta cukru WYKONANIE   Ziemniaki kroimy grubsze frytki, przekładamy do miski, posypujemy papryką, oregano, solą, szczyptą cukru i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy olej, mieszamy, przekładamy

słodki bratek
Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką 148

łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku 150 g sera feta 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych Do misy miksera wsypujemy przesianą(...)plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy aż wyparuje. Ogórka kroimy w pół plasterki, pomidorki w ćwiartki, cebulę w plastry. Ser feta kroimy

VioletoweKucharzenie
Sajgonki z warzywami 128

Dziś zapraszam na warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy: - papier ryżowy (25 sztuk) - 2 marchewki - 2 kalarepy - 2 papryki - 1 cukinię - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1-2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju sezamowego - pieprz do smaku - kupny słodki(...)chili - dodatkowo olej do smażenia sajgonek - miskę z letnią wodą 1. Marchewkę i cukinię kroimy w cienkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. 2. Kalarepę i paprykę kroimy w cienkie paski. 3. Na rozgrzanym oleju sezamowym przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy warzywa. 4. Całość podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną

Bez Cebuli
DOMOWY KEBAB 157

CIASTO:   `~~~~~~ 2 szkl.mąki 1/2 szkl.gorącej wody 1/3 szkl.oliwy sól   KEBAB: ~~~~~~~~~~~~ 2 piersi z kurczaka 2-3 ogórki konserwowe 1 mała  kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku przyprawa do kebabu majonez-kilka łyżek i keczupu(ja dałam śmietanę zamiast majonezu) oliwa z oliwek `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zrobić ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić(...)talerzu przykryć folią aluminiową ,aby zmiękły.   Kebab-mięso pokroić w paseczki,dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki. wymieszać.Kapustę pekińską poszatkować i dodać do sałatki,dodać majonez i keczup(ja dodałam sos cygański dla zaostrzenia smaku)Warzywa i mięsko połączyć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 122

mięsa mielonego mała marchewka 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 1,5 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni(...)startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso się ze-złoci , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i wlewamy pomidory z puszki , sok ,cukier , sól , bazylię i ostrą paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej szczelnie folią aluminiową ( tak ,żeby sos nie mógł

Ogrodnik w podróży
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 126

pyszny bigosik i rozpływający, mięciutki, nadziewany karczek. Wszystko bardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI :  1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule  sól, pieprz i papryka słodka do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa  3 ząbki czosnku  KAPUSTA : 1 kg kapusty kiszonej z beczki  1 marchew  kawałek selera  1 liść laurowy(...)mięso jest miękkie, jeżeli nie to dogotowujemy je jeszcze około 30 minut. Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz. Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje mięsa. Podajemy.  Danie jest mega

Kulinarne Fantazje Marioli
SAKIEWKI Z INDYKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 172

indyka 3 marchewki 6pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 lyżki koncentrat pomidorowych 3 łyżki ketchupu pikantnego Przyprawy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy gyros 1 łyżka papryki peperoni 1 łyżeczka suszonej bazyli PRZYGOTOWANIE:  Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju. Następnie dodaję mięso mielone. Szalotkę

Gotowanie Patki
Domowa pizza – najlepsza pizza 245

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu większa szczypta pieprzu ziołowego Skworcu Farsz: 12 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki czerwonej cebuli Stovit (nadała wspaniałego smaku) kilka półplasterków kiełbasy krakowskiej 2 szczypty soli czosnkowej Skworcu Dodatkowo: dobrej jakości żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką(...)stopni). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki (bez ogonków), doprawione solą czosnkową. Osobno podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę, pod koniec dodając na patelnię 3 łyżki czerwonej cebuli ze słoiczka. Dosłownie chwilę podsmażamy mieszając składniki. Na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki, a następnie resztę składników. Całość obficie posypując dobrej jakości

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania